INSPIKSEN KYSYMYKSET VUODEN HARRASTAJA 2013 PIRJO KYYRÖSELLE

Pirjo Kyyrösen mielestä olisi ihanteellista, jos aikaa olisi silloin tarpeeksi, kun on innostunut jostain uudesta työstä eikä sen tekemistä tarvitsisi lykätä.

Reijo Silvennoinen

1. Mistä syntyi mielenkiintosi kuvataiteeseen?

Yksi keskikoulussa ollut opettajani vei meitä oppilaita keväisin ja syksyisin luontoon piirtämään ja hakemaan inspiraatiota. Hän oli innostava ja valitsi silloin yhden työni kirjaston näyttelyyn, jota en itse käynyt edes katsomassa. Hyvä opas on ollut myös keramiikan tunteja antanut Hyvinkään kansalaisopiston opettaja Maija Vainonen.

 

2. Mitä kaikkea taidetta olet tehnyt?

Keskikouluajoista asti olen piirtänyt. Keramiikka on ollut pitkään päämateriaalini ja rinnalle tuli jossakin vaiheessa sulatuslasi ja helmityöt. Silkkimaalausta aloitin tehdä jo 1989, ja stucco lustro kiinnosti myös Arto Mattilan tekemänä. Tutustuin stucco lustroon Maria Finerin opastamana. Stucco lustro on märkänä maalattavaa frescoa, jonka tekniikalla olen tehnyt tauluja. Akvarellin, silkkimaalauksen ja frescon tekniikat tukevat toisiaan.

3. Mikä saa sinut luomaan?

Kainuun vaaramaisemat, ja Lapin luonto, ja mökillä järven tuijottelu saa mielikuvituksen liikkeelle. Aikaisemmin aiheet menivät yksinomaan keramiikkaan ja lasiin. Mutta nyt tarttuu kynä ja paperi myös taulun suunnitteluun.

4. Mikä taiteessa on vaikeaa?

Keramiikassa isoja töitä tehdessä joutuu ottamaan haasteen työn kestävyydestä uuniin asti. Ja vielä uunin avatessa jännittää ovatko saumat ja liitokset tarpeeksi hyvin tehty. Ikävää, jos uunista löytyy vain kasa osia. Akvarelleissa mittasuhteet ja kokonaisuus ovat joskus hankalia.

5. Mitä Hyvinkään Seudun Taideyhdistys on merkinnyt sinulle?

Yhdistyksessä tapaa samanhenkisiä ihmisiä, ja on mukava kuulla mitä toinen on tehnyt. Ryhmässä oppii aina toisilta ja voi vaihtaa myös ajatuksia.

6. Millainen perhe sinulla on?

Minulla on kannustava mies ja poika. He ovat minua kyydinneet savien ja lasien kanssa pitkin maakuntaa. Viimeisin reissu oli kahlata lumessa polvia myöten heidän kanssaan Puolangan vaaroilla etsimässä vanhaa ladon seinää emalitauluhini taustaksi ja kehyksiksi.

7. Mikä sinua inspiroi?

Luonto, luonto-ohjelmat, ja joskus lukemani kirja. Inspiraarion lähde voi olla myös jokin hyvä teatteri- tai oopperareissu.

TIETOA: Hyvinkääläinen Pirjo Kyyrönen on opiskellut keramiikkaa Hyvinkään opistossa vuosina 1994 -2011. Sulatuslasin saloihin hän tutustui Hausjärven kansalaisopistossa vuonna 2000. Akvarellimaalaukseen hän on palannut parina viime vuotena sekä yhdistyksen että Taide Killan järjestämillä kursseilla. Keramiikassa hän ihailee japanilaista tekniikkaa, ja Maija Vainosen teoksia. Kuvataiteessa kiehtoo eniten taas esittävä tapa kuten Mikä Törösen akvarellit, Ulla Kaurasen enkelityöt, ja Aila Allisen grafiikka. Impressionismi ja sen aikakauden työskentelytapa saa hänet viihtymään näyttelyissä.

Pirjo Kyyrönen suoritti viime syksynä koulunkäynnin-, ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajan ammattitutkinnon. Työskennellessään Hyvinkään Veteraanitalolla hän ilahdutti talon asukkaita somistaen taloa töillään. Tällä haavaa hän työskentelee eri kouluissa ja iloitsee siitä, että saa antaa ideoitaan oppilaille.

TIESITKÖ TÄMÄN? STUCCO LUSTRO on italiaa ja tarkoittaa suomeksi kiiltorappausta. Se on seinien koristeluun käytetty materiaali, eräänlainen muotoiltava rappaus, jota valmistetaan kipsistä, kalkista, hiekasta, vedestä sekä väreistä ja erilaisista sideaineista kuten liimasta. Stucco lustro tehdään siten, että ohueen stuccokerrokseen maalataan sen ollessa kosteana halutut kuviot, minkä jälkeen pintaa käsitellään saippuavedellä ja kuumilla raudoilla, jolloin syntyy hohtava, marmorimainen pinta. Stucon teossa on monta työvaihetta. Valmistuakseen se vaatii vähintään 2-3 viikkoa. Lopussa lakka saa värit hehkumaan aivan eri tavalla kuin öljyväritöissä.

Stucco tunnettiin jo keisariajan Roomassa merkittävänä reliefien materiaalina. Stuccokoristeet ovat tyypillisiä reliefejä tai erilaisia ornamentteja. Niitä on käytetty hyvin taitavasti muinaisessa arabien taiteessa. Sydänkeskiajalla suosittiin muita materiaaleja, mutta renessanssi merkitsi stuccotaiteen jälleensyntymää. Barokin ja rokokoon aikana se oli muodissa kaikkialla Euroopassa erityisesti pylväissä, pilastereissa, fasadikoristeissa ja pöytälevyissä. Eikä se ole myöhemminkään täysin unohtunut.

Lähde: Arto Mattilan taidesivut, ja kirjastot.fi

Teksti: Päivi Lappalainen

 

 

 

Hyvinkään Seudun Taideyhdistys

Hyvinkään Seudun Taideyhdistys perustettiin vuonna 1986.Jäseniä tällä haavaa noin 190. Puheenjohtaja: Salme Laitinen, varapuheenjohtaja; Päivi Lappalainen, sihteeri: Anne Ahonen. Yhdistys järjestää säännöllisesti taidenäyttelyitä ainakin Hyvinkään Willan Voimalassa.Näyttelyitä on ollut aiemmin muunmuassa Lopen kunnan kirjastossa (20 vuotta),Karkkilassa, ja Turussa. Vuosittain valitaan Vuoden harrastaja,ja järjestetään eri taiteenalojen kursseja kuten esimerkiksi helmityö-, ja silkinmaalauskursseja, sekä taideleirejä. Yhdistyksen jäsenlehti Inspis julkaistaan 2 kertaa vuodessa. Yhdistykseen ovat tervetulleita jäseniksi kaikkien taiteenalojen edustajat. Jäsenmaksu 15 euroa/ vuosi.Ammattilaiset ja harrastajat ovat samanarvoisia. Lisätietoja plappalainen2(at)gmail.com