Rekkaliikenteen yhteiset EU-pelisäännöt valmistuvat viimein

Yhteisillä pelisäännöillä pyritään siihen, että jatkossa EU:n sisällä kuljetusalalla vallitsisivat reilummat kilpailuolosuhteet. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

STT

Yli kolme vuotta valmisteltu paketti maantieliikenteen kuljetusten yhteisistä pelisäännöistä on saavuttanut maaliviivan EU:n lainsäädäntökoneistossa. EU-parlamentti äänesti paketista eilen illalla, ja äänestystulokset muutosehdotuksista julkistetaan tänään aamulla.

Yhteisillä pelisäännöillä pyritään siihen, että jatkossa EU:n sisällä kuljetusalalla vallitsisivat reilummat kilpailuolosuhteet ja että kuljettajien työolosuhteissa pidettäisiin kiinni vähintään yhteisistä minimivaatimuksista.

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) on toiminut EU-parlamentin pääneuvottelijana pakettiin kuuluvassa asetuksessa, joka koskee kuljettajien ajo- ja lepoaikoja sekä älykkäitä ajopiirtureita.

Virkkunen kertoo, että yhteisistä pelisäännöistä sopiminen ei ole ollut yksinkertaista. Viimeisistä yksityiskohdista jatkui kova vääntö parlamentissa äänestyksen loppumetreille asti.

– Eniten vastustusta on aiheuttanut se, että jatkossa kuljettajan on halutessaan päästävä vähintään neljän viikoin välein käymään kotimassaan. Sitä monet Itä-Euroopan maat vastustavat todella paljon, Virkkunen kertoo STT:lle.

Lisäksi kuljetusyritykset velvoitetaan järjestämään työt niin, että ajoneuvon pitää palata kotimaahansa vähintään kuusi kertaa vuodessa eli kahdeksan viikon välein. Näin pyritään estämään se, ettei yhteen EU-maahan rekisteröity ajoneuvo voisi ajaa yhtäjaksoisesti vain toisaalla.

Paketti tasaa epäreilua kilpailua

Liikennealan työnantaja- ja elinkeinojärjestöjen yhteisen EU-edunvalvonnan toimitusjohtaja Pasi Moisio kertoo, että nykyisellään alemman kustannustason jäsenmaihin rekisteröidyt kuljetusfirmat ovat voineet hyödyntää kilpailuetuna sitä, että ne ajavat kuljetuksia yhtenään kalliimman kustannustason jäsenmaissa.

– Sehän ei enää liity jäsenmaan omaan tuonti- tai vientitoimintaan, vaan on ihan selkeästi palveluvientiä, Moisio sanoo.

Moision mukaan suomalaisille kuljetusfirmoille kotimaankäyntejä vaativat säännöt eivät tuota päänvaivaa, sillä suomalaisrekat eivät yleensä jää ajelemaan pitkiksi ajoiksi muualle EU-maihin. Reiteissä suoruus ja tehokkuus ovat arvossaan.

– Meiltä lähtee vientikuorma Suomesta vaikkapa Portugaliin, vie kuorman sinne ja sieltä takaisin tullessaan tuo paikallisia tuotteita Suomeen. Tämä kaikki tapahtuu niin vilkkaasti kuin säännöt mahdollistavat.

Lepoajan jouston turvin kuljettaja ehtii kotisaunaan

Suomesta rekkamatka kohti Keski- ja Etelä-Eurooppaa alkaa tyypillisesti lautan kyydissä, ja uudet säännökset lepoajoista tuovat matkaan hieman helpotusta. Jatkossa lautalla vietetty aika voidaan lukea lepoajaksi, jos kuljettajalla on hytti käytössään.

Moisio kertoo suomalaisen vaikutuksen kädenjäljen näkyvän siinä, että lepoaikasäädöksissä on myös parin tunnin jousto kotiinpaluun osalta.

– Suomessa kansallisessa liikenteessä on pitkät etäisyydet ja siihen liittyy aina problematiikka siitä, jos ajotuntien täyttyessä jäädään tunnin tai parin päähän kotoa, jossa olisi sauna lämpiämässä, Moisio selittää.

Paketissa säädetään myös siitä, että kuljettajat eivät saisi enää viettää pitkiä viikkolepojaan auton hytissä, vaan yli 45 tunnin viikkolepoon vaaditaan asianmukaiset olosuhteet. Virkkusen mukaan näin pyritään estämään se, että kuljettajat eivät asuisi kuukausitolkulla autoissaan.

Valvonnalle tarvetta

Liikkuvuuspaketin hyväksynnän myötä kuljetusala pääsee eroon vuosia jatkuneesta epätietoisuudesta, Moisio iloitsee.

– Sitten meidän ei tarvitse enää ihmetellä, miten nämä aivan perustason säädökset ovat muotoutumassa, vaan voidaan katsoa pidemmälle tulevaisuuteen, esimerkiksi vihreän kehityksen ohjelman, digitalisaation ja automatisaation mahdollisuuksiin, Moisio sanoo.

Nähtäväksi jää, miten hyvin uudet yhteiset pelisäännöt siirtyvät käytäntöön. Moisio korostaa valvonnan tärkeyttä ja kansallisten viranomaisten yhteistyötä tietojenvaihdossa.

Virkkunen sanoo, että puutteellinen valvonta on ollut iso kritiikin kohde Suomessa. Hän huomauttaa, että tiedonkulkua parantaa se, että paketissa on sovittu aikataulusta, jolla rekoissa otetaan käyttöön älykkäät ajopiirturit.

Vuodesta 2026 eteenpäin ajopiirturit on tarkoitus ottaa käyttöön myös kuljetusliikenteessä käytettävissä isoissa pakettiautoissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto suistui tieltä Janakkalassa – poliisi tavoitti viinapullo kädessä paikalta poistuneen kuljettajan huoltoaseman pihalta
 2. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
 3. Hyvinkään hammashoitolan henkilökuntaa altistunut koronavirukselle – vastaanottoaikoja joudutaan perumaan
 4. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet
 5. Suomen ensimmäiset kommunikointitaulut asennettiin Hangonsillan ja Martinkaaren päiväkoteihin: "Lapset voivat jutella, vaikkei ole yhteistä kieltä"
 6. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 7. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 8. Ensin koronavirus, sitten nuori kotirouva – tekikö Lukashenko kohtalokkaita virhearvioita?
 9. Suomessa on todettu 22 uutta koronavirustartuntaa, ei uusia kuolemantapauksia – Turulta suositus maskien käytöstä joukkoliikenteeseen
 10. Osuuskauppa Hämeenmaa teki viime vuoden alkupuoliskoa paremman tuloksen  – markettimyynti kasvoi kahdeksan prosenttia
 11. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 12. Näköislehdessä tänään: Luontoharrastusten ykkönen tarjoaa muitakin makuelämyksiä kuin perinteisen mustikan – Kokenut marjastaja Päivi Hokkanen antaa vinkit aloittamiseen
 13. Sydämeni lauluja lauletaan Hyvinkäällä sunnuntaina – pääsolistina nähdään Mikko Alatalo
 14. Paikalliset varautuvat syksyyn kasvomaskein – Hyllyt tyhjenevät myös Riihimäen ja Hyvinkään hypermarketeissa
 15. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.