Ruotsin entinen suurlähettiläs vapautettiin syytteistä – epäiltiin valtion turvallisuuden vaarantamisesta

Anna Lindstedtiä koskeva oikeudenkäynti alkoi kesäkuun alussa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP-TT

Ruotsissa Tukholman käräjäoikeus on vapauttanut maan entisen Kiinan-suurlähettilään Anna Lindstedtin syytteistä.

Hänen epäiltiin ylittäneen toimivaltuutensa neuvoteltuaan Ruotsin kansalaisen, toisinajattelija Gui Minhain vapautuksesta ohi diplomaattisten väylien viime vuoden tammikuussa.

Syyttäjän mukaan Lindstedt vaaransi toiminnallaan Ruotsin rauhanomaiset suhteet Kiinaan.

Oikeuden mukaan Lindstedt ei syyllistynyt valtion turvallisuuden vaarantamiseen. Oikeuden mukaan syyttäjä ei myöskään onnistunut todistamaan, että Lindstedt olisi neuvotellut diplomaattisesta asiasta henkilön kanssa, joka edusti Kiinan valtion intressejä.

Lindstedtillä oli oikeuden mukaan myös riittävät toimivaltuudet suurlähettiläänä edustaa Ruotsia neuvotteluissa. Jo pelkästään tästä syystä Lindstedt oli vapautettava syytteistä, käräjäoikeus lisää.

Oikeudenkäynti asiassa alkoi kesäkuun alussa ja jatkui kuun loppupuolelle asti. Kyseessä oli ensimmäinen kerta 200 vuoteen, kun suurlähettiläs joutui oikeuteen Ruotsissa.

Lindstedt on kokenut diplomaatti, joka on toiminut muun muassa Vietnamin- ja Meksikon-suurlähettiläänä sekä Ruotsin pääneuvottelijana Pariisin ilmastokokouksessa vuonna 2015. Ruotsin Kiinan-suurlähettiläänä hän toimi vuodet 2016–2019.

Toisinajattelijalla kymmenen vuoden tuomio Kiinassa

Kiinalaistaustainen Gui pidätettiin alun perin vuonna 2015. Hän kärsii parhaillaan Kiinassa kymmenen vuoden tuomiota valtiosalaisuuksien paljastamisesta.

Lindstedt järjesti viime vuoden tammikuussa salaisen tapaamisen Gui Minhain tyttären ja kiinalaisten liikemiesten välillä kertomatta asiasta ulkoministeriölle. Tapaamisen tarkoituksena oli neuvotella Guin vapautuksesta.

Ulkoministeriö antoi aiemmin asiasta Lindstedtille nuhtelun. Lindstedtin mukaan hän kertoi toiminnastaan ulkoministeriölle.

Ruotsin ja Kiinan välit ovat olleet Guin kohtelun vuoksi kireät jo pidempään. Ne huononivat entisestään, kun Ruotsissa myönnettiin Guille sananvapauspalkinto viime vuoden marraskuussa.

Gui ja neljä muuta kirjakauppiasta olivat pyörittäneet Hongkongissa kauppaa, jossa myytiin esimerkiksi Kiinan johtajia kriittisesti tai sensaatiohakuisesti käsitteleviä teoksia.

Gui otettiin kiinni ensimmäisen kerran Thaimaan-lomallaan vuonna 2015. Hänestä saatiin seuraavan kerran tietoja vasta vuonna 2016, kun Kiina kertoi hänen tunnustaneen osallisuutensa kuolemaan johtaneeseen liikenneonnettomuuteen sekä laittomien kirjojen salakuljetukseen. Gui sai tuolloin kahden vuoden vankeustuomion.

Gui oli joitakin kuukausia vapaalla jalalla loppuvuodesta 2017, mutta hänen ei sallittu lähteä Kiinasta. Hänet otettiin uudelleen kiinni alkuvuodesta 2018.

Guin perheen ja tukijoiden mukaan vangitsemisessa ja tuomioissa on ollut kyse Kiinan toisinajattelijoihin kohdistamasta painostustaktiikasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuljettaja jäi taas kiinni ajo-oikeudetta Lopella – Seitsemäs kerta vuoden sisään
 2. Näköislehdessä tänään: Luontoharrastusten ykkönen tarjoaa muitakin makuelämyksiä kuin perinteisen mustikan – Kokenut marjastaja Päivi Hokkanen antaa vinkit aloittamiseen
 3. Kalpalinnan endurokisassa kaikki kovat mukana –  Kahvakoplan Lari Jukola puolustaa viime vuotista voittoaan
 4. Lopen kesätorien lyhennetty kausi polkaistiin käyntiin – torikoordinaattorina toimii 20-vuotias Venla Hatakka: "Kyllä ensimmäinen tapahtuma jännittää"
 5. Hyvinkään Tahkon korkeatasoinen työskentely kantoi kotivoittoon – Juha Korhonen rikkoi 1500 tehopisteen rajapyykin
 6. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 7. Mannerheimin salonkivaunu töhrittiin Mikkelissä, spraymaali imeytyi ainutlaatuisen vaunun puupaneeleihin – Museojohtaja: "Kyllä tässä aika suuri vahinko on tehty"
 8. Koronatartuntojen määrä noussut hiljalleen Saksassa – sadat kouluun palanneet oppilaat joutuivat takaisin kotiin opettajan tartunnan vuoksi
 9. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 10. Epätietoisuus tulevasta vaivaa jääkiekkoväkeä – "Huoli on koko ajan läsnä"
 11. Someron tulipalossa pahoin palanut mies kuoli sairaalassa – naisystävää epäillään omakotitalon sytyttämisestä
 12. Beirutin räjähdys tuhosi valtavat viljasiilot ja maata uhkaa pula leivästä – Intian Chennain satamassa lojuu satoja tonneja ammoniumnitraattia
 13. Valtiovarainministeri Vanhanen: Uusia koronatukia yrityksille ei ole näkösällä
 14. Tiktok ilmoitti olevansa valmis oikeustaisteluun, jos sovellus kielletään Yhdysvalloissa
 15. Renault'n protesti meni läpi – Racing Point sai kovat rangaistukset

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto suistui tieltä Janakkalassa – poliisi tavoitti viinapullo kädessä paikalta poistuneen kuljettajan huoltoaseman pihalta
 2. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
 3. Hyvinkään hammashoitolan henkilökuntaa altistunut koronavirukselle – vastaanottoaikoja joudutaan perumaan
 4. Suomen ensimmäiset kommunikointitaulut asennettiin Hangonsillan ja Martinkaaren päiväkoteihin: "Lapset voivat jutella, vaikkei ole yhteistä kieltä"
 5. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet
 6. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 7. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 8. Ensin koronavirus, sitten nuori kotirouva – tekikö Lukashenko kohtalokkaita virhearvioita?
 9. Suomessa on todettu 22 uutta koronavirustartuntaa, ei uusia kuolemantapauksia – Turulta suositus maskien käytöstä joukkoliikenteeseen
 10. Osuuskauppa Hämeenmaa teki viime vuoden alkupuoliskoa paremman tuloksen  – markettimyynti kasvoi kahdeksan prosenttia
 11. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 12. Näköislehdessä tänään: Luontoharrastusten ykkönen tarjoaa muitakin makuelämyksiä kuin perinteisen mustikan – Kokenut marjastaja Päivi Hokkanen antaa vinkit aloittamiseen
 13. Sydämeni lauluja lauletaan Hyvinkäällä sunnuntaina – pääsolistina nähdään Mikko Alatalo
 14. Paikalliset varautuvat syksyyn kasvomaskein – Hyllyt tyhjenevät myös Riihimäen ja Hyvinkään hypermarketeissa
 15. Hyvinkään Tahkon korkeatasoinen työskentely kantoi kotivoittoon – Juha Korhonen rikkoi 1500 tehopisteen rajapyykin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.