Odotettua suurempi joukko hongkongilaisia uskaltautui äänestämään demokratiamielisen opposition esivaaleissa – ministeri varoitti etukäteen mahdollisesta lainvastaisuudesta

Esivaalissa valitaan opposition ehdokkaat tuleviin lainsäädäntöneuvoston vaaleihin. AFP / LEHTIKUVA

STT

Hongkongissa odotettua suurempi määrä ihmisiä on äänestänyt demokratiamielisen opposition esivaaleissa viikonlopun aikana siitä huolimatta, että viranomaiset ovat varoittaneet vaalien saattavan rikkoa uutta turvallisuuslakia.

Esivaalissa valitaan opposition ehdokkaat tuleviin lainsäädäntöneuvoston vaaleihin. Lähes 320 000 hongkongilaista oli South China Morning Post -lehden mukaan äänestänyt kello yhteen mennessä iltapäivällä sunnuntaina paikallista aikaa. Vaalien järjestäjät olivat alun perin asettaneet tavoitteekseen 170 000 äänestäjää.

Kiinan voimaan saattama uusi turvallisuuslaki on herättänyt laajaa arvostelua sekä pohdintaa siitä, mikä kaikki kattavasti muotoillun lain valossa oikeastaan katsotaan rikokseksi.

– Uuden kansallisen turvallisuuden lain vallitessa kukaan ei tiedä, kuinka monta demokratiamielistä ehdokasta sallitaan tulevissa lainsäädäntöneuvoston vaaleissa. Hallinto saattaa hylätä heidät uuden lain nojalla, sanoi uutistoimisto AFP:lle sukunimellä Poon esittäytynyt äänestäjä Tseung Kwan O:n alueella.

Vaaleja edelsivät varoitus ja poliisiratsia

Perustuslain ja Manner-Kiinan asioista vastaava hongkongilaisministeri Erick Tsang varoitti vaaleja edeltävänä torstaina, että esivaalien järjestelyihin, suunnitteluun tai äänestämiseen osallistuvat hongkongilaiset saattavat syyllistyä turvallisuuslain rikkomiseen.

Vaalien järjestäjiin kuuluva Au Nok-hin kommentoi medialle Tsangin kommenttien olevan täysin vailla laillisia perusteita.

Myöhään perjantai-iltana vaalien alla poliisi teki ratsian mielipiteitä tutkivan Public Opinion Research Instituten (PORI) toimistolle. PORI on auttanut demokratiamielistä oppositiota esivaalien järjestämisessä.

Poliisi sanoi toimintansa perustuvan tietoihin, joiden mukaan PORI:n tietokoneiden kerrottiin joutuneen hakkeroinnin kohteiksi, mikä oli johtanut henkilökohtaisten tietojen laittomaan vuotoon.

PORI:n puheenjohtajan Robert Chungin mukaan poliisit kopioivat tietokoneelta tiedostoja. Hän sanoi saaneensa "suullisen lupauksen", että poliisi ei käyttäisi tietoja, jotka eivät liity epäiltyyn vuotoon.

Chung sanoi äänestysjärjestelmän olevan kunnossa ja toimivan laillisesti ja läpinäkyvästi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronaneuvontapuhelin lopettaa Hyvinkäällä, vaikka puhelumäärissä on ollut kasvua – Voidaan tarvittaessa käynnistää uudelleen nopeastikin
 2. Kaukas EloFolk kokoaa Suomen kärkiesiintyjiä tunnelmalliseen Juhlataloon
 3. Laulu raikaa jälleen Lulun karaokebaarissa elokuussa – Grande Finale on trilogiaksi kasvaneen näytelmäsarjan viimeinen osa
 4. Kansallispukuja tuuletetaan Hyvinkäällä ja Riihimäellä
 5. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
 6. Riikka Suomisen mielestä parisuhteen ulkopuolinen seksi on demonisoitu – "Ihmisillä on tosi erilaisia tapoja elää läheistä ihmissuhdetta"
 7. Valioliigaseura Arsenal aikoo vähentää yli 50 työpaikkaa
 8. Yhdysvalloissa ulkoministeriön ylitarkastaja otti yllättäen lopputilin, edeltäjän erotti presidentti Trump
 9. Keskusta haluaisi eläkerahastot tukemaan suomalaista omistajuutta, mutta yhtiöistä muistutetaan painoarvon olevan jo nyt korkea
 10. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 11. Lotta Kemppinen sai ennätyksen, pääsyn valmennusryhmään ja voittajalta kukat
 12. Tahko voitokas tyttöjen Superissa – Reetta Lehtinen ykköspalkittu
 13. Ilves lainaa toimettomia NHL-miehiä, nyt Tampereelle palaa Liigan paras maalivahti
 14. Harris, Rice, Warren vai joku muu? Bidenin kinkkinen valinta on viivästynyt
 15. Falcons pelaa lohkovoitosta – päättää runkosarjapelinsä kärkikamppailuun

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hyvinkään hammashoitolan henkilökuntaa altistunut koronavirukselle – vastaanottoaikoja joudutaan perumaan
 2. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
 3. Moottoripyörä väisti autoa ja ajoi ulos tieltä Hausjärvellä – Molempia kuljettajia epäillään rikoksesta
 4. Ministeri Pekonen: Etätyösuosituksen päivittämistä aiheellista arvioida uudelleen
 5. Kanta-Hämeessä kolme uutta koronatartuntaa viikossa – Tartuntalukujen kasvu ollut vähäistä
 6. Kuljettaja ajoi hirviaidan läpi ulos tieltä Lopella
 7. Ammoniumnitraattia käyttävät niin maatalous, rakennusteollisuus kuin kapinallisryhmätkin – Beirutin kemikaalimäärän varastointi olisi Suomessa "yksiselitteisesti kiellettyä"
 8. Näköislehdessä tänään: Riikka Suominen ärsyyntyi avioliiton ulkopuolisen seksin demonisoinnista ja kirjoitti kirjan, jossa käydään vieraissa
 9. Thaimaalaistytön pitkä piina päättyi Riihimäellä – oleskelulupa tuli!
 10. Suomalaista retrodesignia lähetetään Hyvinkäältä Japaniin asti
 11. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 12. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 13. Kuluttajille tarkoitetut kasvomaskit käyvät kaupaksi kuin vessapaperi keväällä – useissa Prismoissa ja Citymarketeissa tarjolla vain tyhjiä hyllyjä
 14. Mommilan kyläpuodilla yhteislauluilta – laulualueena poikkeuksellisesti Retro-kioskin piha
 15. Libanonin räjähdyksessä jo yli sata kuollutta, lehti vertasi näkymää maailmaloppuun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.