Kiina varoittaa Britanniaa – kansalaisuuden tarjoaminen hongkongilaisille johtaa vastatoimiin

Hongkongissa osoitettiin keskiviikkona mieltä uutta turvallisuuslakia vastaan. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Kiina varoitti torstaina Britanniaa, että se tarttuu vastatoimiin, jos Britannia panee toimeen suunnitelmansa tarjota osalle Hongkongin asukkaista mahdollisuutta hakea Britannian kansalaisuutta. Britannia ilmoitti aikeistaan sen jälkeen kun Kiina runnoi läpi Hongkongin demokratialiikkeen nujertamiseen tähtäävän uuden turvallisuuslain.

Kiina ilmoitti, ettei Britannialla ole oikeutta tehdä yksipuolisia muutoksia maiden väliseen sopimukseen.

– On selvää, että kaikki Hongkongissa asuvat kiinalaiset ovat Kiinan kansalaisia, riippumatta siitä, onko heillä Britannian merentakaisten alueiden passia tai Britannian ulkomailla asuvan kansalaisen passia, sanoi Kiinan Lontoon-suurlähettiläs Liu Xiaoming Guardianin mukaan.

Hongkongin asukkaista liki kolmella miljoonalla on jompikumpi. Kiina vetoaa vuoden 1997 sopimukseen, jossa Kiina katsoo Britannian luvanneen, ettei se myönnä Hongkongin asukkaille kansalaisuusoikeuksia Britanniassa.

Australia harkitsee turvapaikan tarjoamista

Australiassa pääministeri Scott Morrison sanoi pitävänsä Hongkongin tilannetta erittäin huolestuttavana ja sanoi hallituksen vakavasti harkitsevan ehdotuksia, että Hongkongin asukkaille tarjottaisiin mahdollisuutta muuttaa Australiaan.

Morrisonin mukaan lopullista päätöstä ei ole vielä tehty, mutta Australia on valmis antamaan tukea Hongkongin asukkaille.

Lausunnon voi odottaa kiristävän Kiinan ja Australian jo ennestään huonoja välejä entisestään. Australia on vaatinut riippumatonta tutkintaa Kiinasta lähteneen koronaviruspandemian alkuperästä ja syyttänyt Kiinaa taloudellisesta ja teknologisesta kiristyksestä. Kiina on varoittanut opiskelijoita ja turisteja matkustamasta Australiaan, määrännyt Australian tuotteille talouspakotteita ja tuominnut Australian kansalaisen kuolemaan huumekaupasta.

Taiwan on myös avannut toimiston, jonka on määrä auttaa Hongkongista pois haluavia.

Yhdysvalloissa vaaditaan lisää pakotteita, Trumpin kannasta ei tietoa

Kiinan Hongkongiin säätämä turvallisuuslaki on tuomittu laajasti ulkomailla. Yhdysvalloissa edustajainhuone hyväksyi keskiviikkona yksimielisesti lakiesityksen, jossa vaaditaan tiukkoja pakotteita kiinalaisia johtohenkilöitä ja Hongkongin poliisia vastaan.

Laki menee seuraavaksi uuteen käsittelyyn senaatissa, mutta tiedossa ei vielä ole, onko presidentti Donald Trump valmis vahvistamaan sitä.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi tuomitsi Kiinan toimet ja vaati pakotteiden hyväksymistä.

– Jos vaikenemme ihmisoikeuksista Kiinassa taloudellisten etujen takia, menetämme moraalisen oikeutuksen puhua ihmisoikeuksista missään päin maailmaa, Pelosi sanoi.

Viime vuonna Trump epäröi pitkään ennen kuin vahvisti toisen Hongkongia koskevan lain, jossa myös vaadittiin pakotteita erityishallintoalueen itsemääräämisoikeutta loukkaaville kiinalaisjohtajille.

Nyt säädettävänä oleva uusi laki velvoittaa pakotteiden määräämiseen, jolloin Trumpin mahdollisuudet keventää niitä ovat rajoitetummat. Laki määräisi myös pakotteita pankeille, joilla on liiketoimintaa pakotteita loukkaavien toimijoiden kanssa.

Demokraattien tuleva presidenttiehdokas Joe Biden moitti Trumpin toimettomuutta ja sanoi presidentin antaneen Kiinalle vapaat kädet toimia Hongkongissa.

Kiinan turvallisuuslain tultua voimaan Hongkongin poliisi otti kiinni liki 400 mielenosoittajaa, joista kymmenen uuden lain nojalla.

Asianajajat "syvästi huolissaan"

Hongkongin asianajajien yhdistys otti tiukin sanoin kantaa uuteen turvallisuuslakiin ja totesi löyhästi muotoillun lakitekstin murentavan kaupungin oikeuslaitoksen riippumattomuutta.

– Hongkongin asianajajayhdistys on syvästi huolissaan sekä lain sisällöstä että sen toimeenpanon tavasta, yhdistys sanoi lausunnossaan .

Yhdistys luettelee lausunnossaan kymmenkunta ongelmallista kohtaa laissa ja nostaa erityisesti esille sen, että lain sisältöä ei julkistettu ennen kuin se oli saatettu voimaan. Samalla sivuutettiin myös Hongkongin oma lakiasäätävä järjestelmä.

– Asianajajilla, tuomareilla, poliisilla ja Hongkongin asukkailla ei ollut mitään mahdollisuutta perehtyä uuden lain sisältöön eikä sen luomiin vakaviin rikosnimikkeisiin, yhdistys tuomitsi.

Useimmat uuden lain perusteella kiinni otetut kantoivat lippuja tai lentolehtisiä, joissa vaadittiin Hongkongille itsenäisyyttä. Turvallisuuslain mukaan Kiina ottaa itselleen ensimmäistä kertaa tuomiovallan Hongkongin sisällä. Lisäksi Kiina katsoo, että laki kattaa myös ulkomailla tapahtuneet teot, vaikka tekijä olisi ulkomaalainen.

Osa oikeudenkäynneistä käydään suljetuin ovin ja ilman valamiehistöä. Poliisin valvontaoikeuksia on laajennettu, eikä valvonnalle enää vaadita tuomioistuimen hyväksyntää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tahkon Leidit haastoi tosissaan hallitsevan mestarin kotikentällään – tuomarit saivat sapiskaa pelinjohtajilta ottelun jälkeen
 2. Lähikunnissa tankki täyttyy kallistumisesta huolimatta – selvitimme mistä polttoainetta saa edullisimmin
 3. Alueen viikonlopun urheilutarjonta vilkastui – perinteinen katukoristurnaus järjestetään tällä kertaa Hyvinkään Sveitsissä
 4. Hyvinkäänkylän työväentalo sai 80 000 euron testamenttilahjoituksen – "Kyllä tämä lahjoitus kertoo ihmisestä todella paljon"
 5. Riihimäen 60-vuotisjuhlat siirtyvät vuodella – Juhlien sijaan järjestetään pienimuotoista ohjelmaa
 6. Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa
 7. Saroksen torjunnat eivät riittäneet Nashvillelle – Arizona jyräsi jatkoon
 8. Kiina haluaa "ennalta arvaamattoman" Trumpin häviävän vaalit, arvioi Yhdysvaltain tiedusteluviranomainen – Venäjä taas on ottanut tähtäimeensä demokraattien Bidenin
 9. Espanjan ja Italian mestarit ulos Mestarien liigasta – City ja Lyon kahdeksan parhaan joukkoon
 10. Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi
 11. Islanders päätti Floridan kauden 5–1-voitolla
 12. Joensuu oli Superpesiksessä Mailoista vahvempi – KPL:n Jere Dahlström ylitti 1 400 kotiutuksen rajan
 13. Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa, lauantaiksikin luvassa lämpöä
 14. Marjastus: Suomen marjametsissä on paljon muutakin maistettavaa kuin mustikka – Kokenut marjastaja Päivi Hokkanen kehottaa ottamaan metsään muun muassa kumisaappaat, ensiapuvälineet ja vesipullon
 15. Etätyöhön tulisi olla lakisääteinen oikeus, toimihenkilöliitto Erto ehdottaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto suistui tieltä Janakkalassa – poliisi tavoitti viinapullo kädessä paikalta poistuneen kuljettajan huoltoaseman pihalta
 2. Suomen ensimmäiset kommunikointitaulut asennettiin Hangonsillan ja Martinkaaren päiväkoteihin: "Lapset voivat jutella, vaikkei ole yhteistä kieltä"
 3. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
 4. Riihimäen 60-vuotisjuhlat siirtyvät vuodella – Juhlien sijaan järjestetään pienimuotoista ohjelmaa
 5. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 6. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 7. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 8. THL: Kymmeniä suomalaisia on altistunut Virossa koronalle – Turun alueella useita koronatartuntoja Balkanilta palanneilla matkailijoilla
 9. Kuljettaja jäi taas kiinni ajo-oikeudetta Lopella – Seitsemäs kerta vuoden sisään
 10. Hyvinkään hammashoitolan henkilökuntaa altistunut koronavirukselle – vastaanottoaikoja joudutaan perumaan
 11. Hyvinkäänkylän työväentalo sai 80 000 euron testamenttilahjoituksen – "Kyllä tämä lahjoitus kertoo ihmisestä todella paljon"
 12. Ensin koronavirus, sitten nuori kotirouva – tekikö Lukashenko kohtalokkaita virhearvioita?
 13. Näköislehdessä tänään: Luontoharrastusten ykkönen tarjoaa muitakin makuelämyksiä kuin perinteisen mustikan – Kokenut marjastaja Päivi Hokkanen antaa vinkit aloittamiseen
 14. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 15. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.