Kauppakamarit: Viennin syöksykierre EU:n ulkopuolelle oikenemassa – kesäkuussa pudotusta enää kuusi prosenttia

Tuoreet Kauppakamarien vientiasiakirjatilastot yllättävät myönteisesti. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Suomen tavaravienti EU:n ulkopuolelle supistui kesäkuussa enää kuusi prosenttia, ilmenee Kauppakamarien vientiasiakirjoista. Viime viikolla Tulli ilmoitti Suomen viennin arvon laskeneen EU-maihin toukokuussa 31,7 prosenttia ja EU:n ulkopuolelle 30 prosenttia.

Kauppakamarien mukaan Suomen viennissä saattaa näin olla orastavia merkkejä paremmasta. Ratkaisevaa kuitenkin on se, kuinka nopeasti Eurooppa toipuu koronakriisistä.

– Tuoreet Kauppakamarien vientiasiakirjatilastot yllättävät myönteisesti. Riski Suomen viennin täydellisestä hyytymisestä koronan vuoksi vaikuttaa olevan ainakin tilapäisesti helpottumassa, arvioi Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori tiedotteessa.

Hän huomauttaa kuitenkin, että Kauppakamarien vientiyrityksille myöntämien alkuperätodistusten määrät kuvaavat hyvin Suomen viennin kehitystä erityisesti EU:n ulkopuolelle kuten Kiinaan, Intiaan, Venäjälle ja arabimaihin, mutta ne eivät kerro EU-maiden välisestä kaupasta.

– Yli 60 prosenttia viennistämme menee EU-maihin, joten nyt on ratkaisevaa, kuinka nopeasti EU-maat toipuvat ja epävarmuus tulevaisuudesta hellittää, Vuori sanoo.

EU:n elpymispaketista apua Suomen viennin ahdinkoon

Hän muistuttaa, että EU:n elpymispaketista on apua Suomen viennin ahdinkoon.

– EU:n elpymispaketissa on kyse myös suomalaisten työpaikkojen turvaamisesta, ei velkaantuneiden EU-maiden löysästä rahoittamisesta, Vuori sanoo.

Hänen mukaansa on hyvä, että Suomessa kannetaan huolta EU-maiden velkaantumisesta ja EU:n perustamissopimusten noudattamisesta, mutta samalla olisi tarjottava rakentavia vaihtoehtoja EU:n kehittämiseksi.

– Pelkällä vastustamisella maalaa EU:ssa itsensä nurkkaan, sillä EU on kompromissien tekemistä 26 muun EU-maan kanssa, Vuori painottaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kirja kunnianosoituksena 60-vuotiaalle kaupungille – "Riihimäeltä löytyy valtavasti tasokasta kulttuurielämää"
 2. Näköislehdessä tänään: Sami Yaffa tyrmistyi paratiisirannan muoviroskasta ja teki sarjakuvakirjansa pahiksesta muovia lisäävän Plastimiehen
 3. Jukka Poika viihdytti toriyleisöä Lopella – viikon päästä luvassa rautalankaa ja taikuutta
 4. Maksuttomia maskeja on tulossa pian jakoon vähävaraisille Kanta-Hämeen kunnissa
 5. Korona ei ole toistaiseksi vaikuttanut kuntien väestönkehitykseen – kasvun uskotaan kuitenkin lisääntyvän lähivuosina
 6. Honka-puolustaja Heikkilä äimisteli joukkueensa puolustuspeliä: "Ihan poikkeuksellista"
 7. Sarjakuvat: Kun aalto löi rantaan muoviröykkiön, Sami Yaffa sai idean ensimmäisen sarjakuvansa teemaan – Nyt esikoissarjakuva on julkaistu
 8. JoMan voittosumalle ei tunnu löytyvän loppua miesten Superpesiksessä, nyt jo 14. voitto putkeen
 9. Tuurin sarja oli puhtain naisten korkeudessa, hopeamitalisti Lällä ponnisti ennätyksensä
 10. Kristiina Mäkelän pää tietää, mitä väsyneiden jalkojen pitäisi tehdä
 11. Ven ja Karppinen olivat ylivoimaisia soudun EM-katsastuksissa – "Minä vain soudan, en tee valintoja"
 12. Vasemmistopuolueet eläkeputken poistoa tai ansiosidonnaisen porrastusta vastaan – puolueet myös valmiita tinkimään työllisyystoimien aikataulusta: "Asia ei ole kuukaudesta tai kahdesta kiinni"
 13. Pertturi ravasi ruunaruhtinaaksi Ylivieskassa
 14. Konsta Hämäläinen yllätti erikoismiehet vitosella
 15. Tuukka Raskilta jättiyllätys – lähtee takaisin perheensä luo kesken NHL-pudotuspelien

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.