Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: "Yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen"

Kansallisarkisto selvitti kaatuneiden määrää Vierumäen taistelussa huhtikuussa 1918. Selvityksen mukaan yleisesti uskottu 300 kaatuneen luku ei voi olla mahdollinen. MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA

STT

Vuonna 1918 Vierumäen taistelussa kuolleiden tai kadonneiden tunnistettujen punaisten määrä on Kansallisarkiston selvityksessä vähäisempi kuin on arveltu.

Vierumäen taistelussa kuolleita tai kadonneita punaisia on tunnistettu Kansallisarkiston selvityksessä yhteensä 43. Kaatuneiden määrä on todennettu selvittämällä Vierumäen taisteluun osallistuneet punaiset joukkoyksiköt ja niissä palvelleiden henkilöiden nimet, Kansallisarkisto kertoo tiedotteessa.

Vierumäen taistelussa 20.–21. huhtikuuta 1918 kaatuneiden punaisten määrää koskevat arviot vaihtelevat joistakin kymmenistä yli 400 kaatuneeseen. Kansallisarkiston tiedotteen mukaan jo vuonna 1918 vakiintui arvio, että haudattujen määrä olisi ollut noin 300.

– Siitä muodostui yleisesti hyväksytty ”tosiasia”, joka on kirjattu myös hautauspaikalle vuonna 1949 pystytettyyn muistopaateen. Sisällissodan uudemmassa historiantutkimuksessa tieto on kuitenkin kyseenalaistettu, Kansallisarkisto sanoo tiedotteessa.

Suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia

Kansallisarkiston mukaan saatujen tietojen perusteella ei ole uskottavaa, että Vierumäen taistelussa olisi kaatunut merkittävästi suurempi määrä punaisia kuin on voitu tunnistaa rekistereistä ja muista lähteistä. Suurin osa kaatuneista näyttää kuuluneen Lahden punakaartiin.

Selvityksessä on myös voitu todentaa sellaisia punaisten joukkoyksiköitä, jotka eivät osallistuneet taisteluihin Vierumäellä, vaikka näin on aikaisemmassa muistitiedossa luultu.

– Yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, sillä taisteluun osallistuneiden punaisten joukkoyksiköiden kokonaisvahvuus oli kaikkiaan noin 700–1 000 miestä, Kansallisarkiston tiedotteessa sanotaan.

Sata kivääriä taistelun jäljiltä

Kansallisarkiston mukaan yksiköihin otettiin pakko-otoilla taistelua edeltävinä päivinä paikallisia asukkaita, jotka pääosin onnistuivat pakenemaan taistelun aikana. Lisäksi on mahdollista, että joukkoyksiköihin liittyi yksittäisiä punakaartilaisia Vierumäellä, jossa suuri joukko punaisia yritti paeta etenevien valkoisten tieltä itää kohti.

Valkoiset kokosivat taistelun jälkeen kentältä vähän yli sata kivääriä, mikä ei tue kuvaa siitä, että taistelussa olisi voinut kaatua juuri enempää kuin noin 50 punaista, Kansallisarkiston tiedotteessa sanotaan.

Valtioneuvoston kanslia tilasi viime vuoden lopussa Kansallisarkistolta arkistoselvityksen siitä, mitä Vierumäen 1918 sisällissodan taisteluista asiakirjalähteiden perusteella tiedetään ja mitä lähteet kertovat Vierumäelle haudattujen vainajien lukumäärästä ja hautaustavasta. Hauta-alue sijaitsee Versowoodin tehdasalueella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kunnarikellon soitto toi tärkeät pisteet – Tahko kampeaa itseään pudotuspeleihin
 2. Suomessa todettu vuorokauden aikana 41 uutta tartuntaa – Näistä viisi Hyvinkäällä
 3. Loppijärvellä havaittu sinilevää – Järven uimarannoilta ei kuitenkaan ole toistaiseksi sinilevähavaintoja
 4. Kausi paketissa jo ennen kuin alkoikaan? – Hyvinkäällä ei ole yhtään Salibandyliiton olosuhdemääräyksiä täysin täyttävää salia
 5. Jarkko Tammisen kiertue siirtyy pääosin keväälle – Lopen, Riihimäen ja Hyvinkään esitykset pidetään sovitusti
 6. Libanon julisti Beirutiin kahden viikon poikkeustilan – ihmisoikeusjärjestö pelkää mielenosoitusten tukahduttamista
 7. Vasta kauden kolmas joukkue nollasi Vimpelin, KaMan kurssi kääntyi
 8. Kokoomuksen Orpo esittää Suomeen testitakuuta
 9. Valkovenäläismies STT:lle: Valtion median toimittajat irtisanoutuvat ja tehtaat lakkoilevat historiallisessa protestiliikkeessä Valko-Venäjällä
 10. Kulttuuri: "Muut bassot esittivät Borista. Martti oli Boris" – Pianotaiteilija Ralf Gothóni tekee oopperaa basso Martti Talvelan elämästä, johon itsekin kuului ystävänä
 11. Kävelijä Anniina Kivimäki avasi Kalevan kisojen mestaruusjuhlat – Aleksi Ojala oli ylivertainen miesten matkalla
 12. Riihimäen Palloseura kohtaa kotonaan lohkoa dominoineen FC Futuran
 13. Presidentti Trumpin yllätysilmoitus: Israel ja Arabiemiraatit sopivat suhteidensa normalisoimisesta
 14. Suuret ammatti- ja keskusjärjestöt kehuvat hallituksen uutta etätyösuositusta – "Koko maata kattaviin rajoituksiin ei kannata suorilta mennä"
 15. Kuivisto juoksee taas tuplamestaruudesta – tavoitteena on myös omalla vedolla hyvä 800 metrin loppuaika

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kanta-Hämeen yksi uusi koronatartunta saatu ulkomaanmatkalla
 2. Lopen valimolla pieni tulipalo – toiminta jatkuu normaalisti
 3. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 4. Hyria jakaa kasvomaskit henkilöstölleen – Yleistä maskisuositusta toimipisteissä ei ole annettu
 5. Etsintäkuulutettu mies ajoi huumeissa Riihimäellä
 6. Timo Heinonen pettyi budjettiesitykseen – "Nyt pitäisi vahvistaa ihmisten ostovoimaa, eikä olla ihmisten kukkarolla verotusta kiristämässä"
 7. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 8. Suomessa todettu vuorokauden aikana 41 uutta tartuntaa – Näistä viisi Hyvinkäällä
 9. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 10. Partio antaa oivia eväitä elämään ja mukaan pääsee aikuisenakin: "Partio tarjoaa Suomen parhaimman johtajakoulutuksen"
 11. Vaarallisten jätteiden keräyspisteen aineet reagoivat toisiinsa Lopella – Ei aiheuttanut välitöntä vaaraa
 12. Koronanäytteiden otto kiihtyy – tartuntoja tavattu seudulla silti hyvin vähän – määrä kasvanee lomien päätyttyä
 13. Veli-Pekka Heinosen neljäs pienoisrautatie valmistui liikennöintikuntoon – rakentaminen vaatii kärsivällisyyttä ja toimivat sormet
 14. Keusoten alueella viime viikolla kaksi uutta koronatartuntaa – Hyvinkäällä tartuntoja nyt yhteensä 71
 15. MTV muuttaa Pöllölaaksosta Helsingin Vallilaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.