Korona ei pysäytä kaupungistumista, mutta voi hidastaa kaikkea muuttoliikettä, asiantuntija arvioi – "Julkisessa keskustelussa ovat hirveän paljon tunteet ja toiveet pinnalla"

On mahdollista, että hetkellinen hidastuminen johtaa entistä voimakkaampaan liikkeeseen kriisin jälkeen. AKU HÄYRYNEN / LEHTIKUVA

STT

Koronavirusepidemia ei tule pysäyttämään Suomen kaupungistumista ja väestön keskittymistä. Tämän yksinkertaisen analyysin antaa alkuvuoden perusteella aluekehityksen asiantuntija Timo Aro konsulttitoimisto MDI :stä.

– Ei se ole minun mielestäni realistinen ajatus. Julkisessa keskustelussa ovat hirveän paljon tunteet ja toiveet pinnalla.

Aro viittaa julkisuudessa esitettyihin ajatuksiin siitä, että koronakriisi saisi ihmiset kaipaamaan asumiseensa väljyyttä, mikä voisi johtaa jopa muuttoliikkeen kääntymiseen kaupungista maaseudulle.

Tilastot vuoden alusta toukokuun loppuun tukevat Aron näkemystä. Muuttoliike on hidastunut, mutta vain vähän. Helsingin seudun väestö on kasvanut alkuvuonna 5 959 ihmisellä, Tampereen seudun 1 152:lla.

Luvut ovat koko väestönkasvun lukuja. Ne sisältävät siis myös esimerkiksi alueella syntyneet lapset.

– On ollut keskustelua, että maallemuuttobuumi olisi käynnistynyt. Minä luulen, että kuntien välisten muuttojen määrä voi olla korkeakin, mutta muutot tapahtuvat kaupunkiseutujen sisällä.

Todennäköisimmin Helsingissä tai Tampereella lisää tilaa kaipaava ei siis muuttaisi maalle, vaan naapurikuntaan.

Moni tappio jää tilapäiseksi

Useimmat suuret opiskelukaupungit menettävät väestöä keväisin opiskelijoiden lähtiessä. Toukokuun tilaston häntäpää muodostuukin näistä muutoista.

– Suurin vaikuttava tekijä on se, että kun korona iski, opiskelijat siirtyivät etäopetukseen. Moni on varmaan siirtynyt kotipaikkakunnilleen, arvelee Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry.

Vaasan väestö väheni alkuvuonna Suomessa eniten, 574 ihmisellä. Sekä Vaasa että kolmanneksi eniten menettänyt Joensuu olivat viime vuonna plussan puolella.

– Meillä on ollut erittäin vilkasta rakentamista ja muuttovoittoa, ja viimeiset kolme vuotta on taottu ennätyksiä, Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen huomauttaa toiveikkaana siitä, että notkahdus jää tilapäiseksi.

Kouvola on peränpitäjien joukossa poikkeus. Vaikka se on menettänyt väestöään, tilanne näyttää nyt viimevuotista paremmalta. Asukkaita on tänä vuonna lähtenyt 240, kun tappio viime vuonna oli koko maan suurin, yhteensä 1 064 ihmistä.

– Sellaista viestiä tulee kentältä, että ihmiset hakeutuvat nyt elämään väljemmin ja turvallisemmin. Näkyykö tämä muuttoliikkeessä, sitä ei ole vielä analysoitu, kaupunginjohtaja Marita Toikka pohtii.

Toikka itse pitää Kouvolaa yhtenä mahdollisista voittajista, mikäli muuttoliike hidastuu ja koronaepidemian myötä lisääntynyt etätyöskentely yleistyy.

Vastareaktio mahdollinen

Siinä missä suurimmat kaupunkiseudut kasvoivat hieman viime vuotta hitaammin, tappiollisten seutujen muuttotappio pieneni hieman. Aron mukaan tämä kielii kaiken muuttoliikkeen hidastumisesta.

– Kärjistetysti voi sanoa, että koronakriisin jälkeen ei ole voittajia, vaan kaikki ovat menettäneet suhteessa aikaisempaan.

Kun muuttoliike on kauttaaltaan hidastunut, myös muuttotappiokuntien tilanne näyttää hetkellisesti totuttua paremmalta.

– Se ei tarkoita, että tilanne olisi muuttunut heille merkittävästi parempaan suuntaan. Että muuttovirrat kääntyisivät yhtäkkiä takaisin sellaisille alueille, Aro muistuttaa.

On jopa mahdollista, että hetkellinen hidastuminen johtaa entistä voimakkaampaan liikkeeseen, kun kriisi kunnolla väistyy.

– Sekä 1990-luvun laman että vuosien 2008–09 finanssikriisin jälkeen kaupungistuminen ja keskittyminen kiihtyivät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 2. Mönkijäajelu päätyi ojaan Lopella – kuski oli humalassa
 3. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 4. Tammi-kesäkuussa kirjatut rikokset kasvoivat Hyvinkäällä viime vuodesta – huumerikoksissa kasvua 44 prosenttiyksikköä
 5. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, ei uusia kuolemantapauksia – Vaasan ravintoloissa ehkä altistuksia
 6. Mommilan kyläpuodilla yhteislauluilta – laulualueena poikkeuksellisesti Retro-kioskin piha
 7. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 8. Hamilton kaahaa kohti kaikkien aikojen formulakuninkuutta – kuljettajakollegat ovat jo heittäneet pyyhkeen kehään
 9. THL:n koronasovelluksen koekäyttö älypuhelimissa alkaa – näin se toimii
 10. Bensavoro haastoi huoltoasemayrittäjän oikeuteen – käräjäoikeus tuomitsi kauppiaan sakkoihin yksityisyyden suojan loukkaamisesta
 11. Hyvinkäältä tuntuva satsaus opetukseen koronatuen turvin – kova kisa osaajista kuntien kesken
 12. Kimi Patova ajoi Barcelonassa hyvin, mutta joutui ryöstetyksi kisan jälkeen – "Siinä oli arvokasta tavaraa"
 13. Koulut alkavat Hyvinkäällä, Riihimäellä, Lopella ja Hausjärvellä ensi viikolla – Kouluissa pyritään pitämään etäisyyttä ja välttämään turhia kontakteja
 14. Harrasteajoneuvot kokoontuvat Hyvinkäällä myös tänä kesänä – "Kerrankin pääsi rivistöön ja täytyyhän sitä nyt ainakin yksi autotapahtuma kesään mahduttaa"
 15. Pääministeri Sanna Marin meni naimisiin Markus Räikkösen kanssa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.