Thaimaalaisten marjanpoimijoiden Suomeen päästäminen lykkääntyy jälleen Thaimaassa

Thaimaalaisia mustikanpoimijoita metsässä Juvalla Etelä-Savossa heinäkuussa 2015. MIKKO STIG / LEHTIKUVA

STT

Työ- ja elinkeinoministeriön työvoiman maahanmuutto- ja kotouttamisyksikön hallitusneuvos Olli Sorainen kertoo STT:lle, että Thaimaan työministeriön päätös thaimaalaisten marjanpoimijoiden päästämisestä Suomeen on lykkääntymässä.

Alkuperäisen tiedon mukaan Thaimaan päätöksen piti tulla kuluvan viikon perjantaina. Työ- ja elinkeinoministeriön torstai-iltapäivänä saamien tietojen mukaan päätös kuitenkin lykkääntyy. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta.

– Thaimaan viranomaiset ovat ilmoittaneet aiemmin kesä- ja heinäkuun aikana useita erinäisiä perjantaipäiviä, jolloin päätöksen pitäisi olla odotettavissa, Sorainen huomauttaa.

Valtioneuvoston keskiviikkona julkaiseman taustamuistion mukaan Suomen Bangkokin-edustuston viisumitoimintojen uudelleenkäynnistämiseen menisi aikaa kaksi viikkoa. Soraisen mukaan viisumikäsittelyn käynnistäminen voidaan saada nopeammin käyntiin.

– Suomen viranomaiset ovat olleet kovin myötäkarvaisia kaiken taloudellisen toimeliaisuuden edistämisen suhteen. Tästä johtuen myös viisumien käsittelyn suhteen on päästy parempiin aika-arvioihin, kuin mitä torstaina julkaistussa valtioneuvoston taustamuistiossa on mainittu. Tämän hetkisen tiedon mukaan viisumikäsittely saataisiin Bangkokissa ylös jopa viikossa. Se vain edellyttää keskeisesti sitä, että on jonkinlainen varmuus Thaimaan viranomaisilta saatavasta päätöksestä.

Marjanpoimijoiden lähtö Thaimaan käsissä

Suomen hallitus linjasi keskiviikkona useiden maiden maahantulonrajoituksista luopumisesta käytyään läpi tuoreita lukuja koronavirustilanteesta. Linjaukseen kuuluu myös tiettyjen Euroopan ulkopuolisten kolmansien maiden matkailun vapauttaminen työn tai muun välttämättömän syyn takia.

Keskiviikkona tehty päätös astuu voimaan ensi viikon maanantaina. Päätös mahdollistaa suomalaisten yritysten töihin kutsumien marjanpoimijoiden pääsyn Suomeen.

Sorainen tiivistää, että marjanpoimijoiden matkaan lähtö on Thaimaan käsissä.

– Thaimaan viranomaisten päätöstä ei vielä ole, jolla taataan paikallisten marjanpoimijoiden saapuminen Suomeen. Heidän työministeriönsä kesäkuun alussa tekemä päätös on edelleen voimassa, ettei poimijoita päästetä vielä Suomeen tai Ruotsiin. Muutama viikko päätöksen jälkeen Thaimaan viranomaiset ilmoittivat, että varsinkin Suomen osalta päätöstä voidaan arvioida uudelleen, jos yritykset sitoutuvat tiettyihin Thaimaan viranomaisten asettamiin koronaviruksen hallitsemiseen liittyviin edellytyksiin, Sorainen kertoo.

Valtioneuvoston muistion mukaan keskeisimpiä edellytyksiä on, että yritykset kustantavat kaikki ylimääräiset koronasta aiheutuvat kulut, kuten sairausvakuutuksen ilman korvauskattoa, koronatestin Suomessa ennen paluuta Thaimaahan, mahdollisen viisumin pidentämisen kulut ja maksullisen paluukaranteenin Thaimaassa. Lisäksi yritysten pitää sitoutua takaamaan noin 3 100 euron takuuansio jokaiselle poimijalle poiminta-ajasta ja poimintatuloksesta riippumatta. Edellytyksiin on sitoutunut 16 yritystä alkuperäisestä 19 viisumikutsujasta.

Tiukka aikataulu edessä

Luonnontuotealan valtakunnallisen toimialajärjestön toiminnanjohtaja Birgitta Partasen mukaan luonnonmarjan poiminnan toimijat elävät kysymysmerkkien kanssa. Maahan tulevan työvoiman osalta tilanne on monella tavalla avoin.

– Poimijoiden maahan saapuminen ja heidän töihin pääsemisensä ottaa joka tapauksessa aikansa. Olemme todella hilkulla sen osalta, onko ulkomaalaisten poimijoiden saapuminen liian myöhäistä. Satokausi kun on juuri käynnistymässä, erityisesti hillan ja mustikan osalta. Tilanne ei ole kovin hyvä.

Luonnonmarjojen poiminnassa on jouduttu valmistautumaan siihen, että jos thaimaalaisia poimijoita saapuu Suomeen, ei heitä välttämättä saada maahan läheskään koko kiintiötä. Poimijoiden kiintiöksi on määritelty Thaimaassa 3 000 poimijaa.

– Ala ei jää tyhjän päälle, jos ulkomaalaista ei apua tule. Ison haasteen se kuitenkin luo kaikille. Asia ei kuitenkaan ole vain taloudellinen, vaan monisyinen. Yritämme ajatella tätä moniulotteisesti, Partanen pohtii.

– Lakalla pystytään kuitenkin tekemään tiliä joka tapauksessa. Kaikkien luonnonmarjojen sadoista on tulossa hyvät. Tottakai se on mielestäni todella nolo tilanne, että Suomesta voi pahimmillaan jäädä useiden satojen miljoonien eurojen edestä marjoja poimimatta, hän toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Opetusalan ammattijärjestö vastustaa opetukseen kohdistuvia leikkauksia – lähikunnat eivät lomauta opettajia
 2. Koronaneuvontapuhelin lopettaa Hyvinkäällä, vaikka puhelumäärissä on ollut kasvua – Voidaan tarvittaessa käynnistää uudelleen nopeastikin
 3. Kaukas EloFolk kokoaa Suomen kärkiesiintyjiä tunnelmalliseen Juhlataloon
 4. Laulu raikaa jälleen Lulun karaokebaarissa elokuussa – Grande Finale on trilogiaksi kasvaneen näytelmäsarjan viimeinen osa
 5. Kansallispukuja tuuletetaan Hyvinkäällä ja Riihimäellä
 6. Janette Lepistö sai nopeasti 500 lyötyä juoksua täyteen Superpesiksessä
 7. Riikka Suomisen mielestä parisuhteen ulkopuolinen seksi on demonisoitu – "Ihmisillä on tosi erilaisia tapoja elää läheistä ihmissuhdetta"
 8. Valioliigaseura Arsenal aikoo vähentää yli 50 työpaikkaa
 9. Yhdysvalloissa ulkoministeriön ylitarkastaja otti yllättäen lopputilin, edeltäjän erotti presidentti Trump
 10. Keskusta haluaisi eläkerahastot tukemaan suomalaista omistajuutta, mutta yhtiöistä muistutetaan painoarvon olevan jo nyt korkea
 11. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 12. Lotta Kemppinen sai ennätyksen, pääsyn valmennusryhmään ja voittajalta kukat – Korte aitoi Espoon gp-kisojen alkuerissä 12,91
 13. Tahko voitokas tyttöjen Superissa – Reetta Lehtinen ykköspalkittu
 14. Ilves lainaa toimettomia NHL-miehiä, nyt Tampereelle palaa Liigan paras maalivahti
 15. Harris, Rice, Warren vai joku muu? Bidenin kinkkinen valinta on viivästynyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hyvinkään hammashoitolan henkilökuntaa altistunut koronavirukselle – vastaanottoaikoja joudutaan perumaan
 2. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
 3. Moottoripyörä väisti autoa ja ajoi ulos tieltä Hausjärvellä – Molempia kuljettajia epäillään rikoksesta
 4. Ministeri Pekonen: Etätyösuosituksen päivittämistä aiheellista arvioida uudelleen
 5. Kanta-Hämeessä kolme uutta koronatartuntaa viikossa – Tartuntalukujen kasvu ollut vähäistä
 6. Kuljettaja ajoi hirviaidan läpi ulos tieltä Lopella
 7. Ammoniumnitraattia käyttävät niin maatalous, rakennusteollisuus kuin kapinallisryhmätkin – Beirutin kemikaalimäärän varastointi olisi Suomessa "yksiselitteisesti kiellettyä"
 8. Näköislehdessä tänään: Riikka Suominen ärsyyntyi avioliiton ulkopuolisen seksin demonisoinnista ja kirjoitti kirjan, jossa käydään vieraissa
 9. Thaimaalaistytön pitkä piina päättyi Riihimäellä – oleskelulupa tuli!
 10. Suomalaista retrodesignia lähetetään Hyvinkäältä Japaniin asti
 11. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 12. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 13. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 14. Mommilan kyläpuodilla yhteislauluilta – laulualueena poikkeuksellisesti Retro-kioskin piha
 15. Kuluttajille tarkoitetut kasvomaskit käyvät kaupaksi kuin vessapaperi keväällä – useissa Prismoissa ja Citymarketeissa tarjolla vain tyhjiä hyllyjä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.