Lehti: Kiinan Sisä-Mongoliassa potilaalla havaittu paiserutto, myös toisella epäillään ruttoa

STT

Kiinan Sisä-Mongolian alueella sairaalassa olevalla potilaalla on havaittu paiserutto, kertoo englanninkielinen kiinalaislehti Global Times .

Potilasta hoidetaan paikallisessa sairaalassa, ja hänet on eristetty. Hänen tilansa kerrotaan olevan vakaa. Tartunta todettiin lauantaina paikallista aikaa.

Lehti kertoi Twitterissä , että myös 15-vuotiaalla potilaalla epäillään paiseruttoa. Hänellä oli todettu kuumetta sen jälkeen, kun hän oli ollut kosketuksissa murmeliin. Terveysviranomaiset kertoivat tästä maanantaina.

Bayannurin kaupungin asukkaita on kehotettu noudattamaan tarkasti viranomaisten antamia ohjeita, jotka koskevat villieläinten käsittelyä. Asukkaita kielletään myös laiton metsästys. Lisäksi ihmisiä kehotetaan kertomaan sairaista tai kuolleista eläimistä sekä ihmisistä, joilla esiintyy kuumetta tai jotka ovat äkisti kuolleet.

Ihmisiä varoitettiin syömästä villieläimiä

Pekingin terveysviranomaiset julkistivat maanantaina huolensa Sisä-Mongolian paiseruttotartunnan takia. Samalla yleisöä varoitettiin lähestymästä ja syömästä villieläimiä.

Rutto on Yersinia pestis -bakteerin aiheuttama tauti, jota esiintyy tavallisesti jyrsijöillä. Ihminen voi saada tartunnan eläimestä infektoituneen kirpun pureman välityksellä tai käsittelemällä infektoitunutta eläintä, kerrotaan THL:n sivulla .

Pureman jälkeen ihmiselle kehittyy viikon kuluessa kivulias imusolmuketulehdus, paiserutto. Joskus se voi muuttua keuhkorutoksi, jolloin tartunta leviää ihmisestä toiseen ysköspisaroiden välityksellä.

BBC:n mukaan ruton oireita ovat korkean kuumeen lisäksi muun muassa vilunväristykset, väsymys, pahoinvointi ja paisuneet imusolmukkeet kaulassa, kainalossa tai nivusissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kirja kunnianosoituksena 60-vuotiaalle kaupungille – "Riihimäeltä löytyy valtavasti tasokasta kulttuurielämää"
 2. Näköislehdessä tänään: Sami Yaffa tyrmistyi paratiisirannan muoviroskasta ja teki sarjakuvakirjansa pahiksesta muovia lisäävän Plastimiehen
 3. Jukka Poika viihdytti toriyleisöä Lopella – viikon päästä luvassa rautalankaa ja taikuutta
 4. Maksuttomia maskeja on tulossa pian jakoon vähävaraisille Kanta-Hämeen kunnissa
 5. Korona ei ole toistaiseksi vaikuttanut kuntien väestönkehitykseen – kasvun uskotaan kuitenkin lisääntyvän lähivuosina
 6. Keusote suosittaa kasvomaskin käyttöä – jäsenkuntien alueella esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana
 7. Ilves-luotsi heitti pelaajat bussin alle, mutta nyt oli kiitosten aika: "Joskus totuus sattuu"
 8. Honka-puolustaja Heikkilä äimisteli joukkueensa puolustuspeliä: "Ihan poikkeuksellista"
 9. Sarjakuvat: Kun aalto löi rantaan muoviröykkiön, Sami Yaffa sai idean ensimmäisen sarjakuvansa teemaan – Nyt esikoissarjakuva on julkaistu
 10. JoMan voittosumalle ei tunnu löytyvän loppua miesten Superpesiksessä, nyt jo 14. voitto putkeen
 11. Heta Tuuri ponnisti korkeuden Suomen mestariksi
 12. Kristiina Mäkelän pää tietää, mitä väsyneiden jalkojen pitäisi tehdä
 13. Ven ja Karppinen olivat ylivoimaisia soudun EM-katsastuksissa – "Minä vain soudan, en tee valintoja"
 14. Vasemmistopuolueet eläkeputken poistoa tai ansiosidonnaisen porrastusta vastaan – puolueet myös valmiita tinkimään työllisyystoimien aikataulusta: "Asia ei ole kuukaudesta tai kahdesta kiinni"
 15. Pertturi ravasi ruunaruhtinaaksi Ylivieskassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.