Hallitus pohtii, voisiko Alkosta olla ratkaisuksi pienpanimoiden ahdinkoon – valikoimaa lisää hyllyille ja kotiinkuljetusta?

Mahdollisuus myydä esimerkiksi pienpanimotuotteita postitse vaatisi lakimuutosta. -Koivisto Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

STT

Koronakriisi nosti keväällä julkiseen keskusteluun kysymyksen, pitäisikö pienpanimoille sallia tukitoimena etämyyntioikeus tilapäisesti. Hallitus päätti kuitenkin torstaina neuvotteluissaan lopulta hylätä asian edistämisen. Hallituslähteiden mukaan pienpanimojen auttamiseksi pohditaan nyt muita keinoja. Voisiko Alko esimerkiksi lisätä pienpanimoiden juomia valikoimiinsa? Halukkuutta on ainakin erään hallituslähteen mukaan selvittää, voisiko Alkon verkkokaupasta tilata juomia kotiovelle asti.

Samoja keinoja nosti esiin julkisesti myös ainakin hallituspuolue vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki perjantaina Twitterissä .

Epäselväksi jää, miten hallituksen tahto voisi vaikuttaa valikoimaan, vaikka Alko valtio-omisteinen yritys onkin.

Alkosta kerrotaan, että valikoima perustuu asiakaskysyntään. Lisäksi pienpanimoiden juomien lisääminen valikoimaan riippuu pienpanimoiden omasta halukkuudesta.

– Ovemme ovat kyllä kaikille pientuottajille auki eli kannustamme rohkeasti listaamaan tuotteita. Autamme tarvittaessa uusia ja jo Alkon kanssa yhteistyötä tekeviä panimoita, sanoo tuoteryhmäpäällikkö Kasper Kukkonen STT:lle.

Pienpanimoiden tukemista on tiettävästi tarkoitus selvitellä myös verotuksen näkökulmasta alkoholiverotuksen uudistamisen yhteydessä.

Vastuuministerinä toimivan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) esikunnasta kerrotaan, ettei ministeri ole viikonloppuna tavoitettavissa kommentoimaan asiaa.

Kysynnän kasvu reipasta

Alkon hallintoneuvostossa löytyy ymmärrystä pienpanimoiden tukemiselle, mutta korostetaan, että pienpanimoiden juomia on jo nyt hyvin myynnissä.

– Alkohan on jo tällä hetkellä ottanut paljon pienpanimoiden tuotteita myyntiin, sanoo hallintoneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Arja Juvonen (ps.).

Hallintoneuvostoon niin ikään kuuluva kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.), joka teki keväällä lakialoitteen etämyynnin tilapäiseksi sallimiseksi pienpanimoille, pitää pienpanimoiden valikoimaa Alkoissa jo nyt kohtuullisen hyvänä.

Alko on koronan takia helpottanut pientuottajien tilannetta niin, että ne ovat voineet tarjota tavanomaista useampaan liikkeeseen paikallisesti juomia.

Alkosta kerrotaan, että myymälöiden vakiovalikoimassa on tällä hetkellä lähes 200 alkoholijuomaa suomalaisilta pientuottajilta. Tilaamalla saa 200:aa pientuottajan juomaa lisää.

Valikoimaa lisätään, sillä kiinnostus pienpanimoiden tuotteisiin on kasvussa.

– Odotamme tällekin vuodelle kysynnän kasvavan 10–20 prosenttia, Kukkonen kertoo.

Postimyynti edellyttää lakimuutosta

Ruotsissa Alkoa vastaava Systembolaget toimittaa verkkokaupasta tilattuja alkoholijuomia kotiin, ja hallituspuolueissa on tiettävästi halukkuutta selvittää, voitaisiinko naapurimaasta ottaa mallia. Postimyynnin mahdollistaminen ei kuitenkaan ole helppo tukitoimi, sillä se edellyttäisi muutosta alkoholilainsäädäntöön.

Juvosesta olisi hyvä selvittää, voisiko kotiinkuljetusta tehdä mahdolliseksi. Myös Myllykoski näkisi postimyynnille hyötyjä, mutta huomauttaa, että Alkolla on jo laaja myymäläverkosto.

Juvosen mukaan pitäisi miettiä, löytyykö verotuksellisia keinoja auttaa pienpanimoita.

– Olisi tärkeää, että pystytään pitämään oman maan tuotanto ja yrittäjät elossa.

Hallintoneuvosto, jossa on 12 kansanedustajaa, voi osallistua alkoholilainsäädännölliseen keskusteluun ja tehdä aloitteita. Strategisia päätöksiä se ei tee.

Myllykoski: Tämä on sekava tilanne

Myllykoski toivoo, että vaikka pienpanimoiden etämyyntiä ei edistettäisi, keskustelu asian ympärillä jatkuisi.

– Tämä on sekava tilanne, ja pitäisi selvittää perin pohjin, mitä pystyttäisiin tekemään sille epäkohdalle, että suomalainen panimo ei voi myydä suomalaisille alkoholia verkkokaupassa, mutta ulkomainen voi.

Keskustelu pienpanimoiden oikeudesta myydä tuotteitaan verkkokauppansa kautta kotiin kuljetettuna alkoi huhtikuussa keskellä pahinta koronakriisiä, kun Pienpanimoliitto vetosi asiassa hallitukseen. Nykyisellä alkoholilailla myynnin on tapahduttava panimossa.

Hallituspuolueista vasemmistoliitto, vihreät ja keskusta selkeimmin kannattivat etämyynnin sallimista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronaneuvontapuhelin lopettaa Hyvinkäällä, vaikka puhelumäärissä on ollut kasvua – Voidaan tarvittaessa käynnistää uudelleen nopeastikin
 2. Kaukas EloFolk kokoaa Suomen kärkiesiintyjiä tunnelmalliseen Juhlataloon
 3. Laulu raikaa jälleen Lulun karaokebaarissa elokuussa – Grande Finale on trilogiaksi kasvaneen näytelmäsarjan viimeinen osa
 4. Kansallispukuja tuuletetaan Hyvinkäällä ja Riihimäellä
 5. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
 6. Riikka Suomisen mielestä parisuhteen ulkopuolinen seksi on demonisoitu – "Ihmisillä on tosi erilaisia tapoja elää läheistä ihmissuhdetta"
 7. Valioliigaseura Arsenal aikoo vähentää yli 50 työpaikkaa
 8. Yhdysvalloissa ulkoministeriön ylitarkastaja otti yllättäen lopputilin, edeltäjän erotti presidentti Trump
 9. Keskusta haluaisi eläkerahastot tukemaan suomalaista omistajuutta, mutta yhtiöistä muistutetaan painoarvon olevan jo nyt korkea
 10. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 11. Lotta Kemppinen sai ennätyksen, pääsyn valmennusryhmään ja voittajalta kukat – Korte aitoi Espoon gp-kisojen alkuerissä 12,91
 12. Tahko voitokas tyttöjen Superissa – Reetta Lehtinen ykköspalkittu
 13. Ilves lainaa toimettomia NHL-miehiä, nyt Tampereelle palaa Liigan paras maalivahti
 14. Harris, Rice, Warren vai joku muu? Bidenin kinkkinen valinta on viivästynyt
 15. Falcons pelaa lohkovoitosta – päättää runkosarjapelinsä kärkikamppailuun

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hyvinkään hammashoitolan henkilökuntaa altistunut koronavirukselle – vastaanottoaikoja joudutaan perumaan
 2. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
 3. Moottoripyörä väisti autoa ja ajoi ulos tieltä Hausjärvellä – Molempia kuljettajia epäillään rikoksesta
 4. Ministeri Pekonen: Etätyösuosituksen päivittämistä aiheellista arvioida uudelleen
 5. Kanta-Hämeessä kolme uutta koronatartuntaa viikossa – Tartuntalukujen kasvu ollut vähäistä
 6. Kuljettaja ajoi hirviaidan läpi ulos tieltä Lopella
 7. Ammoniumnitraattia käyttävät niin maatalous, rakennusteollisuus kuin kapinallisryhmätkin – Beirutin kemikaalimäärän varastointi olisi Suomessa "yksiselitteisesti kiellettyä"
 8. Näköislehdessä tänään: Riikka Suominen ärsyyntyi avioliiton ulkopuolisen seksin demonisoinnista ja kirjoitti kirjan, jossa käydään vieraissa
 9. Thaimaalaistytön pitkä piina päättyi Riihimäellä – oleskelulupa tuli!
 10. Suomalaista retrodesignia lähetetään Hyvinkäältä Japaniin asti
 11. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 12. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 13. Kuluttajille tarkoitetut kasvomaskit käyvät kaupaksi kuin vessapaperi keväällä – useissa Prismoissa ja Citymarketeissa tarjolla vain tyhjiä hyllyjä
 14. Mommilan kyläpuodilla yhteislauluilta – laulualueena poikkeuksellisesti Retro-kioskin piha
 15. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.