Diakonissalaitos sai rahoitusta väkivaltaisen radikalisoitumisen ehkäisemiseen – keskusrikospoliisi jatkaa omaa exit-toimintaansa ilman uutta tukea

Tarkoituksena on, että väkivaltaisesti radikalisoituneita henkilöitä tuetaan palaamaan takaisin yhteiskuntaan. Martti Kainulainen / LEHTIKUVA

STT

Diakonissalaitos kertoo käynnistävänsä exit-hankkeen, jossa tuetaan ihmisten irtautumista aatemaailmalla perustellusta väkivallasta ja ehkäistään väkivaltaista radikalisoitumista. Tarkoituksena on, että väkivaltaisesti radikalisoituneita henkilöitä tuetaan palaamaan takaisin yhteiskuntaan.

Tuettavat ihmiset voivat olla mukana toiminnassa, jossa väkivaltaa oikeutetaan esimerkiksi uskonnolla tai poliittisella ideologialla. Tuki sisältää ohjausta eli mentorointia ideologiaan liittyen, mielenterveyspalveluita ja käytännön apua esimerkiksi asunnon, työn tai koulutuspaikan hankkimisessa.

– Radikalisoitumisen taustalla on useimmiten trauma tai traumaattinen kokemus, jonka seurauksena ihminen menettää perusluottamuksensa muihin ihmisiin. Epäluottamus ja pelko sekä ulkopuolisuuden kokemus etäännyttävät ihmisiä radikalisoitumisen alakulttuureihin. Exit-toiminta sisältää yksilöohjausta, jossa rakennetaan pitkäjänteisesti luottamusta ja autetaan ihmistä löytämään uutta sisältöä elämään, kertoo Diakonissalaitoksen toimialajohtaja Ilkka Kantola tiedotteessa.

Tavoitteena maanlaajuinen palvelu

Rahoituksen myönsi sisäministeriö, ja rahat tulevat EU:n sisäisen turvallisuuden rahastosta. Diakonissalaitos pyrkii saamaan toiminnalle pysyvän rahoituksen, jotta palvelut pysyvät saatavilla jatkossakin.

Sisäministeriön kehityspäällikön Tarja Mankkisen mukaan tavoitteena on yhteistyössä viranomaisten kanssa saada aikaan maanlaajuinen järjestöjen vetämä exit-palvelu deradikalisaation tukemiseksi.

– Diakonissalaitoksella on hyvät edellytyksen koordinoida hanketta, sillä heillä on osaamista verkostotyöskentelystä sekä työstä yhteiskunnan eri marginaaleissa ja syrjäytymisvaarassa olevien ryhmien kanssa. Diakonissalaitos on hoitanut myös sodan, pakolaisuuden ja kidutuksen vuoksi vaikeasti traumatisoituneita ihmisiä yli 26 vuoden ajan, sanoo Mankkinen tiedotteessa.

Mankkinen piti hyvänä sitä, että Diakonissalaitos sai rahoitusta hankkeelle, joka toimii eräänlaisena jatkona jo päättyneelle Radinet-hankkeelle.

– Kun Radinet-hanke päättyi, siitä jäi osaamista ja asiakkaita. Ajattelimme, että tätä järjestöpuolen hanketta olisi tärkeä jatkaa, ettei menisi hukkaan se työ, jota silloin tehtiin, ja hyvät käytännöt, joita luotiin, Mankkinen kertoo STT:lle.

Rahahanat eivät auenneet KRP:lle

Omille exit-hankkeilleen tukea hakenut keskusrikospoliisi (KRP) ei sitä tässä haussa saanut. KRP:n exit-toiminnan painopisteet ovat järjestäytyneessä rikollisuudessa ja vakavasti radikalisoituneissa, ja toiminta pyörii toistaiseksi entisenlaisena KRP:n omalla rahoituksella, kertoo rikoskomisario Antti Hyyryläinen.

– On se selvää, että kun jäi kehittämisraha saamatta, ainakin muutamat kehityskohteet pistetään jäihin toistaiseksi. Keskitymme tähän arkiseen työhön ja olemassa olevien asiakkuuksien hoitamiseen ja mahdollisiin alkaviin asiakkuuksiin, hän kertoo.

Hyyryläinen ei halua avata tarkemmin sitä, millaisia asioita toiminnassa olisi kehitetty. Asiakkuuksien lukumääristä hän kertoo sen olevan jotain "kymmenen ja 99:n väliltä".

– Koemme, että tähän työhön liittyy niin paljon sensitiivisiä asioita ja turvallisuusseikkoja, ettemme halua kommentoida kehittämissuuntia.

Sisäministeriön Mankkisen mukaan tarkoitus on selvittää, löytyisikö myös KRP:n hankkeille rahoitusta.

– Lähtökohtana on ollut alusta lähtien, että kummankinlaista tarvittaisiin, hän sanoo.

Järjestöjen ja viranomaisten yhteistyö on Mankkisen mukaan erittäin tärkeää, koska asiakkaita deradikalisoitumista tukeviin palveluihin tulee myös viranomaisilta.

– Sen edellytys on se, että viranomaiset pitävät palvelua luotettavana, ja sitä vahvistaa hyvä yhteistyö.

Mankkisen mukaan KRP:n hankkeelle etsitään rahoitusta EU:n tulevalla rahoituskaudella, jossa rahaa on jaossa merkittäviä määriä. Myös mahdollisuutta rahoitukselle ministeriön omista budjeteista tarkastellaan, mutta ne ovat Mankkisen mukaan tiukkoja koronakriisin takia.

– Mutta pidämme tätä exit-toimintaa tärkeänä, koska sehän on hyvin kustannustehokasta. Yksittäinen (väkivaltainen) teko voi tulla hyvin kalliiksi, mutta tällainen ennaltaehkäisy on paljon edullisempaa, Mankkinen sanoo.

Ihmiset tavoitetaan verkostojen kautta

Diakonissalaitoksen Kantolan mukaan nyt myönnetty noin 210 000 euron tuki kattaa kolme neljäsosaa hankkeen budjetista ja loput haalitaan muualta. Rahoitusta voidaan vielä hakea esimerkiksi valtiolta, ja Diakonissalaitos on monissa hankkeissa rahoittanut itse omavastuuosuuksia.

Hankkeessa olisi Kantolan mukaan tarkoitus tavoittaa vuoden aikana muutamia kymmeniä ihmisiä niin, että toiminta vaikuttaisi heidän elämäänsä. Mutta mistä radikalismista eroonpääsyä haikailevia ihmisiä tavataan?

Kantola kertoo, että ihmisiin saadaan yhteys sellaisten toimijoiden kautta, jotka mahdollisesti tapaavat työssään tällaisia ihmisiä. Verkostossa on mukana esimerkiksi erilaisia järjestöjä, Oulun kaupunki ja Rikosseuraamusvirasto.

– Taustalla on usein jokin trauma tai kokemus, joka on sekoittanut ihmisen pään niin, että hän on itsekin huolestunut ja haluaa siitä irti. Silloin tällaisella ammattimaisella toiminnalla voidaan auttaa heitä tästä irti, Kantola sanoo.

Nykyinen rahoitus riittää hankkeen pyörittämiseen vuoden ajan, ja toiminta aloitetaan elo–syyskuussa pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Oulussa.

Tavoitteena päästä kiinni arkeen

Kantolan mukaan radikalismista eroon pääsemisessä olennaista on se, että ihminen itse haluaa sitä ja saa ammattimaista tukea. Yhtäältä tukea annetaan siihen, että ihmisiä autetaan käsittelemään mahdollisia traumojaan ja tervehtymään niistä, ja toisaalta siihen, että heitä tuetaan arkipäiväiseen elämään siirtymisessä ja sen opettelussa. Kyse on niinkin tavanomaisista asioista kuin avusta koulutukseen tai työelämään etsiytymisessä ja siihen, miten normaalissa yhteiskunnassa tehdään arkipäivän asioita kuten kauppakäyntejä tai elokuvissa käymistä.

– Tällaista ihan tavallista arkipäiväistä elämänrytmiä, normaalien ihmisten rytmiä kaikessa vaihtelevuudessaan. Sitä kautta ihminen voi nähdä, että elämä on mahdollista: ideologiset perustelut väkivaltaisille ajatuksille jäävät taustalle eivätkä määrää elämää.

– Usein tällaiseen väkivaltaiseen radikalismiin liittyy vahva ideologinen tehtävätietoisuus, että pitää suorittaa jonkin järjestön jäsenenä väkivaltainen teko. Tai sitten sellainen epätoivo, että elämä on turhaa eikä sillä ole merkitystä, joten sitten voidaan lähteä tällaiselle tielle, Kantola sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kaalien ystävät saivat reseptit kaupan päälle Hyvinkäällä – kaalitilalla herneet ovat kypsyneet ennätysajassa – herneiden keruupäiviä tulossa lisää
 2. Ryttylän puistopuutarha hurmaa komeilla puillaan – vaaleanpunaisen talokaunottaren ympärille syntyy jatkuvasti uusia ideoita
 3. Hyvä sää houkuttelee vesille – Hyvinkään kaupungin vuokraveneet ovat olleet tänä kesänä kysyttyjä
 4. Näköislehdessä tänään: Antti Eskelinen on monta kovaa paikkaa kokenut seikkailija – "Tulee mukava fiilis, kun selviää tilanteista"
 5. Täydet pisteet uusitulle Viertolanpuistolle Hyvinkäällä – etenkin ritarilinna keräsi kehuja lapsilta ja aikuisilta
 6. 17-vuotiaan debytantin lyöntivuoro painuu mieleen – Kitee löi IPV:n Superpesiksessä
 7. Sateet leviävät yöksi maan etelä- ja keskiosiin – maanantaiksi luvassa sadekuuroja ja tuulenpuuskia
 8. Liverpool napsii kotikentällään pelkästään voittoja – Valioliigan mestari ei hurmannut, mutta kukisti Aston Villan
 9. Kevyempi keli ei suosinut Saharaa – vasta 12:s finaalissa
 10. Jesse Kalliolla hieno kisa Ruotsissa – voitto irtosi yli kahden sekunnin erolla ruotsalaiskuljettajaan
 11. Tyypillisiä puheita Trumpille, epätyypillisiä presidentille: Trump suuntasi itsenäisyyspäivän puheensa ydinkannattajilleen, vaikka perinteisesti niillä on pyritty yhdistämään kansaa, tutkija arvioi
 12. Järjestö: Välimereltä pelastetut 180 siirtolaista voivat rantautua Sisiliaan
 13. HyMK:n speedwayjoukkue toinen Haapajärvellä – Tero Aarnio oli joukkueen pisterohmu
 14. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 15. Ennakkosuosikki Elian Web ravasi keulalta Suur-Hollolan voittoon

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hyvinkääläismies kuoli ajettuaan alas sillalta
 2. Täydet pisteet uusitulle Viertolanpuistolle Hyvinkäällä – etenkin ritarilinna keräsi kehuja lapsilta ja aikuisilta
 3. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias
 4. Törkeän raiskauksen ja hyväksikäytön uhri 13-vuotias Hyvinkäällä – käräjillä välituomio ja mielentilatutkimus
 5. Näköislehdessä tänään: Antti Eskelinen on monta kovaa paikkaa kokenut seikkailija – "Tulee mukava fiilis, kun selviää tilanteista"
 6. Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 7. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 8. Ammoniakkivuoto Valion tehtaalla Janakkalassa – vaaratilanne on ohi
 9. Hyvinkään ja Riihimäen Bio Rexit aukeavat perjantaina – poppareissa on kansi päällä ja katsomossa täytetään vain joka toinen penkki
 10. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 11. Kanye West pyrkii Yhdysvaltain presidentiksi
 12. Ylinopeutta ajanut mies jäi poliisin haaviin 2 800 nuuskapurkkia autossaan – kahta parikymppistä joensuulaista epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta
 13. Tehtaansuolle uusi esteetön polku – syksyllä terveysmetsäpolulla pääsee pyörätuolillakin kulkemaan rengasreitin
 14. Konttikirppis palaa Atomin parkkipaikalle parin vuoden tauon jälkeen – "Paikalle mahtuu ainakin 30-40 myyjää"
 15. Seinäjoen Prisman Kultatähti-koruliikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, kertoo yrittäjä – kaikki kultasormukset ja kultaketjut varastettiin, saaliin arvo yli 300 000 euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.