Keskustassa ärhäköidyttiin Ohisalon haastattelusta – Kurvinen: Hallitus ei ole päättänyt, tuleeko jalkapantoja vai ei

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoo, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille henkilöille kaavaillut jalkapannat eivät toteudu. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) hermostutti hallituskumppani keskustaa kommentoimalla kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille henkilöille kaavailluista jalkapannoista tehtyä selvitystä Ylellä. Ylen aamussa tiistaina vieraillut Ohisalo sanoi, että teknisestä valvonnasta tehdyn oikeudellisen selvityksen ja viranomaisarvioiden jälkeen on tultu loppupäätelmään, että jalkapannat eivät palvelisi hallitusohjelmakirjausta tarkoituksenmukaisesti.

– Asiaa on meidän ministeriössä selvitetty, ja selvitys on päätynyt siihen tulokseen, että tällainen ei ole kustannustehokasta. Se ei ole järkevää tässä tilanteessa, hän sanoi.

Myöhemmin Ohisalo tarkensi Twitterissä , että hallitus linjaa asiasta selvityksen pohjalta. Keskustassa kuitenkin ärhäköidyttiin, koska ministeri puhui asiasta, josta ei ole vielä keskusteltu hallituksessa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen korosti STT:lle, että hallitus ei ole vielä asiasta keskustellut eikä neuvotellut.

– Hallitus ei tässä vaiheessa ole päättänyt, tuleeko jalkapantoja vai ei tule, Kurvinen sanoi puhelimitse kesälomaltaan.

Kurvisen mielestä olennaista on, että Ohisalo veisi ripeästi eteenpäin ennen kaikkea laittoman maahantulon torjuntaohjelmaa, josta tekninen valvonta on osa.

Muistio: Kustannukset suurin haaste

Sisäministeriön virkamiesten laatiman muistion mukaan teknisen valvonnan mahdolliset hyödyt eivät ole tasapainossa siitä aiheutuvien kustannusten kanssa.

Teknisen valvonnan järjestelmän rakentaminen ja ylläpito kasvattaisivat huomattavasti turvaamistoimista aiheutuvia kokonaiskustannuksia, muistiossa sanotaan.

Järjestelmän rakentaminen ja ylläpito maksaisivat alustavan arvion mukaan noin 6,5 miljoonaa euroa vuodessa. Arviossa ei ole mukana henkilöstökuluja.

Sisäministeriön muistio on päivätty helmikuulle.

Tekniseen valvontaan ehkä muitakin vaihtoehtoja

Jalkapantavalvonnasta on ollut hallituksen sisällä ristiriitaa pitkin matkaa. Asia on ollut vihreille vaikea, kun taas keskusta on sitä kannattanut.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että "Käynnistetään lakimuutos ulkomaalaislain muuttamiseksi siten, että säilöönotolle ja asumisvelvollisuudelle vaihtoehtoisena vähemmän rajoittavana ja yhteiskunnan kannalta tarkoituksenmukaisempana turvaamistoimena säädetään kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneen henkilön tekninen valvonta".

Hallituksessa on ollut erilaisia näkemyksiä siitä, mitä tekninen valvonta tarkoittaa. Ohisalo on aiemmin sanonut, ettei se välttämättä tarkoita jalkapantaa, vaan esimerkiksi matkapuhelimeen liittyvää paikkatietojakoa.

Kurvisenkin mielestä tekniseen valvontaan on varmasti monia tapoja, joista jalkapanta on yksi.

– En tässä vaiheessa peukuta tai vastusta mitään vaihtoehtoja. En tyrmää matkapuhelinvaihtoehtoakaan. Sisäministeriö valmistelee asiaa, ja katsotaan sitten, mitä vaihtoehtoja sieltä tulee.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) huomautti Twitterissä, että hallitusohjelmassa ei ole määritelty, miten tekninen valvonta toteutetaan. Hänen mukaansa sisäministeriö on selvittänyt asiaa virkatyönä ja kysymys tuodaan myöhemmin hallituksen käsiteltäväksi, kuten Ohisalo on kertonut.

Pääministeri sanoi myös, että hallitusohjelmaa koskevista muutoksista sovitaan aina yhdessä kaikkien hallituspuolueiden kanssa.

– Asian valmistelun yhteydessä voi hyvin selvitä, ettei jokin yksittäinen toteutusmuoto ole tarkoituksenmukainen. Tällöin tilanne käydään yhdessä läpi.

Ohisalo ei ole vastannut STT:n kommenttipyyntöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Suomessa todettu vuorokauden aikana 41 uutta tartuntaa – Näistä viisi Hyvinkäällä
 2. Kanta-Hämeen yksi uusi koronatartunta saatu ulkomaanmatkalla
 3. Lopen valimolla pieni tulipalo – toiminta jatkuu normaalisti
 4. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 5. Hyria jakaa kasvomaskit henkilöstölleen – Yleistä maskisuositusta toimipisteissä ei ole annettu
 6. Veli-Pekka Heinosen neljäs pienoisrautatie valmistui liikennöintikuntoon – rakentaminen vaatii kärsivällisyyttä ja toimivat sormet
 7. Timo Heinonen pettyi budjettiesitykseen – "Nyt pitäisi vahvistaa ihmisten ostovoimaa, eikä olla ihmisten kukkarolla verotusta kiristämässä"
 8. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 9. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 10. Etsintäkuulutettu mies ajoi huumeissa Riihimäellä
 11. Jarkko Tammisen kiertue siirtyy pääosin keväälle – Lopen, Riihimäen ja Hyvinkään esitykset pidetään sovitusti
 12. Koronanäytteiden otto kiihtyy – tartuntoja tavattu seudulla silti hyvin vähän – määrä kasvanee lomien päätyttyä
 13. Partio antaa oivia eväitä elämään ja mukaan pääsee aikuisenakin: "Partio tarjoaa Suomen parhaimman johtajakoulutuksen"
 14. Hyvolissa ja Rivolissa on vielä tilaa uusille harrastajille – uutuutena on kepparitanssi, johon tarvitaan lisää ilmoittautumisia
 15. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä, etätyösuositus voimaan uudelleen alueellisena

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.