Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa

Kierrätyskelpoista elektroniikkaa kertyy kuluttajien kaappeihin. Jarno Mela / LEHTIKUVA

STT

Yli 80 prosenttia Suomen kotitalouksista omistaa kierrätyskelpoisia elektronisia laitteita, joita ei enää käytetä. Asia selviää Tilastokeskuksen kyselytutkimuksesta .

Suuria sähkölaitteita kierrätetään Suomessa tehokkaasti, mutta etenkin älylaitteet jäävät kaappeihin ja laatikoihin, vaikka ne olisivat jätteiden kierrättäjille tuottoisimpia laitteita sisältämiensä raaka-aineiden vuoksi.

Lähes kaikilla suomalaistalouksilla on käytössään älypuhelin. Älytelevisiokin löytyy useammasta kuin joka toisesta taloudesta. Älykelloja, aktiivisuusrannekkeita ja vastaavia on käytössään runsaalla kolmanneksella talouksista.

Yli 60 prosentilla vastanneista oli kotonaan 1–5 hylättyä sähkö- ja elektroniikkalaiteromuksi (SER) luettavaa laitetta, ja viidenneksellä tätäkin enemmän.

Sähkö- ja elektroniikka-alan maahantuojien ja valmistajien yhdistys Serty ja sen toiminnanjohtaja Arto Puumalainen tunnistaa ongelman. Hänen mukaansa suuret laitteet, kuten jääkaapit ja pesukoneet päätyvät kierrätykseen paljon pieniä paremmin. Selitys on helppo. Ne ovat tiellä.

– Jos sellainen menee rikki, ensinnäkin tarvitset uuden ja toiseksi ei yleensä ole tilaa, missä sitä pesukonetta säilyttää.

Kylmälaitteista palautuu Suomessa kierrätykseen lähes 80 prosenttia. Sen sijaan pienet laitteet saa helposti pois näkyviltä, jolloin niiden kierrättäminen unohtuu helposti kokonaan.

– Aina löytyy joku kaappi tai lipasto, mihin sellaisen voi laittaa odottamaan.

Koronan aiheuttama siivousvimma pisti tavaraa kiertoon

SER-laitteet hyödynnetään kierrätyksessä erottelemalla ne raaka-aineiksi, joita voidaan käyttää edelleen teollisuudessa.

Puumalainen kertoo, että pääsääntöisesti kierrätysprosessi keräyksineen ja kuljetuksineen tulee kalliimmaksi kuin raaka-aineiden myynnistä saa tuottoa.

Pelkkiä kustannuksia tulee yleensä kaikesta muusta paitsi liesistä, pesukoneista ja vastaavista isoista laitteista. Älylaitteiden sisältämät materiaalit ovat kaikkein arvokkaimpia, mutta asiassa on paha kompastuskivi.

– Niitä ei hirveän paljon palaudu meidän keräyspisteisiin. Niissä materiaalin arvo kyllä kattaisi kustannukset reilusti.

Etenkään kaikki puhelimet eivät kuitenkaan jää kaappeihin pölyä keräämään, vaan niille on olemassa jälkimarkkinat. Moni laitevalmistaja maksaa selvää rahaa vanhoista laitteista, joiden materiaalit ovat hyödynnettävissä.

Yritykset taas hankkivat usein laitteensa leasing-sopimuksilla, joiden päätteeksi ne palautetaan.

Puumalainen kuitenkin kiittelee sitä, että etenkin pienten sähkölaitteiden kierrätys lisääntyy koko ajan. Vuoden 2020 alkupuolisko on ollut kierrätykselle kaiken kaikkiaan poikkeuksellisen hyvä.

– Korona aiheutti mahdottoman siivousvimman ihmisille, niin sitä tavaraa on kyllä lähtenyt liikkeelle, hän arvioi.

Yhtenä erikoisuutena kierrätykseen on kevään aikana tullut melko paljon kuvaputkitelevisioita, jotka lienee poistettu käytöstä jo vuosia sitten.

Puhelimet vuokralle?

Älylaitteiden kierrätyksen lisäämiseksi Puumalaisella ei ole tarjota nopeaa ja helppoa tapaa, mutta yksi pidemmän aikavälin idea on.

Tarvitseeko laitetta omistaa lainkaan?

– Jos laitteita ei ostetakaan omiksi, vaan vuokrataan eli leasing-menettelyllä hankitaan se palvelu. Kun tarvitset puhtaita vaatteita, vuokraat pesukoneen, jota käytät sovitun ajan. Sen jälkeen voit jatkaa sopimusta tai pyytää hakemaan vanhan pois ja mahdollisesti toimittamaan uuden tilalle, Puumalainen visioi.

Tämän tyyppisestä on hänen mukaansa jo viitteitä. Operaattorit tarjoavat joskus uutta puhelinta, kun edellisen osamaksua on vain vähän jäljellä. Vanha otetaan vaihdossa, eikä viimeisiä eriä tarvitse maksaa. Operaattori kattaa menetyksen puhelimen kierrättämisestä saamallaan tuotolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kunnarikellon soitto toi tärkeät pisteet – Tahko kampeaa itseään pudotuspeleihin
 2. Suomessa todettu vuorokauden aikana 41 uutta tartuntaa – Näistä viisi Hyvinkäällä
 3. Loppijärvellä havaittu sinilevää – Järven uimarannoilta ei kuitenkaan ole toistaiseksi sinilevähavaintoja
 4. Kausi paketissa jo ennen kuin alkoikaan? – Hyvinkäällä ei ole yhtään Salibandyliiton olosuhdemääräyksiä täysin täyttävää salia
 5. Jarkko Tammisen kiertue siirtyy pääosin keväälle – Lopen, Riihimäen ja Hyvinkään esitykset pidetään sovitusti
 6. EU:n ulkoministerit järjestävät ylimääräisen kokouksen jännitteistä maailmalla – asialistalla muun muassa Valko-Venäjän tilanne
 7. Rajavartiolaitos kertoo, kuinka tiensä päähän tulevat valvontalentokoneet on määrä korvata
 8. Valtiovarainministeriö julkaisee tänään ehdotuksensa työllisyystoimista
 9. Columbus tasoitti ottelusarjan Tampa Bayta vastaan – Korpisalo jatkoi vahvana
 10. Yhdysvaltain suurlähettiläs: Israel ei ole hylännyt suunnitelmiaan liittää osia palestiinalaisalueista itseensä – Trumpin mukaan suunnitelma ei ole juuri nyt pöydällä
 11. Britannia ottaa uudelleen käyttöön karanteenin Ranskasta ja Hollannista tuleville – arvioiden mukaan Ranskassa lomailee puoli miljoonaa brittiä
 12. RB Leipzig eteni Mestarien liigan välierään viime hetken maalilla
 13. Puolustava mestari Andreescu jättää US Openin väliin
 14. Golfin naisten Euroopan-kiertue palasi tiukoin turvatoimin – Noora Komulainen: "Aika yksinään joutuu olemaan"
 15. Libanon julisti Beirutiin kahden viikon poikkeustilan – ihmisoikeusjärjestö pelkää mielenosoitusten tukahduttamista

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Suomessa todettu vuorokauden aikana 41 uutta tartuntaa – Näistä viisi Hyvinkäällä
 2. Kanta-Hämeen yksi uusi koronatartunta saatu ulkomaanmatkalla
 3. Lopen valimolla pieni tulipalo – toiminta jatkuu normaalisti
 4. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 5. Hyria jakaa kasvomaskit henkilöstölleen – Yleistä maskisuositusta toimipisteissä ei ole annettu
 6. Veli-Pekka Heinosen neljäs pienoisrautatie valmistui liikennöintikuntoon – rakentaminen vaatii kärsivällisyyttä ja toimivat sormet
 7. Timo Heinonen pettyi budjettiesitykseen – "Nyt pitäisi vahvistaa ihmisten ostovoimaa, eikä olla ihmisten kukkarolla verotusta kiristämässä"
 8. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 9. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 10. Etsintäkuulutettu mies ajoi huumeissa Riihimäellä
 11. Jarkko Tammisen kiertue siirtyy pääosin keväälle – Lopen, Riihimäen ja Hyvinkään esitykset pidetään sovitusti
 12. Koronanäytteiden otto kiihtyy – tartuntoja tavattu seudulla silti hyvin vähän – määrä kasvanee lomien päätyttyä
 13. Partio antaa oivia eväitä elämään ja mukaan pääsee aikuisenakin: "Partio tarjoaa Suomen parhaimman johtajakoulutuksen"
 14. Hyvolissa ja Rivolissa on vielä tilaa uusille harrastajille – uutuutena on kepparitanssi, johon tarvitaan lisää ilmoittautumisia
 15. MTV muuttaa Pöllölaaksosta Helsingin Vallilaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.