Kino Sampo

Kino Sampo aloittaa yönäytöksellä

Kino Sampo

Kino Sammon syksyn elokuvasarja alkaa perinteisellä ulkoilmaelokuvalla. Lauantaina 20.8. kello 22.30 Allinnan kesäteatterimontussa esitetään Coenin veljesten tuorein elokuva Kova kuin kivi. Tarina on perinteinen länkkäri, jossa tapahtumat lähtevät liikkeelle kostosta. Uutta sen sijaan on se, että tarina kerrotaan 14-vuotiaan tytön näkökulmasta.

Coenit ovat ohjaajina mestariluokkaa ja niinpä lopputulos onkin vetävä, osin jopa koskettava ja erinomaisesti näytelty kasvutarina, joka kerrotaan rosvojahdin muodossa. Vaikka Kova kuin kivi onkin hyvin perinteisen tyylin elokuva, niin silti se on vuoden 2010 parasta tuotantoa.

Coenin veljesten rohkeutta osoittaa se, että Charles Portisin romaanista True Grift teki jo vuonna 1969 Henry Hathaway elokuvaversion, joka kuluu lännen elokuvien suurten ikonien sarjaan. Silloin pääosassa oli itse John Wayne.

Coenit ovat sanoneet, että he eivät juuri muista tätä Hathawayn elokuvaa, vaan tekivät oman versionsa suoraan kirjan perusteella. Aikaisempi elokuva rakentui pitkälti sheriffi Rooster Cogburnin ympärille, jota John Wayne esitti. Nyt Coenillä näkökulma on nuoren tytön Mattie Rossin hennoilla hartioilla. Mutta tähän rooliin Coenit ovat löytäneet varsinaisen lahjakkuuden Hailee Steinfeldin, joka tekee tässä ensityössään häkellyttävän kypsänoloisen roolisuorituksen, josta hän sai jopa Oscar-ehdokkuuden.

Coenin Kova kuin kivi on taatusti viihdyttävää katsottavaa, johon oman lisämausteensa tuo se, että nyt tämä erämaassa tapahtuva seikkailu nähdään ulkoilmassa.

Lapsille pikku kummitusta

Lasten sarja alkaa ruotsalaisella piirroselokuvalla Pikku kummitus Lapanen ja setä Riukuliini. Tämä herttainen Inger ja Lasse Sandbergin lastenkirjoihin perustuva elokuva on jotain aivan muuta kuin monet viimeaikaiset nopeisiin tapahtumiin perustuvat seikkailut. Nyt ei ole kiire mihinkään ja tarinassa voidaan keskittyä leppoisaan yhdessäoloon.

Elokuvan kehystarinassa pieni Anna-tyttö haluaa katsoa pikku kummitus Lapasesta kertovia elokuvia, mutta hänen ystävänsä Riukuliini-setä pelkää kummituksia. Onneksi Lapanen on sen verran sympaattinen kummitus, joka itsekin pelkää pimeää, että Riukuliinikin uskaltautuu katsomaan elokuvaa.

Kehystarinan sisällä esitetään viisi lyhyttä kertomusta, joissa Lapanen telttailee, hoitaa lepakonpoikasta ja nauttii hyvästä ruoasta kummitusperheensä ja ystävänsä prinssi Lurkin kanssa. Hupaisissa ja sopivan jännittävissä tarinoissa lapset ovat toimijoita ja aikuiset lähinnä hupsuja taustahahmoja. Tämä elokuva soveltuu erittäin hyvin alle kouluikäisille katsojille.

 

Allinnan kesäteatterimontussa lauantaina 20.8. kello 22.30 Coenin veljesten Kova kuin kivi (USA, K 15, 112 min) ja Kino Sammossa sunnuntaina 21.8. kello 14.00  Pikku kummitus Lapanen ja setä Riukuliini. Ohjaus Karin Nilsson (Ruotsi, S, 43 min)

 

Kino Sampo

Aikaisempia kirjoituksia

Kino Sampo

Elokuvakulttuuriyhdistys Kino Sampo ry on perustettu vaalimaan ja edistämään elokuvakulttuuria Riihimäellä. Yhdistys esittää elokuvateatteri Kino Sammossa laadukkaita elokuvia. Teatterirakennus saavuttaa 100 vuoden iän vuonna 2017. Tuota merkkipaalua juhlistetaan erilaisilla tapahtumilla ja ohjelmatarjonnalla.

Yhdistyksen tavoitteena on laajentaa elokuvatarjontaa Riihimäellä ja tuoda ihmisille elokuvaelämyksiä kaupallisen elokuvatoiminnan rinnalla.

Talvi-, kesä- ja syksysarjoissa elokuvia esitetään viitenä perättäisenä viikonloppuna lauantaisin klo 19.00. Lisäksi järjestetään erillisiä elokuvaesityksiä kysynnän mukaan mahdollisuuksien rajoissa, esimerkiksi elokuvaklassikkoja yhdessä kirjastotoimen kanssa. 

Elokuvaesitysten lisäksi yhdistys järjestää erilaisia teemaseminaareja, luentoja ja tapahtumia.

Yhdistys tuo elokuvaa esille kirjoittamalla paikallisissa lehdissä sekä toimimalla aktiivisesti yhteistyössä muiden yhdistysten ja yhteisöjen kanssa Riihimäen kulttuurielämän elävöittämiseksi. Yhdistys suhtautuu avoimesti myös yhteistyöhön eri kuntien ja niissä toimivien yhdistysten kanssa.

Yhdistys sai Taiteen edistämiskeskuksesta 3000 euron avustuksen Kino Sampo Film Festival -elokuvatapahtumaa varten. Ensi kesänä festivaali tarjoaa  niin pitkiä kuin lyhyitä elokuvia alueen asukkaille Kino Sammon ohella myös  kahviloissa, ravintoloissa ja ulkoilmaesityksinä.

Uusimmat mielipiteet