Kino Sampo

Submarino - vuoden paras pohjoismainen elokuva Kino Sammossa

Kino Sampo

Juuri 40 vuotta täyttänyttä ThomasVinterbergiä pidettiin aikoinaan lupaavimpana nuorena tanskalaisohjaajana. Hän oli yhdessä von Trierin kanssa luomassa Dogmi-manifestia, joka pyrki riisumaan elokuvanteon kalliista puitteista ja keskittymään olennaiseen.

Alle kolmikymppisen ohjaajan Juhlat (1998) oli mestarillinen perhedynamiikan kuvaus ja kaikkien aikojen ensimmäinen dogma-sääntöjen mukaan tehty elokuva. Se palkittiin lukuisilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Tämän jälkeen Vinterberg ei ole saanut oikein mitään kunnollista aikaan. Mutta nyt hän lunastaa odotukset. Submarino on merkittävimpiä pohjoismaisia elokuvia aikoihin.

 Jonas T. Bengtssonin romaaniin perustuva Submarino kuvaa tanskalaisen hyvinvoivan keskiluokan vastapuolta. Kaikilla ei mene hyvin Tanskassakaan.

Tarinassa on väkivaltainen alkoholistiäiti, jonka kahta poikaa kohtaa elinikäisen trauman jättävä tragedia jo nuorella iällä. Veljekset kasvavat erillään toisistaan, mutta kohtaavat jälleen äitinsä hautajaisissa.

Juonta ei kannata paljastaa tämän enempää, sillä elokuva kerii tarinaa auki vähitellen. Samalla katsoja toivoo ja pelkää päähenkilöiden puolesta. Kerronta tuo mieleen belgialaiset Dardennen veljekset, mutta Vinterberg ei ole aivan yhtä lohduton.

Silloin tällöin päähenkilöiden elämässä on jopa iloakin ja optimistinen katsoja voi löytää tarinasta toivoakin.  Submarino ei ole toivoton elokuva, muttei liioin elokuva toivosta. Mutta ainahan muutos on kuitenkin mahdollinen.

Vinterbergin estetiikka on hallittua ja kuvat kertovat usein enemmän kuin sanat. Meillä Suomessa melko tuntemattomat näyttelijät tekevät varsin onnistuneet ja uskottavat roolityöt.

Synkästä aiheestaan huolimatta Submarino on syytä nähdä. Se on hyvä elokuva ja se kuvaa sitä todellisuutta, jolta me mielellämme suljemme silmämme. Huono-osaisuutta ja syrjäytymistä on kulman takana ja sillä on taipumus siirtyä sukupolvelta toiselle. Mutta ehkä tämän ketjun pystyy kuitenkin joskus katkaisemaan?

 

Muumit seikkailevat kevään ja kesän valossa

 

Nyt voit jälleen tavata koko Muumilaakson väen jännittävissä seikkailuissa. Nukkeanimaation viehättävä kuvamaailma siivittää tarinoita, jotka soveltuvat kaikenikäisille.

MUUMILAAKSON KEVÄT
Pitkän, lumisen talven jälkeen Muumilaakso alkaa taas heräillä. Kevät on tullut. Muumitalossa alkaa tapahtua kummia, kun Muumipeikko ja Nuuskamuikkunen tuovat sinne vuorilta löytämänsä hatun: munankuoret muuttuvat pilviksi ja talossa vierailee itse Kalifornian kuningas.

MUUMILAAKSON KESÄ
Muumilaaksossa on kuuma kesä. Muumimamma antaa lasten muuttaa luolaan asumaan, koska siellä on vilpoisampaa. Taikahattu aiheuttaa taas jännittäviä asioita: joessa virtaa vaapukkamehua ja Muumitalon valtaa viidakko. Muumilaaksoon saapuu myös vieraita: Tiuhti ja Viuhti sekä pelottava Mörkö.

 

Kino Sammossa lauantaina 26.3 kello 19.00 tanskalaisen ThomasVinterbergin Submarino (Tanska, 2010, 117 min, K 15).

Sunnuntaina 27.3. kello 14.00 Muumilaakson kevät ja Muumilaakson kesä (56 min, S)

Kino Sampo

Aikaisempia kirjoituksia

Kino Sampo

Elokuvakulttuuriyhdistys Kino Sampo ry on perustettu vaalimaan ja edistämään elokuvakulttuuria Riihimäellä. Yhdistys esittää elokuvateatteri Kino Sammossa laadukkaita elokuvia. Teatterirakennus saavuttaa 100 vuoden iän vuonna 2017. Tuota merkkipaalua juhlistetaan erilaisilla tapahtumilla ja ohjelmatarjonnalla.

Yhdistyksen tavoitteena on laajentaa elokuvatarjontaa Riihimäellä ja tuoda ihmisille elokuvaelämyksiä kaupallisen elokuvatoiminnan rinnalla.

Talvi-, kesä- ja syksysarjoissa elokuvia esitetään viitenä perättäisenä viikonloppuna lauantaisin klo 19.00. Lisäksi järjestetään erillisiä elokuvaesityksiä kysynnän mukaan mahdollisuuksien rajoissa, esimerkiksi elokuvaklassikkoja yhdessä kirjastotoimen kanssa. 

Elokuvaesitysten lisäksi yhdistys järjestää erilaisia teemaseminaareja, luentoja ja tapahtumia.

Yhdistys tuo elokuvaa esille kirjoittamalla paikallisissa lehdissä sekä toimimalla aktiivisesti yhteistyössä muiden yhdistysten ja yhteisöjen kanssa Riihimäen kulttuurielämän elävöittämiseksi. Yhdistys suhtautuu avoimesti myös yhteistyöhön eri kuntien ja niissä toimivien yhdistysten kanssa.

Yhdistys sai Taiteen edistämiskeskuksesta 3000 euron avustuksen Kino Sampo Film Festival -elokuvatapahtumaa varten. Ensi kesänä festivaali tarjoaa  niin pitkiä kuin lyhyitä elokuvia alueen asukkaille Kino Sammon ohella myös  kahviloissa, ravintoloissa ja ulkoilmaesityksinä.

Uusimmat mielipiteet