Kalifornia aikoo vapauttaa tuhansia vankeja hillitäkseen koronaviruksen leviämistä

Yhdysvalloilla ei voi sanoa menevän hyvin muihin maihin verrattuna, kommentoi maan johtava tartuntatauti-asiantuntija Anthony Fauci. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltain Kaliforniassa aiotaan vapauttaa tuhansia vankeja, jotta koronaviruksen leviämistä voitaisiin hillitä ruuhkaisissa vankiloissa.

Jopa 8 000 vankia saatetaan vapauttaa ennenaikaisesti elokuun loppuun mennessä, osavaltion viranomaiset kertovat uutistoimisto AFP:n mukaan. Jo aiemmin epidemian aikana Kaliforniassa on vapautettu 10 000 vankia.

– Nämä toimet tehdään vangitun väestön ja henkilökunnan terveyden ja turvallisuuden vuoksi, sanoi Kalifornian rikosseuraamuslaitoksen edustaja Ralph Diaz lausunnossaan perjantaina.

Ilmoitusta edelsi tällä viikolla uutinen suuresta tartunta-aallosta San Quentinin vankilassa, jossa on todettu yli tuhat koronavirustartuntaa. Määrä on noin puolet kaikista osavaltion vankiloiden aktiivisista tartunnoista. Seitsemän San Quentinin vankia on CNN:n mukaan kuollut koronavirukseen.

Kalifornian vankiloissa on yhteensä noin 113 000 vankia. Vapautettavat vangit testataan koronaviruksen varalta viikon sisällä vapautumisestaan, viranomaiset kertoivat lausunnossaan.

Vankiloissa on todettu lukuisia tartunta-aaltoja ympäri Yhdysvaltoja. Esimerkiksi Texasissa koronavirukseen on CNN:n mukaan kuollut yli yhdeksänkymmentä vankia ja yhdeksän vankilatyöntekijää.

Tuoreen tutkimuksen mukaan vangeilla on Yhdysvalloissa yli viisinkertainen todennäköisyys saada koronavirustartunta koko väestöön verrattuna.

Uusia tartuntoja jälleen yli 60 000

Yhdysvalloissa on varmistunut vuorokauden aikana yhteensä 63 643 uutta koronavirustartuntaa ja kirjattu yhteensä 774 koronaan liittyvää kuolemaa. Luvut käyvät ilmi Johns Hopkins -yliopiston seurannasta perjantaina paikallista aikaa.

Torstaina päivittäisten uusien koronatartuntojen määrä nousi Yhdysvalloissa ennätyskorkealle, kun maassa varmistettiin yhteensä 65 551 uutta tartuntaa. Asiantuntijat pelkäävät, että uusien kuolemien määrässä nähdään pian piikki.

Yhdysvalloissa on ollut maailmanlaajuisesti eniten koronatartuntoja ja koronaan liittyviä kuolemia. Maassa on vahvistettu yhteensä yli 3,18 miljoonaa tartuntaa ja yli 134 000 kuolemaa. Toiseksi eniten koronatartuntoja ja -kuolemia on Brasiliassa.

Väkilukuun suhteutettuna Yhdysvalloissa on Worldometer -tarkkailusivuston mukaan varmistettu miljoonaa asukasta kohden vajaat 10 000 koronavirustartuntaa. Koronaan liittyviä kuolemia on kirjattu miljoonaa asukasta kohden reilut 400. Suomessa vastaavat luvut ovat 1 314 ja 59.

Texasissa ja Floridassa ennätyskorkeita kuolinlukuja

Viime päivinä Texasin ja Floridan osavaltiot ovat jo raportoineet ennätyskorkeita koronaan liittyviä kuolinlukuja.

Yhdysvaltain johtava tartuntatauti-asiantuntija Anthony Fauci antoi torstaina jälleen synkkiä kommentteja Yhdysvaltain koronatilanteesta. Hän kommentoi Yhdysvaltain politiikkaa ja mielipidekyselyjä seuraavalle FiveThirtyEight-sivustolle, ettei Yhdysvalloilla voisi sanoa menevän hyvin muihin maihin verrattuna.

Presidentti Donald Trump sen sijaan tylytti arvostettua asiantuntijaa Fox Newsille. Trumpin mukaan "tohtori Fauci on mukava mies, mutta hän on tehnyt paljon virheitä".

Trump on vähätellyt toistuvasti Yhdysvaltain koronatilannetta ja tuoreita tartuntapiikkejä. Hän matkusti perjantaina tartuntapesäke Miamiin. Hänen oli tarkoitus muun muassa osallistua vaalikampanjaa varten järjestettyyn rahankeräystapahtumaan.

Panaman sairaalat romahtamisen partaalla

Myös Keski-Amerikan Panamassa koronatartunnat lisääntyvät huimaan vauhtia. Maan sairaalat ovat niiden vuoksi romahtamisen partaalla.

Päivittäiset tartuntamäärät ovat neljän miljoonan asukkaan maassa nousseet viime viikkoina kahdestasadasta yli tuhanteen.

Panama on Keski-Amerikan alueen pahiten koronasta kärsinyt maa. Siellä on todettu yhteensä 42 000 koronavirustartuntaa ja 839 koronaan liittyvää kuolemaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä tuhat potilasta, joista 159 on tehohoidossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Timo Heinonen pettyi budjettiesitykseen – "Nyt pitäisi vahvistaa ihmisten ostovoimaa, eikä olla ihmisten kukkarolla verotusta kiristämässä"
 2. Tulossa tapahtumia pyöräilijöille Riihimäellä
 3. MX-liiga avaa kisakauden Hyvinkään Vauhtipuistossa – MX125-luokassa kirkkaimpana tähtenä tuikkii Hyvinkään MK:n Sampo Rainio
 4. Räyskälässä vilkas poikkeuskesä – ensi sunnuntaina järjestetään kaikille avoin ilmailupäivä.
 5. Tahkon Leidit otti pisteen mestarisuosikilta – harmitus yhdestä pisteestä kertonee kehityksestä
 6. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – tarttuvuusluku yli yhden
 7. Jussila ja Partanen vieraaksi Pihkalaan – viimeksi Tahko jäi IPV:n jalkoihin, kuinka käy tänään
 8. Viikkari Biitsin finaalit Hyvinkäällä lauantaina
 9. Yritykset aikovat laajalti jatkaa etätöitä pysyvästi – "Tämä on radikaali muutos työelämässä"
 10. KPV irtisanoi Miika Juntusen päävalmentajasopimuksen mediakohun vuoksi
 11. Ilmaissiirrolla Stokesta tullut hyökkääjä pelasti äveriään PSG:n uudelta eurokatastrofilta
 12. Fortum pistää Loviisan ydinvoimalan käytön jatkamisen tai voimalan sulkemisen arvioitavaksi – tietoa kerätään mahdollista uutta käyttölupahakemusta varten
 13. Brasilian Paranan osavaltio pääsi sopimukseen koronarokotteesta Venäjän kanssa
 14. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 15. Fortum aloitti YVA-menettelyn Loviisan ydinvoimalaitoksen jatkoluvasta - päätökset jatkosta parin vuoden kuluessa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kanta-Hämeen yksi uusi koronatartunta saatu ulkomaanmatkalla
 2. Etsintäkuulutettu mies ajoi huumeissa Riihimäellä
 3. Keusoten alueella viime viikolla kaksi uutta koronatartuntaa – Hyvinkäällä tartuntoja nyt yhteensä 71
 4. Vaarallisten jätteiden keräyspisteen aineet reagoivat toisiinsa Lopella – Ei aiheuttanut välitöntä vaaraa
 5. Partio antaa oivia eväitä elämään ja mukaan pääsee aikuisenakin: "Partio tarjoaa Suomen parhaimman johtajakoulutuksen"
 6. Suomessa todettu 19 uutta koronavirustartuntaa – ei uusia kuolemantapauksia
 7. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 8. Päijät-Hämeen keskussairaalassa koronatartunta – lähes 30 työntekijää ja useita potilaita karanteeniin
 9. Hyvinkääläisseuran jalkapallovalmentajalle syyte alaikäisen valmennettavan seksuaalisesta hyväksikäytöstä – mies ei enää valmenna seurassa
 10. Maustetytöt saapuvat Riihimäelle esiintymään – koronasta huolimatta syksyn keikkakalenteri on täynnä: ”En jaksa kuitenkaan vielä uskoa, että syksy menee nappiin”
 11. Sveitsi sai toisetkin portaat – uudet portaat vastaavat osaltaan porrasbuumiin
 12. " Nyt tarvitaan jo pöhinää" – riihimäkeläisten iloksi Riihimäki-päivänä pidetään Taiteiden yö
 13. Riihimäkeläisille kysely tulevasta palveluverkosta – Ohjausryhmän ehdotuksissa koulujen määrät vaihtelevat
 14. Koronanäytteiden otto kiihtyy – tartuntoja tavattu seudulla silti hyvin vähän – määrä kasvanee lomien päätyttyä
 15. MTV muuttaa Pöllölaaksosta Helsingin Vallilaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.