Yliopistot puolustautuvat: Opiskelijavalintaperusteiden muuttamisessa on toimittu niin oikein kuin poikkeusoloissa on ollut mahdollista

Oikeusasiamiehen kansliaan on tullut useita kymmeniä kanteluita yliopistojen valintakriteerien muuttamisesta kesken hakuprosessin. Arkistokuva. Hanna Matikainen / LEHTIKUVA

STT

Yliopistot kokevat toimineensa kevään opiskelijavalintaperusteiden muuttamisessa niin oikein kuin erittäin haastavissa poikkeusoloissa on ollut mahdollista, selviää yliopistojen yhteisestä selvityksestä.

STT sai nähtäväkseen yliopistojen opetus- ja kulttuuriministeriölle (OKM) tekemän selvityksen, jonka ministeriö on toimittanut eduskunnan oikeusasiamiehelle. Selvitys liittyy oikeusasiamiehen saamiin lukuisiin kanteluihin, jotka liittyvät valintakriteerien muuttamiseen kesken hakuprosessin.

Yliopistot julkaisivat alkuperäiset hakukriteerit alkuvuonna. Moni teki päätöksen hakukohteistaan 1. huhtikuuta päättyneen yhteishaun aikana.

Koronavirusepidemian vuoksi kriteereitä kuitenkin muutettiin huhtikuun lopussa. Joillakin aloilla muun muassa todistusvalinnan osuutta kasvatettiin olennaisesti.

Yliopistojen mielestä valintaperusteiden muuttamiselle on ollut riittävän painavat perusteet. Alkuperäisessä suunnitelmassa pysyminen olisi yliopistojen mukaan vaarantanut koronatilanteen vuoksi sekä hakijoiden että henkilöstön turvallisuuden.

Valmennuskurssit eivät tarpeen

Selvityksen mukaan kanteluissa on viitattu erityisesti siihen, miten monet hakijat ovat suorittaneet kalliita ja pitkäkestoisia valmennuskursseja. Osa hakijoista oli siis valmistautunut erityisesti valintakokeisiin, mutta valintakokeilla otettavien määrää päätettiin supistaa kesken kevään.

Yliopistot kertovat selvityksessä sitoutuneensa jo aiemmin toteuttamaan valintakokeet OKM:n kanssa sovitusti niin, etteivät ne vaadi pitkäkestoista valmistautumista. Valintakokeissa hallittavan aineiston kerrotaan perustuvan lukion oppimääriin, tai se on julkistettu noin kuukausi ennen valintakokeita.

– Yliopistot eivät ole siten antaneet hakijoiden ymmärtää, että erilaisten kaupallisten toimijoiden tarjoamat valmennuskurssit olisivat tarpeellisia opiskelijavalinnassa menestymiseen, selvityksessä arvioidaan.

Yliopistot arvioivat todistusvalinnan olleen monessa tapauksessa luotettavin vaihtoehto, sillä verrattavat arvosanat perustuvat kokeisiin, jotka on tehty valvotuissa olosuhteissa.

Etävalintakokeiden problematiikkaa selitettiin sen sijaan muun muassa sillä, ettei kokeen todellisen suorittajan henkilöllisyyden varmentaminen ja mahdollisen vilpin valvominen olisi ollut mahdollista.

Ainakin osa valintakokeista järjestettiin kaksivaiheisesti. Näistä jälkimmäisessä koetilanteessa hakijan suoritusta valvottiin. Selvityksen mukaan valintakokeen toista vaihetta ei olisi voitu toteuttaa aitona karsintana, jos valintakokeella otettavien määrä olisi pidetty alkuperäisten valintaperusteiden mukaisena.

Opiskelijavalinnat jäivät kampusten sulkemisen jalkoihin

Kanteluissa kritisoitiin myös sitä, että muutoksista valintakriteereihin oli tiedotettu liian myöhään. Joidenkin kantelijoiden mukaan niistä olisi pitänyt ilmoittaa ennen kuin hakuaika loppui huhtikuun alussa. Jos tiedotus olisi tehty aiemmin, olisi tieto voinut kanteluiden mukaan vaikuttaa hakupäätöksiin.

Oppilaitosten mukaan yliopistojen sulkemisen ja hakuajan päättymisen väliin on jäänyt vain kaksi viikkoa aikaa.

– Yliopistoilla ei ole tämän kahden viikon hakuajan kuluessa ollut mahdollisuutta suunnitella kevään opiskelijavalinnan toteutusta uudelleen, kun samalla on jouduttu sulkemaan yliopistokampukset ja sopeuttamaan koko yliopistotoiminta poikkeustilanteeseen, selvityksessä perustellaan.

Yliopistot tuovat esille myös viranomaisohjauksen puutteet. Selvityksen mukaan aluehallintovirastojen määräyksissä yliopistojen tilojen sulkemiseksi oli poikkeuksia, joita aluehallintovirasto ohjasi ”usein kysytyt kysymykset”-palstan kautta.

– Tämä ohjaustapa, jossa yliopistojen sulkemisen käsitettä jälkikäteen tulkitaan jatkuvasti päivittyvällä kysymyspalstalla, on koettu yliopistosektorilla osin haastavaksi seurata. Viranomaisohjaus tilanteessa ei ole ollut selkeää, selvityksessä arvioidaan.

Valtaosa kanteluista koskee valintaperusteiden muutoksia

Torstaihin mennessä oikeusasiamiehen kansliaan oli tullut 105 kantelua, jotka koskevat opiskelijavalintaperusteiden muuttamista tai jo järjestettyjä yksittäisiä pääsykokeita ja niihin liittyviä kysymyksiä. Asiasta kertoi STT:lle esittelijäneuvos Mikko Sarja.

– Tässä on pitkin matkaa tullut uusia kanteluita ja nämä sitten ratkaistaan yhdellä kertaa kaikki. Nyt on pikkuisen hiipunut, mutta kyllä niitä tällä viikollakin on tullut ja tänään on kirjattu viimeisimmät, Sarja kertoi torstaina.

– Näistä suurin osa, noin 80, koskee näitä valintaperusteiden muutoksia.

Kantelun aiheet eivät ole juuri muuttuneet sitten toukokuun puolivälin, jolloin oikeusasiamiehen toimisto lähetti selvityspyynnön OKM:lle.

– Asiallisesti nämä ovat samaa teemaa, vaikka eivät ole olleet alkuperäisen selvittelyn piirissä, niin koskevat samaa asiaa. Ne tavallaan kuittaantuvat aikanaan samalla päätöksellä.

Sarjan mukaan asiaan päästään palaamaan vasta syksymmällä.

– En oikeastaan voi sanoa muuta kuin että aikataulu tarkentuu vasta syyskuulla. Nyt on ratkaisijakin lomalla ja olen itsekin lomalla, niin pääsemme vasta syyskuussa katsomaan tarkemmin, miten edetään, Sarja kertoi STT:lle.

Oikeusasiamies voi moittia, muttei puuttua

Kanteluista tekee aikanaan ratkaisun apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen.

Pölönen kertoi Ylelle viime viikonloppuna, ettei oikeusasiamiehellä ole valtuuksia puuttua yksittäisen hakijan valintakoetta koskeviin valituksiin.

– Oikeusasiamies ei voi suoraan vaikuttaa siihen, miten paljon yliopistot hyväksyvät uusia opiskelijoita, emmekä voi määrätä valintakokeita mitätöitäväksi tai määrätä opiskelupaikkaa annettavaksi, Pölönen kertoi Ylelle.

Ylen mukaan oikeusasiamies voi moittia menettelyä tai antaa korkeakoululle huomautuksen, jos selvitykset osoittavat selvästi virheellistä tai lainvastaista menettelyä.

Yliopistot kertovat omassa selvityksessään, että kaikki hakijat saavat omaa hakemustaan koskevan opiskelijavalintapäätöksen, johon voi hakea muutosta. Muutoksenhaku tapahtuu ensin yliopistolle tehtävän oikaisuvaatimuksen kautta ja sitten hallinto-oikeuteen valittamalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tahkon Leidit haastoi tosissaan hallitsevan mestarin kotikentällään – tuomarit saivat sapiskaa pelinjohtajilta ottelun jälkeen
 2. Lähikunnissa tankki täyttyy kallistumisesta huolimatta – selvitimme mistä polttoainetta saa edullisimmin
 3. Alueen viikonlopun urheilutarjonta vilkastui – perinteinen katukoristurnaus järjestetään tällä kertaa Hyvinkään Sveitsissä
 4. Hyvinkäänkylän työväentalo sai 80 000 euron testamenttilahjoituksen – "Kyllä tämä lahjoitus kertoo ihmisestä todella paljon"
 5. Riihimäen 60-vuotisjuhlat siirtyvät vuodella – Juhlien sijaan järjestetään pienimuotoista ohjelmaa
 6. Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa
 7. Saroksen torjunnat eivät riittäneet Nashvillelle – Arizona jyräsi jatkoon
 8. Tiedusteluviranomainen: Kiina haluaa "ennalta arvaamattoman" Trumpin häviävän vaalit
 9. Espanjan ja Italian mestarit ulos Mestarien liigasta – City ja Lyon kahdeksan parhaan joukkoon
 10. Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi
 11. Islanders päätti Floridan kauden 5–1-voitolla
 12. Joensuu oli Superpesiksessä Mailoista vahvempi – KPL:n Jere Dahlström ylitti 1 400 kotiutuksen rajan
 13. Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa, lauantaiksikin luvassa lämpöä
 14. Marjastus: Suomen marjametsissä on paljon muutakin maistettavaa kuin mustikka – Kokenut marjastaja Päivi Hokkanen kehottaa ottamaan metsään muun muassa kumisaappaat, ensiapuvälineet ja vesipullon
 15. Etätyöhön tulisi olla lakisääteinen oikeus, toimihenkilöliitto Erto ehdottaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto suistui tieltä Janakkalassa – poliisi tavoitti viinapullo kädessä paikalta poistuneen kuljettajan huoltoaseman pihalta
 2. Suomen ensimmäiset kommunikointitaulut asennettiin Hangonsillan ja Martinkaaren päiväkoteihin: "Lapset voivat jutella, vaikkei ole yhteistä kieltä"
 3. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
 4. Riihimäen 60-vuotisjuhlat siirtyvät vuodella – Juhlien sijaan järjestetään pienimuotoista ohjelmaa
 5. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 6. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 7. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 8. THL: Kymmeniä suomalaisia on altistunut Virossa koronalle – Turun alueella useita koronatartuntoja Balkanilta palanneilla matkailijoilla
 9. Kuljettaja jäi taas kiinni ajo-oikeudetta Lopella – Seitsemäs kerta vuoden sisään
 10. Hyvinkään hammashoitolan henkilökuntaa altistunut koronavirukselle – vastaanottoaikoja joudutaan perumaan
 11. Hyvinkäänkylän työväentalo sai 80 000 euron testamenttilahjoituksen – "Kyllä tämä lahjoitus kertoo ihmisestä todella paljon"
 12. Ensin koronavirus, sitten nuori kotirouva – tekikö Lukashenko kohtalokkaita virhearvioita?
 13. Näköislehdessä tänään: Luontoharrastusten ykkönen tarjoaa muitakin makuelämyksiä kuin perinteisen mustikan – Kokenut marjastaja Päivi Hokkanen antaa vinkit aloittamiseen
 14. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 15. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.