Hakalanmäen Ryhti

Ryhdin leirillä hikoiltiin helteessä

Jaakko Savolahti opastaa luonnollisessa liikkumisessa

Marko Suomi

Sää suosi sunnuntaina kahtakymmentäviittä Hakalanmäen Ryhdin leiripäivään osallistunutta kahvakuulaharrastajaa. Aurinko paistoi, mittari näytti hellelukemia ja pahimmat ukkoset ja rajut sadekuurotkin väistivät vielä niukasti Hyvinkään. Mukaan oli tällä kertaa saatu kolme vierailevaa ohjaajaa.

Leiri alkoi kahden tunnin mittaisella luonnollisen liikkumisen perusteet -osiolla, jonka ohjasi Jaakko Savolahti Helsinki Paleosta. Osiossa opeteltiin ensin oikeaa paljain jaloin liikkumiseen sopivaa kävely- ja juoksutekniikkaa. Sen jälkeen liikuttiin ylös-alas Sonninmäen kallioita ja mäkiä, kahdella ja neljällä raajalla, etu- ja takaperin. Lisäksi opeteltiin oikeaoppista pudottautumista ja alastulotekniikkaa sekä esteiden yli kiipeämistä. Osio oli useimmille uutta asiaa ja herätti runsaasti mielenkiintoa.

Leirin kahvakuulaosuuden veti Lahden Gentain Mauri Lehtiniemi. Yhteensä puolitoista tuntia kestäneet harjoitukset olivat takuuvarmoja hienirroittajia. Harjoitukset perustuivat liikeyhdistelmiin, joten myös aivot saivat kuormitusta. Kokeneemmatkin treenaajat pääsivät kokeilemaan uusia liikkeitä, esimerkkeinä omeletti ja luistelukyykky. Lehtiniemi kertoi, että Lahden Gentai -seurassa on yhteensä kaksitoista vetäjää ja kävijöitä kahvakuulaharjoituksissa on melkein enemmän kuin voidaan ottaa sisään. Kahvakuulaharjoittelun lisäksi seurassa on lajeina karate, brasilialainen jujutsu ja crossfit.

Hikinen iltapäivä päätettiin Tomi Silvennoisen asiantuntevasti vetämään loppuosuuteen. Erilaiset verryttelyt ja ravistelut rentouttivat, poistivat happoja lihaksista ja saattoivat palautumisen alkuun rankan päivän päätteeksi.

Ryhdin jäsenmäärä on kaksinkertaistunut alkuvuoden aikana. Jäseniä on nyt 75, eikä kahvakuulabuumi osoita hidastumisen merkkejä. Ilmaiset kaikille avoimet kahvakuulaharjoitukset pyörivät Sonninmäen puistossa keskiviikkoisin klo 18 ympäri vuoden nyt jo kolmatta vuotta putkeen. Harjoituksiin tarvitaan oma kuula. Mukaan kaivattaisiin enemmän myös nuoria harrastajia. 

Kahvakuulia voi hankkia nykyään edullisesti kaikista urheiluliikkeistä ja tavarataloista. Sopiva aloituspaino on jotain kuntoliikuntaa harrastaneelle naiselle yleensä noin 8kg ja miehelle 12-16kg. Ensimmäiseksi kuulaksi käy melkein mikä malli vain, tosin Ryhti suosittelee metallista kuulaa. Monet harrastajat päätyvät myöhemmin hankkimaan ns. kisamallin kuulan, joka on hieman hintavampi, mutta asettuu yleensä paremmin käteen.

Hakalanmäen Ryhti

Aikaisempia kirjoituksia

Hakalanmäen Ryhti

Hakalanmäen Ryhti on hyvinkääläinen yhdistys, joka järjestää kerran viikossa ohjattuja avoimia kahvakuulaharjoituksia ulkona. Tällä hetkellä paikkana on Sonninmäen puisto, puolimatkan vesitornin lähistöllä.

Toiminta alkoi vuoden 2009 alussa, kun kahvakuula-aktivisti ja -ohjaaja Marko Suomi aloitti viikottaisten kahvakuulatreenien vetämisen Hyvinkäällä. Yhdistys virallistettiin vuoden 2010 alussa, hallituksessa ovat Niina Koskelin, Kalle Pyykkönen ja Marko Suomi.

Uusimmat mielipiteet