RENAULT JUHLISTAA ALPINE A110 MALLIN 50-VUOTISTA TAIVALTA UUDELLA KONSEPTIAUTOLLA

Alpine Berlinette täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Renault juhlistaa tapahtumaa esittelemällä konseptiauton Renault Alpine A110-50. Mitä merkitystä on nimellä? Joskus nimenperintö on verrattavissa kansallisaarteeseen – ja tämä pitää todella paikkansa Alpinen kohdalla. Alkuperäisen mallin tunnuspiirteitä ilmentävän konseptin DNA on sekoitus Renaultin intohimoa urheiluun ja teknistä asiantuntijuutta. 

 

Katsaus Alpine 110-mallin historiaan

Malli esiteltiin ensimmäisen kerran Pariisin autonäyttelyssä vuonna 1962. Alpine A108-mallista kehitetty A110 varustettiin Renault 8-mallin moottorilla, ja suunnittelun perusideana heti alusta oli menestyä kilpa-autoilussa. Menestystä tulikin runsaasti,

josta tässä joitakin kohokohtia:

1961-1968: alkuajan menestys

Vuonna 1963 José Rosinski ajoi A110:n ensimmäiseen voittoonsa (Rallye des Lions). Samana vuonna Jacques Cheinisse voitti Rallye d'Automne -rallin. Seuraavina vuosia joukko yksityiskuljettajia menestyivät niin kansallisissa kuin kansainvälisissäkin kilpailuissa jättäen taakseen useita tehokkaampia autoja tunnetuista merkeistä.

- 1967: upea tiimi kokoon

Alpinesta tuli Alpine-Renault. Uusia kuljettajia liittyi joukkoon: Gérard Larrousse, Jean-Claude Andruet sekä Jean-Pierre Nicolas tehdaskuljettajina, mukana oli myös useita yksityiskuljettajia kuten Bernard Darniche.

- 1968: ensimmäinen Ranskan rallimestaruus

Gérard Larrousse otti kaudella kaksi voittoa (Neige et Glace ja Rallye de Lorraine). Mestaruuden vei neljä voittoa kaudella ajanut Jean-Claude Andruet.

1969: Harppaus eteenpäin

Jean Vinatier ja Jean-Claude Andruet olivat kauden tähtiä, joista ensin mainittu otti Ranskan ralli- mestaruuden nimiinsä.

1970: Eurooppalaisia ja ranskalaisia mestaruuksia

Berlinette 1600S hyväksyttiin 4-ryhmään, jonka vihdoin sallittiin kilpailla miltei samoilla ehdoilla tehokkaampia kilpailijoitaan vastaan. Jean-Claude Andruet kruunattiin sekä Ranskan että Euroopan mestariksi.

1971: Berlinette dominoi Monte Carlo –rallia

Jälleen hyvä vuosi. Ove Andersson voitti Monte Carlo -rallin, Thérier oli toisena ja Andruet kolmantena. Andersson voitti myös Italiassa, Itävallan Alpine -rallin sekä

Kreikan Acropolis -rallin, varmistaen näin kansainvälisen mestaruustittelin Alpinelle. Jean-Pierre Nicolas voitti Ranskan mestaruuden.

1972: Kohti mainetta ja kunniaa

1600 cm3 moottori korvattiin tehokkaammalla 1800 cm3 moottorilla. Jean-Claude Andruet dominoi Korsika -rallia. Seurasi useita voittoja eri kuljettajilla: Darniche ajoi Ranskan mestariksi ja Jean-Luc Thérier voitti Cévennes -rallin 1600 cm3 turboahdetulla versiolla. Tämä teknologia olikin alkusoittoa tuleville merkittäville menestyksille…

1973: Ajanjakson huipentuma

Kuvittele tämän ajanjakson parhaat ranskalaiset kuljettajat: Andruet, Darniche, Thérier, Nicolas sekä Piot taitavasti vielä Anderssonin tukemana. Ja mitä vielä, mekaanikkotiimi joka antoi sydämensä ja sielunsa tähän työhön sekä auto kehityksensä huipulla. Kausi alkoi Andruetin Monte Carlo -rallin voitolla ja neljä seuraavaakin sijaa otettiin Alpinella. Portugalissa Thérier ajoi maaliin ensimmäisenä ja Nicolas toisena. Marokossa Darniche oli lyömätön. Ja loppukausi seurasi samankaltaisena. Alpine voitti ensimmäisen virallisen Rallin MM-sarjan merkkimestaruuden ja Jean-Luc Thérier oli Ranskan mestari.

1974 – 1975: tehdastallin viimeinen kausi

Nicolas voitti Marokon -rallin ja oli toisena Korsikassa. Tämä oli Berlinetten joutsenlaulu ja viimeinen merkittävä A110-mallin voitto tuli Critérium des Cévennes kilpailussa, kuljettajana Jacques Henry.

Suomalaista väriä 1960-luvun suomalaiskuljettajien parhaimmistoon kuulunut Jorma Lusenius ajoi kilpaa myös Alpine A110-mallilla ja oli Renault Alpinen tehdastiimissä. Hän sijoittui muun muassa kolmanneksi Alppirallissa vuonna 1969.

 

 

Auto-Ilves | Mainos

Auto-Ilves Oy on vuonna 1986 perustettu täyden palvelun monimerkkitalo. Edustamme yhteensä kuutta merkkiä Hyvinkään ja Hämeenlinnan toimipisteissä. Hyvinkään edustuksiin kuuluvat Volvo, Renault, Hyundai ja Dacia. Hämeenlinnassa edustuksiimme kuuluu edellisten lisäksi myös Suzuki ja Isuzu. Henkilö- ja tavara-autojen lisäksi löydät meiltä vaihtoautot jokaiseen makuun. Automyynnin lisäksi tarjoamme asiakkaillemme täydellisen teknisen palvelun käsittäen merkkihuollon ja varaosat, sekä vauriokorjauksen.