Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys

Pöllömettällä ja vähän haukoistakin

Pöllöillä ei näytä menevän tänä vuonna yhtä hyvin kuin voisi odottaa. Olen tarkastanut vasta puolet strixien eli viiru- ja lehtopöllöjen pöntöistä, mutta monilta suhteellisen varmoilta paikoilta on löytynyt vain tyhjä pönttö tai aavistuksenomainen pesäkuoppa. Onneksi sentään muutamia pesintöjäkin on löytynyt.

Tällä viirumammalla oli jo rengas jalassa. Rengastus on luvanvaraista toimintaa, jonka tarkoituksena on lisätä lintuihin liittyvää tietämystä ja edistää niiden suojelua. Kuva: Martti Rajamäki

Olen käynyt myös muutaman helmipöllö pöntön läpi, vaikka pesinnät näillä seuduilla näyttäisivätkin ajoittuvat perinteisiä pesimäaikoja paljon myöhempään. Pesiviä pöllöjä ei ole löytynyt, mutta kaksi pesäkuoppaa kuitenkin! Olisi hienoa saada vihdoinkin vuosien tauon jälkeen pesintä tälle alueelle, mutta en uskalla odottaa mitään. Tämänkin talven jäljiltä teiden varsille on rahdattu puupinoja ja helmipöllöille sopivat metsät ovat huventuneet hupenemistaan…

Petolinturengastajalle pöllöt ovat tämän vuodenajan ykköslajiryhmä, mutta myös haukat ovat jo mielessä. Tuulihaukkojen pesäpönttöjen kunnostamiseen ja ehkä muutaman uuden ripustamiseen pitää katsoa pöllön pönttöjen tarkastamisen lomasta aikaa.

Haukat pomppasivat silmään myös tämän aamun Helsingin Sanomista, jossa oli tyrmistyttävä juttu metsästyshaukkojen käyttämisestä “häirikkölokkien” karkottamiseen (keskustelua on toki käyty aiemminkin aiheesta). Häirikkölintu on jo sinällään kyseenalainen käsite, koska se on täysin kulttuurisesti rakentunut: joku on keksinyt jonkin linnun häiriköksi ja puhetapa on tarttunut. Useimmiten taustalla on vielä ihmisten oma toiminta, jonka seurauksena jokin lintujen luonnollinen toiminta on alettu kokea häiritseväksi. Hyvä esimerkki on kaunis ja ihastuttava, perinteinen kulttuurilintu naakka.

Hesarin jutussa annetaan ymmärtää, että haukkatorjunta olisi tukkutorin teknisen päällikön keksintö. Missään ei kerrota, että haukkametsästys on Suomessa lain mukaan kielletty ja syystä. Olen itse nähnyt youtubessa videon, jossa kehutaan metsätyshaukkana pidetyn suomalaisen kanahaukan saalistustaitoja. Siis suomalaisen kanahaukan. Kysyinkin videon lataajalta onko hän tietoinen, että Suomessa haukkametsästys on kielletty. Periaatteessa suomalainen kanahaukkahan ei voi olla metsästyshaukka. Vastausta ei tietenkään kuulunut.

 Petri Mäkelä

Haukan luonto ilmenee sen vapaudessa. Kuvassa tuulihaukka. Kuva: Petri Mäkelä

Haukkametsästyksen vuoksi luonnonvaraisten haukkojen pesistä ryöstetään poikasia kasvatettavaksi. Metsästyshaukat ovat myös geneettinen uhka luonnonvaraisille lajeille, koska ne ovat risteytysten lopputulemia. On hälyttävää, että haukkametsästystä vaihtoehtona edes punnitaan Suomen suurimassa lehdessä ilman, että samalla kerrotaan touhun kääntöpuolesta – esimerkiksi laittomuudesta ja uhasta luonnonvaraisille haukoille.

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys

Aikaisempia kirjoituksia

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan ympäristön-suojelupiiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. Kotisivun osoite http://www.rsly.net/

Uusimmat mielipiteet