Espoon Mäkkylän räjähdyksen esitutkinta valmistui: Kun poliisi raotti asunnon ovea, ilotulitteista rakennettu pommi laukesi

Espoon Mäkkylässä toukokuun lopulla tapahtuneelle räjähdykselle ei löytynyt esitutkinnassa selkeää motiivia. Mikko Stig / LEHTIKUVA

STT

Espoon Mäkkylässä toukokuun lopulla tapahtuneelle räjähdykselle ei löytynyt esitutkinnassa selkeää motiivia, ilmenee poliisin esitutkintapöytäkirjasta.

Poliisin tekemä esitutkinta valmistui tällä viikolla, ja tiedot tulivat julkiseksi eilen.

Poliisi pyrki selvittämään muun muassa sitä, miksi 41-vuotias mies oli virittänyt kerrostaloasuntonsa oveen pommiansan poliiseille.

– Mitään selkeästi selitettävää syytä pommille ei ole löytynyt, todetaan esitutkintapöytäkirjassa.

Pommin virittänyt mies löytyi asunnosta kuolleena. Esitutkinnan mukaan hän oli kuollut jo ennen poliisipartion saapumista hänen asuntonsa luokse. Kuolemaan ei epäillä liittyvän rikosta.

Poliisi tutki tapahtumia kolmena murhan yrityksenä. Koska rikoksista epäilty mies on kuollut, asia ei etene syyttäjälle eikä oikeudenkäyntiin.

Poliisit ja huoltomies saivat vammoja

Esitutkintapöytäkirjassa tapahtumien kulku käydään läpi yksityiskohtaisesti.

Maanantai-iltana 25. toukokuuta poliisipartio sai tehtävän mennä 41-vuotiaan miehen asunnolle Mäkkylään Ruutikellarintielle. Läheisen tekemän ilmoituksen perusteella miehen epäiltiin olevan kuollut tai vähintään hengenvaarassa.

Asunnon luokse päästyään poliisit eivät saaneet yhteyttä mieheen. He totesivat käyneensä samanlaisella tehtävällä samassa osoitteessa jo aiemminkin, viime vuoden elokuussa. Silloin mies toimitettiin jatkotutkimuksiin, pöytäkirjassa kerrotaan.

Poliisipartio sai päivystävältä komisariolta luvan mennä asuntoon. Paikalle soitettiin huoltomies, jonka yleisavaimella pohjakerroksen asuntoon mentäisiin.

Oven avaamista varten poliisimiehet sijoittuivat oven kummallekin puolen. Huoltomies oli toisen poliisin takana lähellä rappukäytävään johtavaa ulko-ovea.

Kun toinen poliiseista käänsi avainta lukossa ja raotti ovea vain hieman, oveen kiinnitetty pommi räjähti voimakkaasti. Ovi paiskautui ulospäin käytävälle, ja oven yläosaan tuli reikä pommin voimasta.

Räjähdyksessä ovesta irronneita puunsäleitä lensi toisen poliisin silmiin, ja hän loukkaantui vakavasti. Hänet vietiin ambulanssilla sairaalaan. Molemmat poliisit sekä huoltomies saivat kuulovaurioita.

Poliisin teknisessä tutkinnassa selvisi, että pommin räjähdysaine oli peräisin ilotulitusraketeista.

Kerrostalo evakuoitiin

Räjähdyksen jälkeen poliisi määräsi koko pienkerrostalon evakuoitavaksi.

Poliisi epäili, että asunnossa voisi olla lisää ansapommeja. Asunnon asukasta ei näkynyt ovelta tai ikkunoista katsottaessa. Asunnon turvalliseksi tekemiseksi poliisi muun muassa rikkoi asunnon ikkunan tutkiakseen asuntoa robotilla.

Kun asunto oli lopulta saatu turvalliseksi ja sinne voitiin mennä, löytyi 41-vuotias mies yksiön kylpyhuoneesta kuolleena.

Työttömän insinöörin laskut olivat rästissä

Pommiansan virittäneestä miehestä kävi esitutkinnassa ilmi, että työtön insinööri oli muutaman vuoden aikana ajautunut ulosottokierteeseen.

Imatralla sijaitsevan perintöasunnon yhtiövastikkeet olivat jääneet maksamatta. Mäkkylän asunnon vuokrat ja sähkölaskut olivat rästissä. Ulosottopäätöksiä oli useita, esitutkintapöytäkirjassa kerrotaan.

Mieheltä oli perätty Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa myös maksamattomia luottokorttisaatavia. Asia ilmenee oikeuden päätöksestä viime joulukuulta.

Toukokuun alussa ulosottovirasto postitti miehelle häätöilmoituksen. Siinä sanottiin, että miehen on muutettava pois asunnostaan viimeistään 27. toukokuuta.

Sosiaalityöntekijä kävi ovella vain tunteja ennen räjähdystä

Toukokuun puolivälissä Espoon kaupungin sosiaalivirkailija lähetti miehelle kirjeen, jossa virkailija kertoi, että hän halusi tulla sairaanhoitajan kanssa miehen luokse kotikäynnille 25. toukokuuta, eli räjähdyspäivänä. Tarkoituksena oli keskustella miehen asumisjärjestelyistä.

Sosiaalivirkailija ja sairaanhoitaja menivät miehen asunnolle räjähdyspäivänä kello 15. He eivät kuitenkaan päässeet asuntoon, vaikka koputtelivat oveen ja ikkunoihin ja ilmoittivat postiluukun kautta saapumisestaan.

Esitutkintapöytäkirjan mukaan sosiaalityöntekijä olisi kertonut miehelle myös häätöpäivän muutoksesta. Hänen arvionsa mukaan on mahdollista, että mies ei tiennyt häädön siirtyneen viikolla eteenpäin.

Kun miehen asuntoa tutkittiin räjähdyksen jälkeen, löytyi sosiaalivirkailijan lähettämä A4-kokoinen kirje teipillä kiinnitettynä kylpyhuoneen ovesta. Kirjeen tekstiosan päälle oli vedetty iso X-merkki, ja alaosaan oli kirjoitettu "NOPE".

Pommi oli tarkoitettu poliisipartiolle

Esitutkintapöytäkirjassa poliisi kertoo, että mies oli elossa vielä kello 15, kun sosiaalitoimi kävi hänen ovellaan. Poliisitoiminnan alkaessa kello 19:n jälkeen mies oli jo kuollut.

Tutkinnan mukaan oveen viritetty pommi oli tarkoitettu poliisipartiolle, joka saapui tarkastamaan hänen vointiaan. Poliisin mukaan asia käy ilmi hänen lähettämistään sähköposteista.

Kolme päivää räjähdyksen jälkeen mieheltä tuli viivästetty sähköpostiviesti hänen läheiselleen.

– Poliisit on varmasti löytäneet mun "yllärin" oven takaa, mies kirjoitti viestissään.

Räjähdyspäivänä mieheltä tuli kaksi viestiä

Mies oli jo räjähdyspäivän iltana lähettänyt kaksi viivästettyä viestiä läheisilleen. Viesteissä mies kirjoitti, ettei ole enää elossa.

Hän kertoi myös harkinneensa itsemurhaa yli puolentoista vuoden ajan. Mies sanoi viesteissä, ettei hän ole edes yrittänyt hakea töitä. Hän kertoi myyneensä omaisuuttaan ja käyttäneensä rahat elämiseen.

Ensimmäinen viivästetty sähköpostiviesti lähetettiin räjähdyspäivänä kello 18 ja toinen kello 21. Ensimmäisen viestin seurauksena miehen läheinen soitti hätäkeskukseen, ja poliisipartio sai tehtävän mennä miehen asunnolle.

Esitutkintapöytäkirjassa kerrotaan miehen tienneen ensimmäisen viestinsä johtavan siihen, että poliisi tulee selvittämään hänen vointiaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Loppijärvellä havaittu sinilevää – Järven uimarannoilta ei kuitenkaan ole toistaiseksi sinilevähavaintoja
 2. Kausi paketissa jo ennen kuin alkoikaan? – Hyvinkäällä ei ole yhtään Salibandyliiton olosuhdemääräyksiä täysin täyttävää salia
 3. Jarkko Tammisen kiertue siirtyy pääosin keväälle – Lopen, Riihimäen ja Hyvinkään esitykset pidetään sovitusti
 4. Hyria jakaa kasvomaskit henkilöstölleen – Yleistä maskisuositusta toimipisteissä ei ole annettu
 5. Suokylän uutta asuinaluetta suunnitellaan ihan uudella tavalla – sen myötä alueen odotetaan nivoutuvan myös paremmin keskustaan
 6. Kokoomuksen Orpo esittää Suomeen testitakuuta
 7. Valkovenäläismies STT:lle: Valtion median toimittajat irtisanoutuvat ja tehtaat lakkoilevat historiallisessa protestiliikkeessä Valko-Venäjällä
 8. Kulttuuri: "Muut bassot esittivät Borista. Martti oli Boris" – Pianotaiteilija Ralf Gothóni tekee oopperaa basso Martti Talvelan elämästä, johon itsekin kuului ystävänä
 9. Kävelijä Anniina Kivimäki avasi Kalevan kisojen mestaruusjuhlat – Aleksi Ojala oli ylivertainen miesten matkalla
 10. Riihimäen Palloseura kohtaa kotonaan lohkoa dominoineen FC Futuran
 11. Presidentti Trumpin yllätysilmoitus: Israel ja Arabiemiraatit sopivat suhteidensa normalisoimisesta
 12. Suuret ammatti- ja keskusjärjestöt kehuvat hallituksen uutta etätyösuositusta – "Koko maata kattaviin rajoituksiin ei kannata suorilta mennä"
 13. Kuivisto juoksee taas tuplamestaruudesta – tavoitteena on myös omalla vedolla hyvä 800 metrin loppuaika
 14. Aaron Kankaan unelmien moukarikesä on vain Suomen mestaruutta vailla
 15. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kanta-Hämeen yksi uusi koronatartunta saatu ulkomaanmatkalla
 2. Lopen valimolla pieni tulipalo – toiminta jatkuu normaalisti
 3. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 4. Etsintäkuulutettu mies ajoi huumeissa Riihimäellä
 5. Timo Heinonen pettyi budjettiesitykseen – "Nyt pitäisi vahvistaa ihmisten ostovoimaa, eikä olla ihmisten kukkarolla verotusta kiristämässä"
 6. Partio antaa oivia eväitä elämään ja mukaan pääsee aikuisenakin: "Partio tarjoaa Suomen parhaimman johtajakoulutuksen"
 7. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 8. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 9. Vaarallisten jätteiden keräyspisteen aineet reagoivat toisiinsa Lopella – Ei aiheuttanut välitöntä vaaraa
 10. Hyria jakaa kasvomaskit henkilöstölleen – Yleistä maskisuositusta toimipisteissä ei ole annettu
 11. Koronanäytteiden otto kiihtyy – tartuntoja tavattu seudulla silti hyvin vähän – määrä kasvanee lomien päätyttyä
 12. Keusoten alueella viime viikolla kaksi uutta koronatartuntaa – Hyvinkäällä tartuntoja nyt yhteensä 71
 13. Päijät-Hämeen keskussairaalassa koronatartunta – lähes 30 työntekijää ja useita potilaita karanteeniin
 14. MTV muuttaa Pöllölaaksosta Helsingin Vallilaan
 15. Veli-Pekka Heinosen neljäs pienoisrautatie valmistui liikennöintikuntoon – rakentaminen vaatii kärsivällisyyttä ja toimivat sormet

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.