Kino Sampo

Suomalaissiirtolaisten sikala Kino Sammon lauantaileffana

Kino Sampo

Vuonna 2006 suomalaiset sukujuuret omaava ruotsalaiskirjailija Susanna Alakoski julkaisi paljon kohua ja kiitosta saaneen omaelämäkerrallisen romaanin Sikalat. Nyt pitkän uran näyttelijänä tehnyt Pernilla August on sovittanut kirjasta elokuvan, joka on saanut käännösnimekseen Sovinto. Elokuvan kiinnostavuutta lisäävät loistavan roolisuorituksen tekevät suomalaisnäyttelijät Outi Mäenpää ja Ville Virtanen.

Elokuva alkaa nykyajassa. On suomalaissiirtolaisten aikuistunut lapsi Leena, joka kuuluu kansankodin voittajiin. Hänellä on kaksi tervettä lasta ja ruotsalainen aviomies. Suomalaiset vanhempansa ja lapsuutensa Ystadissa hän on totaalisesti työntänyt taka-alalle. Aikaa vuokrakasarmissa, sikalassa ei ole enää olemassakaan. Mutta sitten puhelinsoitto sairaalasta murtaa kaiken. Äiti on kuolemassa ja lapsuuden traumat nousevat pintaan.

Sovinto kuvaa raadollisesti ja silti ymmärtäen tuttua kliseetä Ruotsiin muuttaneista suomalaisista syrjäytyjistä, jotka paremman elämän sijaan usein törmäsivät seinään, ja pulloon. Näkökulma on lasten, siis niiden jotka kärsivät tilanteesta eniten. Elokuvan kantavia teemoja on se, ettei muistojaan voi paeta ja että varsinkin käsittelemättömät traumat seuraavat ihmistä uskollisesti läpi elämän, ja aktivoituvat kun aika on otollinen.

Nuorta Leenaa näyttelee vähäeleisen hienovaraisesti ja uskottavasti, herkkäkasvoinen Tehilla Blad. Leenan vanhempia esittävät pelottavan uskottava Ville Virtanen ja tästä roolista Guldbaggella palkittu Outi Mäenpää.

Pernilla August on onnistunut tässä esikoisohjauksessaan varsin hyvin. Hän paljastaa päihteiden väärinkäyttäjien totaalisen itsekkyyden ja kyvyttömyyden kasvattajina ja näyttää sen petettyjen lupausten ja itsekkään rakkauden verkon, johon vanhemmilleen uskollinen lapsi kiedotaan. Päälle kaatuvat joulukuuset, veriset tappelut ja delirium-kohtaukset ovat harvinaisen rankkaa tavaraa.

Kaikesta huolimatta katsoja ajoittain on vanhempienkin puolella, sillä Augustin vivahteikas ohjaus ei sorru mihinkään yksiulotteiseen alkoholismin tulkintaan. Jälleen kerran on todettava, että jotenkin nuo ruotsalaiset osaavat luontevan elokuvakerronnan varsin hyvin.

 

Kino Sammossa lauantaina 27.8. kello 19.00 Pernilla Augustin Sovinto (Ruotsi, K 15, 95 min)

 

Kino Sampo

Aikaisempia kirjoituksia

Kino Sampo

Elokuvakulttuuriyhdistys Kino Sampo ry on perustettu vaalimaan ja edistämään elokuvakulttuuria Riihimäellä. Yhdistys esittää elokuvateatteri Kino Sammossa laadukkaita elokuvia. Teatterirakennus saavuttaa 100 vuoden iän vuonna 2017. Tuota merkkipaalua juhlistetaan erilaisilla tapahtumilla ja ohjelmatarjonnalla.

Yhdistyksen tavoitteena on laajentaa elokuvatarjontaa Riihimäellä ja tuoda ihmisille elokuvaelämyksiä kaupallisen elokuvatoiminnan rinnalla.

Talvi-, kesä- ja syksysarjoissa elokuvia esitetään viitenä perättäisenä viikonloppuna lauantaisin klo 19.00. Lisäksi järjestetään erillisiä elokuvaesityksiä kysynnän mukaan mahdollisuuksien rajoissa, esimerkiksi elokuvaklassikkoja yhdessä kirjastotoimen kanssa. 

Elokuvaesitysten lisäksi yhdistys järjestää erilaisia teemaseminaareja, luentoja ja tapahtumia.

Yhdistys tuo elokuvaa esille kirjoittamalla paikallisissa lehdissä sekä toimimalla aktiivisesti yhteistyössä muiden yhdistysten ja yhteisöjen kanssa Riihimäen kulttuurielämän elävöittämiseksi. Yhdistys suhtautuu avoimesti myös yhteistyöhön eri kuntien ja niissä toimivien yhdistysten kanssa.

Yhdistys sai Taiteen edistämiskeskuksesta 3000 euron avustuksen Kino Sampo Film Festival -elokuvatapahtumaa varten. Ensi kesänä festivaali tarjoaa  niin pitkiä kuin lyhyitä elokuvia alueen asukkaille Kino Sammon ohella myös  kahviloissa, ravintoloissa ja ulkoilmaesityksinä.

Uusimmat mielipiteet