Fortumin ostama Uniper tähtää hiilineutraaliksi vuonna 2035

Uniperin osake-enemmistö on siirtymässä Fortumille, joka sai äskettäin viimeisen tarvittavan hyväksynnän nostaa omistusosuutensa 70,5 prosenttiin. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA
STT

STT

Saksalainen energiayhtiö Uniper asettaa tavoitteeksi tehdä energiantuotannostaan hiilineutraalia vuoteen 2035 mennessä. Yhtiö kertoi tilinpäätöksensä yhteydessä aikovansa vähentää tuotantonsa hiilijalanjälkeä asteittain siihen asti.

– Muutoksemme ilmastoystävällisemmäksi yhtiöksi etenee hyvin ja olemme asettaneet strategisen kurssin nopeuttaa hiilestä irtautumista, kuvasi toimitusjohtaja Andreas Schierenbeck tiedotteessa.

Uniperin osake-enemmistö on siirtymässä Fortumille , joka sai äskettäin Venäjältä viimeisen tarvittavan hyväksynnän nostaa omistusosuutensa 70,5 prosenttiin. Uniper on Saksassa ympäristöaktivistien hampaissa, koska se on ilmastopuheistaan huolimatta aikeissa avata uuden suuren Datteln 4 -hiilivoimalan ja käyttää sitä vuoteen 2038 asti.

Schierenbeckin mukaan Uniper aikoo sijoittaa yli 1,2 miljardia euroa hiilidioksidipäästöjä vähentäviin hankkeisiin. Lisäksi yhtiö ottaa käyttöön uudet investointikriteerit, jotka määräävät, että kaikkien uusien sijoitusten tulee osaltaan edistää yhtiön tavoitetta pienentää hiilijalanjälkeä. Luvassa on investointeja muun muassa tuuli- ja aurinkovoimaan.

Uniper ilmoitti samalla, että yhtiön tulos ennen veroja oli 863 miljoonaa euroa, samaa tasoa kuin edellisvuoden 865 miljoonaa. Yhtiö aikoo kasvattaa osinkoaan 28 prosentilla.

Fortum ilmoitti panneensa merkille Uniperin strategiapäivityksen ja tuloksen, mutta ei ryhtynyt vielä arvioimaan sitä.

– Fortum analysoi huolellisesti Uniperin päivitettyä strategiaa ja tulosta ja kommentoi niitä muutaman päivän kuluessa, yhtiö ilmoitti tiedotteessaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kirja kunnianosoituksena 60-vuotiaalle kaupungille – "Riihimäeltä löytyy valtavasti tasokasta kulttuurielämää"
 2. Näköislehdessä tänään: Sami Yaffa tyrmistyi paratiisirannan muoviroskasta ja teki sarjakuvakirjansa pahiksesta muovia lisäävän Plastimiehen
 3. Jukka Poika viihdytti toriyleisöä Lopella – viikon päästä luvassa rautalankaa ja taikuutta
 4. Maksuttomia maskeja on tulossa pian jakoon vähävaraisille Kanta-Hämeen kunnissa
 5. Korona ei ole toistaiseksi vaikuttanut kuntien väestönkehitykseen – kasvun uskotaan kuitenkin lisääntyvän lähivuosina
 6. 26 vuotta on kulunut mutta Annemari Kiekara on yhä naisten kympin valtias
 7. Keusote suosittaa kasvomaskin käyttöä – jäsenkuntien alueella esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana
 8. Ilves-luotsi heitti pelaajat bussin alle, mutta nyt oli kiitosten aika: "Joskus totuus sattuu"
 9. Honka-puolustaja Heikkilä äimisteli joukkueensa puolustuspeliä: "Ihan poikkeuksellista"
 10. Sarjakuvat: Kun aalto löi rantaan muoviröykkiön, Sami Yaffa sai idean ensimmäisen sarjakuvansa teemaan – Nyt esikoissarjakuva on julkaistu
 11. JoMan voittosumalle ei tunnu löytyvän loppua miesten Superpesiksessä, nyt jo 14. voitto putkeen
 12. Heta Tuuri ponnisti korkeuden Suomen mestariksi
 13. Kristiina Mäkelän pää tietää, mitä väsyneiden jalkojen pitäisi tehdä
 14. Ven ja Karppinen olivat ylivoimaisia soudun EM-katsastuksissa – "Minä vain soudan, en tee valintoja"
 15. Vasemmistopuolueet eläkeputken poistoa tai ansiosidonnaisen porrastusta vastaan – puolueet myös valmiita tinkimään työllisyystoimien aikataulusta: "Asia ei ole kuukaudesta tai kahdesta kiinni"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.