Taksiuudistuksen korjaussarja saa kannatusta – alan yrittäjät peräävät laittomien kimppakyytien kitkemistä

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan tilausvälityskeskukset voivat olla este uusien autoilijayrittäjien markkinoille pääsylle. Onni Ojala / LEHTIKUVA

STT

Suunnitelma paikkailla viime hallituksen taksiuudistuksen ongelmia on saanut pääosin myönteisen vastaanoton .

Lakiluonnos saa tukea vammaisjärjestöiltä, jota huomauttavat, että monet erityisryhmät kokevat taksiliikenteen turvallisuuden heikentyneen uudistuksen myötä. Kuljettajien taidot toimia erityisryhmien kanssa ovat heikentyneet, eivätkä kuljettajat aina osaa esimerkiksi kiinnittää pyörätuoleja oikein tai viestiä asiakkaidensa kanssa.

– Kuljettajien riittävä suullinen ja kirjallinen suomen- tai ruotsinkielen taito tulee määritellä lain yksityiskohtaisissa perusteluissa, kirjoittaa Suomen Kuurosokeat.

Monet vammaisjärjestöt katsovat, että erityisryhmien kuljettajakoulutuksesta tulisi tehdä pakollinen. Luonnokseen se on kirjattu vapaaehtoiseksi.

Vammaisfoorumi toivoo, että mahdollisuus käyttää vakiotaksia saataisiin takaisin.

– Tuttu taksikuljettaja on olennaisen tärkeä erityisen haavoittuvassa asemassa oleville vammaisille henkilöille. Heillä, joilla on ongelmia vuorovaikutuksen suhteen, jatkuvasti vaihtuva tai uusi kuljettajakontakti voi laukaista haastavaa käyttäytymistä, foorumi toteaa.

Villit kyytipalvelut leviävät

Monissa taksialan edustajien lausunnoissa taas toivotaan vielä tiukempia toimia harmaan talouden, kuten laittoman kimppakyytiliikenteen kitkemiseksi.

Muun muassa Pohjois-Suomen Taksiyrittäjät kertoo sosiaalisessa mediassa kasvaneesta kyytipalveluilmiöstä. Oulun seudulla toimii ainakin kaksi liki viiden tuhannen jäsenen Facebook-ryhmää, joissa tarjotaan kyytejä, yhdistys kertoo lausunnossaan.

– Kyseessä on puhdas laiton taksitoiminnan harjoittaminen, maksun periminen jopa taksin hintatasoa, ilman että yksikään kyytipalveluita tarjoava henkilöllä on mitään Y-tunnusta tai yritystä, auto on yksityiskäyttöinen ja mitään veroja tai velvoitteita ei makseta. Toiminta on kasvanut koko ajan ja poliisin on erittäin vaikea puuttua toimintaan nykyisen lainsäädännön puitteissa, yhdistys moitti.

Helsingin Taksiautoilijat peräsi tiukempaa valvontaa ja viittaa tuloksiin viime marraskuussa tehdystä taksiliikenteen valvontaiskusta.

– Tuloksena löytyi esimerkiksi etsintäkuulutettuja, ajokortittomia kuljettajia, joilla ei ollut taksinkuljettajan ajolupaa ja katsastamattomia autoja, yhdistys kirjoittaa ja ehdottaa, että Traficomille perustettaisiin vähintään kymmenen taksitarkastajan virkaa.

Välityskeskuksista este markkinoille pääsylle

Kilpailu- ja kuluttajavirasto kiinnittää lausunnossaan huomiota kilpailuongelmiin, joita syntyy tilausvälityskeskuksista, jotka ovat yleensä paikallisten taksiyrittäjien omistuksessa. Malli voi johtaa tilanteeseen, jossa välitysyhtiö pyrkii maksimoimaan omistaja-autoilijoiden voitot tai suojelemaan alalla jo toimivien taksiyrittäjien liiketoimintaa.

– Useilla alueilla autoilijayrittäjät ovat riippuvaisia välityskeskuksen palveluista. Kilpailu- ja kuluttajaviraston havaintojen mukaan useat välityskeskukset ovat tosiasiassa estäneet uusien autoilijayrittäjien pääsyä markkinoille ja toimintaedellytyksiä markkinoilla, virasto huomauttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Olli Mustonen tuo Beethovenin Hausjärven kirkkoon – Pianisti kehuu kotikirkkonsa soveltuvuutta pianoresitaaleihin
 2. Riihimäkeläinen Senja Rinne suunnitteli merkin siilien turvaksi – "On hienoa, että olen jo tämänikäisenä päässyt suunnittelemaan jotakin"
 3. Riihimäkeläisille kysely tulevasta palveluverkosta – Ohjausryhmän ehdotuksissa koulujen määrät vaihtelevat
 4. Keusoten alueella viime viikolla kaksi uutta koronatartuntaa – Hyvinkäällä tartuntoja nyt yhteensä 71
 5. Amarcon Ida-Lotta Lassila tähtäsi Suomen mestariksi – Ri-Jo:n Pekka Loitokari kärsi niukan tappion kultaottelussa
 6. Maailmanlaajuisesti yli 20 miljoonaa ihmistä on saanut koronavirustartunnan
 7. Inter ja Manchester United jatkoon Eurooppa-liigassa, Hradeckyn Leverkusen jäi rannalle
 8. Ensimmäiset koululaiset aloittavat kouluvuotensa tänään, viimeiset ensi maanantaina
 9. Poliisi: Miehen epäillään heittäneen koiran alas parvekkeelta, epäilty löydettiin autosta räjähteen kanssa
 10. Valkoisen talon ulkopuolella ammuttu aseistautunutta ihmistä, Trump kiidätettiin hetkellisesti pois tiedotustilaisuudestaan
 11. Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtaja löi häntä arvostellutta jäsentä miekalla päähän, koska jäsen oli arvostellut johtamista
 12. Yksi ihminen on kuollut Valko-Venäjän protesteissa, vahvistaa poliisi
 13. Turun terrori-iskun sankarille luetaan syytteet vahingonkorvaushuijauksesta – on myöntänyt yrittäneensä saada oikeudettomia korvauksia
 14. Otkes: Imatran turmakoneen lentoonlähtönopeus oli liian hidas
 15. Honka jatkaa ainoana ilman tappiota – "En tiedä, mistä johtuu, ettemme saa palloja sisään"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Keusoten alueella viime viikolla kaksi uutta koronatartuntaa – Hyvinkäällä tartuntoja nyt yhteensä 71
 2. Koronanäytteiden otto kiihtyy – tartuntoja tavattu seudulla silti hyvin vähän – määrä kasvanee lomien päätyttyä
 3. Hyvinkään Haapasaarentiellä valunut polttoöljyä maastoon – Saastunutta maata kaivetaan parhaillaan ylös
 4. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 5. Riihimäellä liki 300 lasta aloittaa koulutaipaleen – Sivistysjohtaja muistuttaa, että ulkomailla käyneiden on noudatettava THL:n karanteeniohjeita
 6. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa
 7. Koulutoimet odottavat THL:n linjauksia kasvosuojainten käyttämisestä – "Tällä hetkellä ohjeistuksemme on, että suojainta saa halutessaan käyttää"
 8. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 9. Riihimäkeläisille kysely tulevasta palveluverkosta – Ohjausryhmän ehdotuksissa koulujen määrät vaihtelevat
 10. Tavoitteet vieläkin ylempänä – "Olisihan se älyttömän hienoa tehdä joskus töitä jossain kansainvälisesti ison lajin parissa"
 11. Näköislehdessä tänään: Menestysyritys syntyi taulukkolaskelmien perusteella – Alussa Samuli Laurikainen pyöritti yritystä hoitaen samalla sairasta puolisoa ja vastasyntynyttä lasta
 12. Olli Mustonen tuo Beethovenin Hausjärven kirkkoon – Pianisti kehuu kotikirkkonsa soveltuvuutta pianoresitaaleihin
 13. Taiteilijoiden vuosinäyttely Riihimäen kirjastossa
 14. Luonto: Koronarajoitusten erikoinen seuraus – rotat siirtyivät lähiöihin
 15. Varkaat veivät kilometrin verran riista-aidan verkkoa kantatien varrelta – ratkaisevasta vihjeestä luvattu palkkio

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.