Oikeustieteellisiin opintoihin otetaan ilmoitettua enemmän opiskelijoita pisteytysvirheen takia

Opiskelijoita Helsingin yliopiston pääkirjastossa Kaisa-talossa Helsingissä joulukuussa. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnassa mukana olevat yliopistot ovat päättäneet, että pisteidenlaskussa paljastuneen virheen takia opintoihin otetaan enemmän opiskelijoita kuin oli alun perin tarkoitus.

Valinnastaan tiedon jo saaneet opiskelijat eivät menetä opiskelupaikkaansa, vaikka hakijoiden järjestys muuttuisi pisteiden korjaamisen myötä.

– Pitää paikkansa. Heidän asemansa ei muutu, vahvistaa valintakoelautakunnan puheenjohtaja, professori Antti Aine.

Osa hakijoista sai kokeessa virheellisesti miinuspisteitä tehtävistä, joihin olivat valinneet vaihtoehdon "ei vastausta". Tästä oli tarkoitus tulla nolla pistettä. Miinusta piti tulla ainoastaan vääristä vastauksista.

Pistelaskun virhe oli Aineen mukaan systemaattinen, eli järjestelmään merkittiin miinuspisteitä jokaisesta vastaamatta jääneestä tehtävästä.

Valintakokeen toiseen vaiheeseen osallistui 620 hakijaa. Pistelaskun virhe koskettaa Aineen mukaan satoja hakijoita, mutta lisäpaikkoja tarvitaan vain joitakin kymmeniä.

Paikkoja peruttu vastaavissa tapauksissa viime vuosina

Lisäpaikat jakautuvat oikeustieteellisen alan yhteishaussa mukana olleiden yliopistojen kesken. Nämä ovat Helsingin, Itä-Suomen, Lapin ja Turun yliopistot.

Yliopistojen tekemä päätös poikkeaa aiemmin julkisuudessa olleista tapauksista, joissa opiskelupaikkoja peruttiin jälkikäteen virheellisten tulosten seurauksena. Aine ei halua verrata tapauksia toisiinsa.

– Lähtökohta on oikeudellinen tausta arvioinnissa, mutta kunkin tapauksen tausta on vähän erilainen.

Viime vuonna viiden Oulun yliopistoon kasvatustieteen koulutukseen hakeneen opiskelupaikka peruttiin jälkikäteen, vaikka he ehtivät jo saada tiedon valinnastaan. Tässä tapauksessa pisteitä oli syötetty väärin inhimillisen virheen seurauksena.

Vuonna 2017 Itä-Suomen yliopisto ilmoitti virheellisesti peräti 71 hakijan valinnasta. Tiedot korjattiin vielä saman päivän aikana, mutta julkisuudessa oli ainakin yksi tapaus, jossa hakija oli jo ehtinyt irtisanoa asuntonsa opiskelupaikan takia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 2. Mönkijäajelu päätyi ojaan Lopella – kuski oli humalassa
 3. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 4. Tammi-kesäkuussa kirjatut rikokset kasvoivat Hyvinkäällä viime vuodesta – huumerikoksissa kasvua 44 prosenttiyksikköä
 5. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, ei uusia kuolemantapauksia – Vaasan ravintoloissa ehkä altistuksia
 6. Mommilan kyläpuodilla yhteislauluilta – laulualueena poikkeuksellisesti Retro-kioskin piha
 7. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 8. Hamilton kaahaa kohti kaikkien aikojen formulakuninkuutta – kuljettajakollegat ovat jo heittäneet pyyhkeen kehään
 9. THL:n koronasovelluksen koekäyttö älypuhelimissa alkaa – näin se toimii
 10. Bensavoro haastoi huoltoasemayrittäjän oikeuteen – käräjäoikeus tuomitsi kauppiaan sakkoihin yksityisyyden suojan loukkaamisesta
 11. Kimi Patova ajoi Barcelonassa hyvin, mutta joutui ryöstetyksi kisan jälkeen – "Siinä oli arvokasta tavaraa"
 12. Hyvinkäältä tuntuva satsaus opetukseen koronatuen turvin – kova kisa osaajista kuntien kesken
 13. Koulut alkavat Hyvinkäällä, Riihimäellä, Lopella ja Hausjärvellä ensi viikolla – Kouluissa pyritään pitämään etäisyyttä ja välttämään turhia kontakteja
 14. Harrasteajoneuvot kokoontuvat Hyvinkäällä myös tänä kesänä – "Kerrankin pääsi rivistöön ja täytyyhän sitä nyt ainakin yksi autotapahtuma kesään mahduttaa"
 15. Rikoslakirikokset vähenivät Riihimäellä ja kasvoivat Lopella – Hausjärvellä määrä pysyi identtisenä viime vuoteen nähden

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.