Tuppurainen elpymisrahastosta: Suomi vie tavoitteitaan eteenpäin määrätietoisesti, mutta sopu on tärkein

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen uskoo, että EU:n elpymisvälineestä voidaan saada sopu vielä tämän kuun aikana. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sanoo, että uusi kompromissiehdotus EU:n elpymisvälineestä vie asioita parempaan suuntaan ja Suomi lähtee nyt neuvottelemaan pakettia, johon tehtäisiin Suomen tahdon mukaisia parannuksia. Tuppuraisen mukaan Suomi ei lähesty neuvotteluita kynnyskysymysten kautta, vaan tärkeintä on löytää ratkaisu.

Tuppurainen uskoo, että ratkaisu on mahdollista löytää vielä heinäkuun aikana.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel esitteli perjantaina uuden ehdotuksen EU:n elpymisvälineeksi. Ehdotuksessa pidettiin ennallaan elpymisvälineen koko sekä lainojen ja avustusten suhde.

Tuppuraisen mukaan yksityiskohdissa ehdotus on askel parempaan suuntaan muun muassa siksi, että rahoituksen takaisinmaksua on siirretty aiemmaksi ja jakokriteereillä rahoitusta ohjataan nykyistä enemmän koronakriisin aiheuttamiin ongelmiin.

Nykyisen ehdotuksen mukaan elpymisvälineen 750 miljardista eurosta jaettaisiin jäsenmaille avustuksina 500 miljardia euroa ja lainoina 250 miljardia euroa.

Suomen tavoitteena on, että hätärahoituspaketti olisi pienempi ja lainojen suhde avustuksiin nähden olisi ehdotettua suurempi.

– On selvää, että nämä asiat eivät ole Suomen näkökulmasta periaatteellisia tai poliittisia kysymyksiä, vaan nämä ovat tarkoituksenmukaisuuskysymyksiä. Näillä parannuksilla esitys muuttuisi Suomen kantojen mukaan paremmaksi, Tuppurainen sanoo.

"Testissä koko eurooppalainen päätöksentekokyky"

Tuppuraisen mukaan Suomi vie määrätietoisesti eteenpäin omia tavoitteitaan, mutta tärkein päämäärä on kuitenkin sopu. Tuppurainen huomauttaa, että mikään jäsenvaltio ei saa tavoitteitaan sellaisenaan lävitse, vaan kyseessä on aina kompromissi.

Hänen mukaan kyseessä on iso eurooppalainen ratkaisu, jossa metsä täytyy nähdä puilta.

Tuppuraisen mukaan sovun saaminen on ensinnäkin laajasta taloudellisesta näkökulmasta Suomen etu, sillä Suomen vienti suuntautuu 60-prosenttisesti Eurooppaan.

– Jos lama Euroopassa syvenee, sillä on välittömät kielteiset vaikutukset meidän elinkeinoelämällemme, yrityksille ja sitä kautta ihmisten hyvinvointiin ja työllisyyteen, Tuppurainen sanoo.

Sovun saaminen on Tuppuraisen mukaan laajasta poliittisesta näkökulmasta myös Suomen etu. Kysymys on siitä, kuinka vahva Euroopan unioni on ja miten se pystyy yhdessä vastaamaan kriiseihin.

– Jos kriisin keskellä tähän yhteistyöhön pääsee syntymään säröjä, on riski, että eristäytyviin kansallisvaltioihin paluuta ajavat populistit pystyvät lyömään lisää säröjä eurooppalaiseen yhteistyöhön. Siinä mielessä meillä on testissä koko eurooppalainen päätöksentekokyky, Tuppurainen sanoo.

Tuppuraisen mukaan olisi hyvin huolestuttavaa, jos sopua ei kriisissä saada, sillä se osoittaisi EU:n toimintakyvyttömyyttä.

– Se edistäisi paluuta kohti erillään toimivien kansallisvaltioiden mannerta. Suomen kaltainen pieni maa kuitenkin hyötyy siitä, että me yhdistämme voimamme ja teemme yhteistyötä suurvaltojen jännitteisessä maailmassa.

Hän uskoo, että jos ratkaisua ei tulevana viikonloppuna synny, Saksa EU:n puheenjohtajamaana kannustaa yrittämään vielä uudestaan lähiaikoina.

– Ihan helposti emme anna periksi. Tämä on minun arvioni.

Elpymispaketista neuvotellaan ensin keskiviikkona EU-maiden eurooppaministerien kesken ja viikonloppuna huippukokouksessa päämiesten kesken.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Laulu raikaa jälleen Lulun karaokebaarissa elokuussa – Grande Finale on trilogiaksi kasvaneen näytelmäsarjan viimeinen osa
 2. Kansallispukuja tuuletetaan Hyvinkäällä ja Riihimäellä
 3. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
 4. Kanta-Hämeessä kolme uutta koronatartuntaa viikossa – Tartuntalukujen kasvu ollut vähäistä
 5. Eloturnauksessa mukana yli 1 700 junioria – HyPSille irtosi kaksi mestaruutta, RiPSille kolme
 6. Keskusta haluaisi eläkerahastot tukemaan suomalaista omistajuutta, mutta yhtiöistä muistutetaan painoarvon olevan jo nyt korkea
 7. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 8. Saksan nopein nainen oli unohtanut vuoden kilpailutauon aikana melkein kaiken
 9. Tahko voitokas tyttöjen Superissa – Reetta Lehtinen ykköspalkittu
 10. Ilves lainaa toimettomia NHL-miehiä, nyt Tampereelle palaa Liigan paras maalivahti
 11. Harris, Rice, Warren vai joku muu? Bidenin kinkkinen valinta on viivästynyt
 12. Falcons pelaa lohkovoitosta – päättää runkosarjapelinsä kärkikamppailuun
 13. Auton väri ei kiinnostakaan autonostajia paljon – mielessä ovat ihan muut ominaisuudet
 14. Liikenneministeriö neuvottelee terveysturvallisuuden ohjeista joukkoliikenteeseen – Finnair edellyttää jo maskipakkoa, HSL suunnittelee asiaa
 15. Nettivihaa vastaan voi nyt ottaa vakuutuksen – yläkoululaisille ilmaiseksi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Juuri nyt: Hyvinkään hammashoitolan henkilökuntaa altistunut koronavirukselle – vastaanottoaikoja joudutaan perumaan
 2. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
 3. Moottoripyörä väisti autoa ja ajoi ulos tieltä Hausjärvellä – Molempia kuljettajia epäillään rikoksesta
 4. Kanta-Hämeessä kolme uutta koronatartuntaa viikossa – Tartuntalukujen kasvu ollut vähäistä
 5. Ministeri Pekonen: Etätyösuosituksen päivittämistä aiheellista arvioida uudelleen
 6. Kuljettaja ajoi hirviaidan läpi ulos tieltä Lopella
 7. Ammoniumnitraattia käyttävät niin maatalous, rakennusteollisuus kuin kapinallisryhmätkin – Beirutin kemikaalimäärän varastointi olisi Suomessa "yksiselitteisesti kiellettyä"
 8. Thaimaalaistytön pitkä piina päättyi Riihimäellä – oleskelulupa tuli!
 9. Näköislehdessä tänään: Riikka Suominen ärsyyntyi avioliiton ulkopuolisen seksin demonisoinnista ja kirjoitti kirjan, jossa käydään vieraissa
 10. Suomalaista retrodesignia lähetetään Hyvinkäältä Japaniin asti
 11. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 12. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 13. Kuluttajille tarkoitetut kasvomaskit käyvät kaupaksi kuin vessapaperi keväällä – useissa Prismoissa ja Citymarketeissa tarjolla vain tyhjiä hyllyjä
 14. Mommilan kyläpuodilla yhteislauluilta – laulualueena poikkeuksellisesti Retro-kioskin piha
 15. Libanonin räjähdyksessä jo yli sata kuollutta, lehti vertasi näkymää maailmaloppuun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.