Presidentti Niinistö: Päättäjien tulisi näyttää esimerkkiä ilmastonmuutoksen torjunnassa

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola ja eduskunnan puhemies Matti Vanhanen kuuntelivat presidentti Sauli Niinistön puhetta valtiopäivien avajaisissa eduskunnan istuntosalissa. Markku Ulander / LEHTIKUVA
STT

STT

Presidentti Sauli Niinistön mukaan päättäjien tulisi antaa mallia ilmastonmuutoksen torjunnassa.

– Olen sitä mieltä, että kaikessa pitää johtaa edestä päin ja antaa omaa esimerkkiä, hän sanoi toimittajille valtiopäivien avajaisissa eduskunnassa.

Niinistön mukaan presidentin kanslia on jo vähentänyt hiilijalanjälkeään alla puoleen vuoden 2016 tasosta. Kansliassa on kiinnitetty huomiota muun muassa matkustamiseen ja polttoaineen käyttöön.

Niinistö sanoi puheessaan valtiopäivien avajaisissa, että ilmastonmuutokseen liittyvät vaarat tunnetaan yhä paremmin, mutta silti niiden torjumiseksi tehdään aivan liian vähän ja aivan liian hitaasti.

– Kansallisesti Suomen paljon mainetta niittäneiden tavoitteiden on alettava näkyä tekoina, hän sanoi.

Hän täsmensi myöhemmin toimittajille, että ei viitannut puheessaan erityisesti kansanedustajiin, vaan kaikkiin päättäjiin ja päätöksentekokoneistoihin.

– Itse asiassa meidän kokemuksemme mukaan on yllättävän helppoa olla vähentämässä hiilijalanjälkeä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi kysyneensä kahvipöydässä juhlallisuuksien aikana Niinistöltä vinkkejä, kuinka päästövähennyksiä on tehty ja olisiko jotain sellaista, josta valtioneuvoston kanslia voisi ottaa oppia. Marin ei eritellyt tekoja tarkemmin.

– Sain vinkin asiantuntijoista, joita kannattaa tässä työssä hyödyntää, Marin sanoi STT:lle avajaisissa.

Niinistö: Raskaita leimoja ei pidä lyödä löysin perustein

Marin nosti Niinistön puheesta päällimmäiseksi muistutuksen siitä, että sanat voivat johtaa tekoihin ja meidän kaikkien pitää pyrkiä yhdessä vastustamaan vihaa, vihapuhetta, rasismia ja epäkunnioittavaa käytöstä toisia ihmisiä kohtaan.

Niinistö puhui leimaamisesta ja rasismista. Hän viittasi keskustelleensa puhemies Matti Vanhasen (kesk.) kanssa, että aihepiiri kaivannee pohdiskelua ”ehkä eduskunnan toimesta ja ainakin Kultaranta-keskusteluissa kesällä”.

Hän korosti puheessaan, että raskaita leimoja, suunnasta tai toisesta, ei pidä lyödä löysin perustein. Jos aiheettomat nimittelyt arkipäiväistyvät, niiden vaikutus laimenee, Niinistö muotoili puheessaan.

Hän pohti, millainen kehityskulku saa ihmisen myötäilemään tai ainakin sulkemaan silmänsä toiminnalta, jota hän vain vähän aiemmin ei olisi osannut kuvitellakaan tapahtuvan.

– Ketju näyttää lähtevän vastakkainasettelusta asteittain nousevaan vihaan ja lopuksi inhimillisyyden katoamiseen. Näin aivan tavallisena pidetystä ihmisestä voi sukeutua ensin sanan ja sitten tekojen julmuri, hän sanoi.

Häneltä kysyttiin jälkikäteen, kenelle puhe oli erityisesti suunnattu.

– Ei kenellekään erityisesti, vaan kaikille niille, jotka leimaavat. Totesin, että leimaamista tulee suunnasta jos toisestakin.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni piti presidentin puhetta erittäin vaikuttavana. Hän nosti esille muun muassa, miten Niinistö viittasi Auschwitzin leirin vapautuksen muistojuhlaan ja siihen, miten lyhyt aika historian pimeimmistä kohdista on.

– Ja siitä, että pahat sanat johtavat pahimmillaan myös hirvittäviin tekoihin.

ntaa ja Suomen omaa varautumista on hänen mukaansa kehitettävä.

– Suomen järjestelmän erityisenä vahvuutena on kansainvälisissä arvioissa pidetty matalaa kynnystä poikkihallinnolliseen yhteistyöhön ja tiedonvaihtoon. Tässä meillä on paljon annettavaa maailmalle.

Hän kommentoi puheessaan myös ilmastonmuutosta ja sanoi, että ilmastonmuutokseen liittyvät vaarat tunnemme yhä paremmin, mutta teemme edelleen niiden torjumiseksi aivan liian vähän ja aivan liian hitaasti.

– Kansallisesti Suomen paljon mainetta niittäneiden tavoitteiden on alettava näkyä tekoina, hän sanoi.

Lopuksi hän sanoi olevansa iloinen joistakin positiivisista kehityskuluista.

– Erityisen ilahduttavia ovat nuorisoa koskevat tiedot. Maailmalta, että tyttöjen asema on kohentumassa. Meillä taas esimerkiksi nuorison elämäntapojen tervehtyminen. Kiusaaminenkin näyttää olevan vähenemään päin.

"Ilmastonmuutoksen torjunta aivan liian hidasta"

Niinistö puhui myös globaalin terveysturvallisuuden tärkeydestä. Hänen mukaansa koronaviruksen leviäminen on korostanut aiheen merkittävyyttä.

– Toivoa sopii, että tämä virus ei kaikkein pahimpia pelkoja toteuta, mutta pandemian mahdollisuutta ei voi sulkea pois. Ja ennen pitkää vastassamme lienee vääjäämättä jokin epidemia, jonka laajaa leviämistä verkottuneessa maailmassamme on mahdotonta tyystin estää.

Sen vuoksi globaalia yhteistoimi

Vanhanen: Kanslaiskeskustelussa mielipiteet jakautuvat entistä jyrkemmin

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) sanoi valtiopäivien avajaispuheessaan, että julkinen keskustelu on tietyssä ristiriidassa päätöksenteon arkitodellisuuden kanssa. Hänen mukaansa julkisessa kansalaiskeskustelussa mielipiteet jakautuvat entistä jyrkemmin. Vanhasen mukaan mitä pidemmälle tällainen asennoituminen etenee, sitä vaikeammaksi yhteisten asioiden hoitaminen käy.

– Osa tätä kehityskulkua on valitettavasti myös se, että saadakseen huomiota kielenkäyttöä tai tekoja joutuu nykyaikana kärjistämään, Vanhanen sanoi.

– Uudet valtiopäivät alkavatkin tilanteessa, jossa yhä useammat poliittiset toimijat ovat juridisen arvioinnin kohteena joko tehtävässään tai muussa yhteiskunnassa sanomansa ja tekemänsä johdosta, Vanhanen lisäsi.

Vanhasen mukaan edustajina on toimittava siten, että oikeusvaltion toimintaperiaatetta kunnioitetaan ja juridiikkaa ei politisoida.

– Sillä ennaltaehkäisemme parhaiten myös sen, ettei juridiikkaan turvauduttaisi tulevaisuudessakaan poliittisista syistä, hän sanoi.

Vanhanen huomautti puheessaan, että eduskuntatyössä mikään ryhmä ei saa puhtaana omia tavoitteitaan läpi. Demokraattinen päätöksenteko syntyy Vanhasen mukaan muun muassa asiapohjaisesta keskustelusta, hyvään tutkittuun tietoon pohjautuvasta valmistelusta ja kompromisseista.

Vanhanen otti puheessaan esille lisäksi ilmastokysymyksen. Vanhasen mukaan ilmastokysymyksen käsittely pitää sisällään sekä suuria mahdollisuuksia suomalaisen hyvinvoinnin ja työllisyyden kasvattamiseksi että aiheita, joista saa "mehevääkin mehevämmän" vastakkainasettelun identiteettipolitiikan sävyttämän aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tahkon Leidit otti pisteen mestarisuosikilta – harmitus yhdestä pisteestä kertonee kehityksestä
 2. Syksyn metsästyskausi alkoi Hirvijärven Erämiehillä seuran ainoan naisjäsenen johtamana – "Metsästys vaatii luonnon ja eläimen kunnioitusta"
 3. Hyvinkään jätteenkäsittelyalueen kävijämäärissä kasvua, mutta jätemäärässä ei – Puu- ja haravointijätettä tuotiin keväällä runsaasti
 4. Vaarallisten jätteiden keräyspisteen aineet reagoivat toisiinsa Lopella – Ei aiheuttanut välitöntä vaaraa
 5. Hyvinkään Ponteva palkitsi koriskauden parhaat – katso lista palkituista!
 6. Morris sai Vermossa hyvän valmistautumisen Derbyyn
 7. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 8. Kamala Harrisista voi tulla Yhdysvaltain historian vaikutusvaltaisin nainen – Bidenin valinta oli yllätyksetön
 9. Dynamo palkitsi ansioituneita – Mikko Petäjää muistettiin kahdesti
 10. Koti: Yli sata vuotta palvellut vesibussi muuttui laivamökiksi viiden vuoden remontilla – "Mikä olisi sen ihanampi harrastus kuin rakentaa unelmaa"
 11. Venäjä kertoi maksaneensa yleisurheilun sakkorästinsä – apua tuli urheiluministeriöltä
 12. Kolme kuoli matkustajajunan suistuttua raiteilta Skotlannissa
 13. SAK:n jättävä Matti Huutola kaipaa tupoja ja konsensusta takaisin – "Suomi ei pärjää kuin sopimalla – selkävoittoja ei kannata hakea"
 14. Isännät vahvoja speedgolfkisassa – Jari Pitkälä kiersi Kytäjän golfkentän alle 50 minuutissa
 15. Sami Vatanen tippui mystisesti pois Carolinan kokoonpanosta, Rask aloittaa Bostonin maalilla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kanta-Hämeen yksi uusi koronatartunta saatu ulkomaanmatkalla
 2. Keusoten alueella viime viikolla kaksi uutta koronatartuntaa – Hyvinkäällä tartuntoja nyt yhteensä 71
 3. Etsintäkuulutettu mies ajoi huumeissa Riihimäellä
 4. Hyvinkääläisseuran jalkapallovalmentajalle syyte alaikäisen valmennettavan seksuaalisesta hyväksikäytöstä – mies ei enää valmenna seurassa
 5. Päijät-Hämeen keskussairaalassa koronatartunta – lähes 30 työntekijää ja useita potilaita karanteeniin
 6. Riihimäkeläisille kysely tulevasta palveluverkosta – Ohjausryhmän ehdotuksissa koulujen määrät vaihtelevat
 7. Parkkilupien jako alkanut Riihimäellä – Lupa tulee uusia syyskuun 1. päivään mennessä
 8. Partio antaa oivia eväitä elämään ja mukaan pääsee aikuisenakin: "Partio tarjoaa Suomen parhaimman johtajakoulutuksen"
 9. Koronanäytteiden otto kiihtyy – tartuntoja tavattu seudulla silti hyvin vähän – määrä kasvanee lomien päätyttyä
 10. Maustetytöt saapuvat Riihimäelle esiintymään – koronasta huolimatta syksyn keikkakalenteri on täynnä: ”En jaksa kuitenkaan vielä uskoa, että syksy menee nappiin”
 11. Suomessa todettu 19 uutta koronavirustartuntaa – ei uusia kuolemantapauksia
 12. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 13. KPV vastasi puolustuspeliharjoitteesta nousseeseen somekohuun – Juntunen:"En ole koskaan ollut rasisti"
 14. Naisporukan houkuttelee metsästysreissuille luonto, eränkäynti, hyvä seura ja haastavuus: "Ei se ole niin, että mennään vain metsälle ja otetaan saalis"
 15. Vaarallisten jätteiden keräyspisteen aineet reagoivat toisiinsa Lopella – Ei aiheuttanut välitöntä vaaraa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.