Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien

Ulkoministeri Pekka Haavisto ja sisäministeri Maria Ohisalo kertoivat keskiviikkona hallituksen matkustusrajoituksia koskevista linjauksista. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Turvallisten matkailumaiden lista piteni odotetusti, kun hallitus kävi keskiviikkona läpi tuoreita lukuja koronaviruksesta. Muita Euroopan maita varovaisemman linjan valinnut Suomi purkaa rajaliikenteen rajoituksia nyt lukuisten maiden kansalaisilta.

Tähän asti ulkoministeriö on suosittanut välttämään tarpeetonta matkustamista muualle paitsi Norjaan, Tanskaan, Islantiin, Viroon, Latviaan ja Liettuaan.

Ensi viikon maanantaista alkaen vapautuvia maita ovat Hollanti, Belgia, Italia, Itävalta, Kreikka, Malta, Saksa, Slovenia, Slovakia, Unkari, Sveitsi ja Liechtenstein. Lisäksi liikenne sallitaan rajoituksetta Suomen ja Kyproksen, Irlannin, Andorran, San Marinon ja Vatikaanin välillä.

Hallitus neuvotteli matkailumahdollisuuksista keskiviikkona useamman tunnin ajan.

Suomalainen on saanut poistua maasta aiemminkin, mutta nyt näistä maista palaavia ei enää kehoteta jäämään kahden viikon omaehtoiseen karanteeniin. Näiden maiden kansalaiset voivat siis myös tulla Suomaan lomailemaan.

Kriteerinä vapautumiselle on, että kahden viikon aikajänteellä tautitapauksia on saanut olla vain alle kahdeksan sataatuhatta ihmistä kohden. Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan toissijaisesti maan tilannetta voidaan erikseen harkita, jos tapauksia on enintään 10 tapausta sataatuhatta asukasta kohti kahden viikon aikana.

– Rajoituksia jatketaan siltä osin kuin ne nähdään edelleen välttämättömänä tartuntatautitilanteen aiheuttaman vakavan uhan takia, Ohisalo sanoi tiedotustilaisuudessa.

Suomeen ei edelleenkään pääse lomalle esimerkiksi Espanjasta, Britanniasta, Portugalista, Puolasta, Ranskasta tai Ruotsista.

Tilannetta arvioidaan uudelleen taas kahden viikon päästä.

Suomen kansalaisen perheenjäsenet voivat tulla Suomeen kansalaisuudesta riippumatta.

Ulkomailla voi joutua eristyksiin

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) neuvoo ulkomaan matkaa suunnittelevia tarkistamaan, rajoittaako kohdemaa jotenkin suomalaisten tuloa maahan tai onko niissä alueellisia määräyksiä.

– Mehän olemme nähneet, että joissakin maissa tulee nyt uusia alueellisia rajoituksia, kun tautitilanne on joillakin alueilla tullut vaikeammaksi, Haavisto sanoi.

Ulkoministeriöllä on hänen mukaansa rajalliset mahdollisuudet auttaa, jos suomalainen joutuu ulkomailla karanteeniin tai eristykseen. Matkalle lähtiessä kannattaa hänen mukaansa ottaa vakuutus ja tehdä matkustusilmoitus ulkoministeriöön.

Työmatkaliikenne avautuu myös Kiinasta

Suomeen aletaan päästää tulijoita ensi viikon maanantaista lähtien myös tietyistä kolmansista maista. Muun muassa Japanista ja Thaimaasta pääsisi Suomeen työn tai muun välttämättömän syyn takia.

Näin myös yritysten töihin kutsumat marjanpoimijat pääsisivät matkaan. Thaimaasta voi tulla maan asettaman kiintiön puitteissa 3 000 ihmistä, jos maa purkaa omat rajoituksensa. Maan viranomaiset säännöstelevät maastalähtöä kiintiöjärjestelyllä.

Toisin kuin moni muu EU-maa Suomi on sallimassa tulon myös Kiinasta työn tai muun välttämättömän syyn takia. Hallituksen taustapaperista käy ilmi, että valtaosa EU-maista ei ainakaan heti ollut nimeämässä Kiinaa sallituksi maaksi. Viime viikon perjantaina tehty kartoitus perustui virallisiin tietoihin ja arvioihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tivolit pyörittävät ihmisiä jälleen elokuussa – Hyvinkäälle saapuu Sariola ja Riihimäelle puolestaan Seiterä
 2. Esikoiskirjailija kertoo, miten romaani syntyy – "Pitää kirjoittaa jotakin joka päivä"
 3. Huumepoliisin rikosylikonstaapeli aloitti kirjasarjan – "Pitää kertoa ihmisille, mitä täällä päivittäin tehdään"
 4. Kansalaiskoulun luokka muisteli – samalta luokalta nousi parrasvaloihin tähtiartisti ja MM-voittaja
 5. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 6. Yksi henkilö on loukkaantunut vakavasti kahden veneen yhteentörmäyksessä Hangon edustalla – pelastustöihin hälytettiin kaksi helikopteria ja Poker Run -venetapahtuma keskeytettiin
 7. Boston Celtics löylytti NBA:n hallitsevaa mestaria – itälohkon viimeiset pudotuspelijoukkueet varmistuivat
 8. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 9. Kiinalaisgolfaaja teki historiaa PGA:n mestaruuskilpailussa – tiivis ryhmä jahtaa arvokilpailun kärkeen harpannutta Li Haotongia
 10. Konflikti, jonka maailma unohti – Länsi-Saharan tilanne on yhä jumissa vuosikymmeniä siirtomaavallan päättymisen jälkeen
 11. Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"
 12. Suru: Jopa kolmannes ihmisistä kokee, että menehtynyt läheinen on ottanut heihin yhteyttä – Kokemuksia on niilläkin, jotka eivät usko kuoleman jälkeiseen elämään
 13. Etsitkö uutta harrastusta? – Kivet tarjoavat yllätyksiä, elämyksiä ja uuden oppimista
 14. Kiinan maskinvalmistajat eivät enää paina töitä päivin öin – osa uusista toimijoista on jo jättänyt alan
 15. Matilda Castren golfasi huippukierroksen LPGA-kiertueella, nousi kärkikymmenikön tuntumaan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto suistui tieltä Janakkalassa – poliisi tavoitti viinapullo kädessä paikalta poistuneen kuljettajan huoltoaseman pihalta
 2. Riihimäen 60-vuotisjuhlat siirtyvät vuodella – Juhlien sijaan järjestetään pienimuotoista ohjelmaa
 3. Suomen ensimmäiset kommunikointitaulut asennettiin Hangonsillan ja Martinkaaren päiväkoteihin: "Lapset voivat jutella, vaikkei ole yhteistä kieltä"
 4. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 5. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 6. Kuljettaja jäi taas kiinni ajo-oikeudetta Lopella – Seitsemäs kerta vuoden sisään
 7. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
 8. Hyvinkäänkylän työväentalo sai 80 000 euron testamenttilahjoituksen – "Kyllä tämä lahjoitus kertoo ihmisestä todella paljon"
 9. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 10. Hyvinkään hammashoitolan henkilökuntaa altistunut koronavirukselle – vastaanottoaikoja joudutaan perumaan
 11. Kansalaiskoulun luokka muisteli – samalta luokalta nousi parrasvaloihin tähtiartisti ja MM-voittaja
 12. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 13. THL: Kymmeniä suomalaisia on altistunut Virossa koronalle – Turun alueella useita koronatartuntoja Balkanilta palanneilla matkailijoilla
 14. Someron tulipalossa pahoin palanut mies kuoli sairaalassa – naisystävää epäillään omakotitalon sytyttämisestä
 15. Talkoostartti ja Katukoris tuovat säpinää kaupunkiin – 8. elokuuta Hyvinkäällä on luvassa moni-ilmeinen tapahtumapäivä, myös pesäpallossa hyväntekeväisyyspeli

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.