Valtakunnansyyttäjä STT:lle: On Päivi Räsäsen kannalta oikeudenmukaista, että poliisi katsoo nauhat ja asia selvitetään kunnolla

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen sanoo, että on kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) kannalta oikeudenmukaista, että tämän tv-puheisiin liittyvä asia selvitetään kunnolla. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen haluaa lomaltaan oikoa väärinkäsityksiä, joita hänen mukaansa liittyy kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) tv-puheista tekeillä olevaan esitutkintaan. Toiviaisen mukaan hän määräsi esitutkinnan juuri siksi, että poliisi hankkii ja tutkii kyseiset nauhat, jotta hän syyttäjänä pystyy tekemään oikean ratkaisun. Toiviaisen mukaan poliisin on katsottava nauhat ja selvitettävä asia kunnolla.

– Se on Räsäsen kannalta oikeudenmukaista, että tässä toimitaan asianmukaisella tavalla, Toiviainen sanoi STT:lle keskiviikkona.

"Asianmukainen selvitys on tehtävä ennen kuin voin tehdä ratkaisun"

Toiviaisen mukaan kansalainen teki aikanaan rikosilmoituksen Räsäsen puheista Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa, ja hän toimitti siitä tutkintamääräyksen poliisiviranomaiselle, kuten säännönmukaisesti tulee tehdä. Poliisi päätti tuolloin, ettei asiassa aloiteta esitutkintaa, koska sen mielestä asiassa ei ollut syytä epäillä Räsästä, Veitolaa, MTV Oy:ta , Moskito Television Oy:ta tai ketään muutakaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tai osallisuudesta kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

– Myöhemmin selvisi, että poliisi oli lopettanut tutkinnan, vaikka ei ollut nähnyt kyseisiä nauhoja, Toiviainen sanoo.

Toiviaisen mukaan hän ei voi tehdä omaa ratkaisuaan pelkkien kuulopuheiden varassa, joten hän määräsi esitutkinnan, jotta poliisi hankkii nauhat ja katsoo ne.

– Asianmukainen selvitys on tehtävä ennen kuin voin tehdä ratkaisun, että antaako asia aihetta vai ei, ja esitutkinnassa sitä nyt selvitetään.

Toiviaisen mukaan kiihottaminen kansanryhmää vastaan on vakava rikosepäily ja siksi asia on täytynyt ohjata säännönmukaiseen menettelyyn Räsäsen oman edun kannalta.

Räsänen puolestaan on ihmetellyt, miksi valtakunnansyyttäjä teki hänen väitetyistä puheistaan tutkintamääräyksen poliisille tarkastamatta itse tv-ohjelmaa, josta rikosepäilyssä on kyse.

– Ei syyttäjä voi kuin poikkeuksellisissa tapauksissa lähteä tekemään esitutkintaa itse, Toiviainen vastaa.

Hänen mukaansa on kyse nauhoitetusta ohjelmasta, minkä vuoksi on tärkeää selvittää, mitä Räsänen on sanonut nimenomaan yleisölle näytetyssä ohjelmassa.

"Ohjelmaa ei saatu konkreettiseksi selvitykseksi asiassa"

Räsänen lähetti tiistaina STT:lle poliisin 3. maaliskuuta tekemän päätöksen siitä, ettei esitutkintaa aloiteta. Siitä käy ilmi, ettei poliisi ollut katsonut ohjelmaa, kun se teki päätöksen tutkinnan päättämisestä.

Tutkinnanjohtaja toteaa Tutkinnan päätös -asiakirjassa, että ohjelmaa ei ole saatu konkreettiseksi selvitykseksi, joten selvitys siitä, mitä Päivi Räsänen on ohjelmassa lausunut, palautuu tutkinnanpyynnön tekijän kirjaamiin muistinvaraisiin sitaatteihin.

Tutkinnanjohtaja katsoi, että hänen näkemyksensä mukaan Räsäseltä ei ollut tuolloin tarvetta pyytää lisäselvitystä.

Asiakirjan mukaan tutkintapyynnön tekijä oli sitä mieltä, että Räsänen olisi tv-ohjelman jakson aikana puhunut homoseksuaalisuudesta psykoseksuaalisen kehityksen psykopatologisena häiriönä. Lisäksi tutkintapyynnön tekijä väitti, että Räsänen olisi väittänyt homoseksuaalisuudessa olevan kyse perversiosta.

MTV:n mukaan jaksossa ei kuitenkaan sanottu näin. Ohjelma on nykyisin taas nähtävissä MTV:n verkkosivuilla.

"Pelkkä asianomistajan subjektiiviseen käsitykseen perustuva väite rikoksesta ei riitä esitutkinnan aloittamiseen"

Poliisin Tutkinnan päätös -asiakirjassa todetaan tutkintakynnyksen ylittymisen edellyttävän, että asiassa on saatavissa myös muuta, ulkopuolista selvitystä kuin tutkintapyynnön tekijän oma käsitys rikosepäilystä. Epäilyllä pitää olla syynsä, minkä vuoksi epäilyn tueksi on oltava jotakin konkreettista selvitystä.

– Jos konkreettista epäilyä ei poliisin käsityksen mukaan ole, esitutkintaa ei saa aloittaa. Pelkkä asianomistajan subjektiiviseen käsitykseen perustuva väite rikoksesta vailla muuta näyttöä väitteen tueksi ei siten riitä esitutkinnan aloittamiseen, asiakirjassa todetaan.

Räsänen on valmis nöyrin mielin kuulusteluihin

Räsänen ilmoittaa keskiviikkoillan tiedotteessaan menevänsä nöyrin mielin poliisin kuulusteltavaksi niin monta kertaa kuin valtakunnansyyttäjä katsoo tarpeelliseksi.

– Toivottavasti saan jälleen poliisin kanssa syvällisen keskusteluhetken Raamatun opetusten äärellä. Minulla on vielä runsaasti aiheeseen liittyviä ja yleisön saatavilla olevia kirjoituksia, puheita ja muita esiintymisiä, joita ei ole tutkittu.

Räsänen sanoo toivovansa, että häneen kohdistuvat tutkinnat eivät pelästyttäisi ketään itsesensuurin valtaan. Räsänen huomauttaa lisäksi, että ohjelma on katsottavissa MTV:n sivuilta .

– Suosittelen katsomaan sen minuutti minuutilta ja pohtimaan, missä kohdassa olisin siinä solvannut, panetellut tai uhannut mitään kansanryhmää, Räsänen päättää tiedotteensa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kanta-Hämeen yksi uusi koronatartunta saatu ulkomaanmatkalla
 2. Etsintäkuulutettu mies ajoi huumeissa Riihimäellä
 3. Keusoten alueella viime viikolla kaksi uutta koronatartuntaa – Hyvinkäällä tartuntoja nyt yhteensä 71
 4. Vaarallisten jätteiden keräyspisteen aineet reagoivat toisiinsa Lopella – Ei aiheuttanut välitöntä vaaraa
 5. Partio antaa oivia eväitä elämään ja mukaan pääsee aikuisenakin: "Partio tarjoaa Suomen parhaimman johtajakoulutuksen"
 6. Suomessa todettu 19 uutta koronavirustartuntaa – ei uusia kuolemantapauksia
 7. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 8. Päijät-Hämeen keskussairaalassa koronatartunta – lähes 30 työntekijää ja useita potilaita karanteeniin
 9. Hyvinkääläisseuran jalkapallovalmentajalle syyte alaikäisen valmennettavan seksuaalisesta hyväksikäytöstä – mies ei enää valmenna seurassa
 10. Maustetytöt saapuvat Riihimäelle esiintymään – koronasta huolimatta syksyn keikkakalenteri on täynnä: ”En jaksa kuitenkaan vielä uskoa, että syksy menee nappiin”
 11. Sveitsi sai toisetkin portaat – uudet portaat vastaavat osaltaan porrasbuumiin
 12. " Nyt tarvitaan jo pöhinää" – riihimäkeläisten iloksi Riihimäki-päivänä pidetään Taiteiden yö
 13. Timo Heinonen pettyi budjettiesitykseen – "Nyt pitäisi vahvistaa ihmisten ostovoimaa, eikä olla ihmisten kukkarolla verotusta kiristämässä"
 14. Koronanäytteiden otto kiihtyy – tartuntoja tavattu seudulla silti hyvin vähän – määrä kasvanee lomien päätyttyä
 15. MTV muuttaa Pöllölaaksosta Helsingin Vallilaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.