Vanhojen osakeasuntojen kauppa sukelsi toukokuussa – määrä putosi lähes kolmanneksella

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen kauppojen pudotus näkyy selkeimmin kerrostaloasuntojen myynnissä. Mikko Stig / LEHTIKUVA

STT

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen vanhojen osakeasuntojen kauppamäärä sukelsi toukokuussa noin 30 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus. Suomen Pankin mukaan uusia asuntolainoja nostettiin toukokuussa 22 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Tilastokeskuksen luvut täsmäävät alan etujärjestön Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) tietojen kanssa, kertoo KVKL:n toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth.

KVKL on tehnyt pienimuotoista korona-ajan seurantaa. Ehrnroothin mukaan suunta näyttäisi otoksen mukaan olevan kääntymässä kasvuun.

– Vielä ei olla normaalissa, mutta selkeästi ollaan toukokuuta paremmissa lukemissa, hän arvioi.

Syvin pudotus osui Ehrnroothin mukaan huhtikuulle, jolloin vanhojen osakeasuntojen kauppa supistui kolmanneksella.

Finanssivalvonta (Fiva) kertoi maanantaina palauttavansa asuntolainojen lainakaton 85 prosentista 90 prosenttiin muille kuin ensiasunnon ostajille, joilla katto on 95 prosenttia. Fiva haluaa näin tukea asuntomarkkinoiden toimintaa, kun koronakriisi on muuttanut taloustilannetta.

– Nykyisessä koronapandemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa on tärkeää tukea rahoituksen välittymistä reaalitalouteen. Kotitalouksiin sovellettavan enimmäisluototussuhteen palauttaminen perustasolle tukee osaltaan asuntomarkkinoiden toimivuutta, perusteli johtokunnan puheenjohtaja Marja Nykänen.

Toimiva asuntokauppa toimivien työmarkkinoiden edellytys

Maria-Elena Ehrnrooth arvioi, että Fivan päätös vaikuttaa varmasti asuntokauppaan. Viidentoista prosentin oma osuus on hänen mukaansa ollut monelle vaikeasti kurottavissa.

Näin käy, jos esimerkiksi oman asunnon arvo on merkittävästi laskenut muuttotappiopaikkakunnalla. Muutettaessa kasvukuntaan ei ole lainkaan yksinkertaista kaapia kokoon puuttuvaa 15 prosenttia. Myös avioerotilanteissa ei ole sanottua, että rahat riittävät uusiin asuntoihin.

– Toimivat asuntomarkkinat ovat myös toimivien työmarkkinoiden edellytys. Ihmisten pitää päästää muuttamaan sinne, missä on työtä ja toimeentuloa, Ehrnrooth huomauttaa.

Myös Finanssiala otti Fivan päätöksen tyytyväisenä vastaan. Etujärjestön pääekonomisti Veli-Matti Mattilan mukaan lainakaton nosto takaisin 90 prosenttiin on yksi niistä tärkeistä toimista, joita koronakriisin jälkeen tarvitaan työvoiman liikkuvuuden turvaamiseksi.

Pääkaupunkiseudulla edelleen hintojen nousua

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat toukokuussa noin prosentin verran vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla hinnat kohosivat kuitenkin 1,4 prosenttia, mutta muualla maassa ne laskivat 3,5 prosenttia.

Hinnat laskivat vuoden takaisesta eniten Länsi-Suomessa ja kaupungeista Oulussa, missä ne olivat tavallista korkeammalla tasolla vuosi sitten.

Asuntomarkkinat ovat kehittyneet heikosti jo pitemmän aikaa muualla kuin pääkaupunkiseudulla ja muutamissa isoimmissa maakuntakeskuksissa.

Pääkaupunkiseudulla vuonna 2015 ostetun osakeasunnon arvo on kohonnut keskimäärin yli 13 prosenttia. Muualla Suomessa asunnot ovat menettäneet arvoaan keskimäärin 5,5 prosenttia.

Hinnat ropisseet alas erityisesti Itä-Suomessa

Eniten hinnat ovat laskeneet Itä-Suomessa, jossa pudotusta on tullut viidessä vuodessa noin 17 prosenttia. Länsi- ja Pohjois-Suomessa on menty alaspäin noin neljä prosenttia. Etelä-Suomessa hinnat ovat nousseet noin 7 prosenttia.

Osakeasuntojen hintojen ennakkotiedoissa on mukana tuoreimman tilastokuukauden osalta noin 70 prosenttia kaikista kaupoista. Kuukausitiedot tarkentuvat seuraavien kuukausien aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyvinkääläismies kuoli ajettuaan alas sillalta
 2. Ammoniakkivuoto aiheutti vaaratilanteen Turengissa
 3. Näköislehdessä tänään: Viimein tuli aika sooloilla – Tommi Salmela haluaa näyttää, että rokkari voi olla muutakin kuin mihin pinta viittaa
 4. RiPS jatkoi kautta tasapelilinjalla – Seppälä: "Emme pystyneet hyödyntämään sitä, että TuPS väsyi ja kentälle alkoi tulla tilaa"
 5. Versowoodin henkilökunta taltutti palonalun Riihimäellä
 6. Kataloniassa eristettiin 200 000 ihmistä koronaviruksen takia – tartuntojen määrä maailmanlaajuisesti ylitti uuden rajapyykin
 7. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 8. Venäjä ei maksanut sakkoa, joka oli ehtona "neutraalien" venäläisurheilijoiden poikkeusmenettelylle, kertoo Kansainvälinen yleisurheiluliitto – jatkotoimista päätetään heinäkuun lopulla
 9. Oulussa SPR:n Kontti-myymälästä löytyi käsikranaatti myyntiin tuotujen tavaroiden joukosta – SPR löytyneestä kranaatista: "Lahjoitusesine, todennäköisesti vanha sotamuisto"
 10. Entinen ME-maratoonari Wilson Kipsang sai kirvelevän kilpailukiellon testien pakoilusta
 11. Suomessa todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa
 12. Ammoniakkivuoto Valion tehtaalla Janakkalassa – vaaratilanne on ohi
 13. Seinäjoen Prisman Kultatähti-koruliikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, kertoo yrittäjä – kaikki kultasormukset ja kultaketjut varastettiin, saaliin arvo yli 300 000 euroa
 14. EU:n mittavaa henkilöstöurakkaa pyöritetään suomalaisvoimin – johtajan mielestä suomalaisilla on kaksi kompastuskiveä
 15. Korona ei näytä pelottavan ainakaan kaikkia suomalaismatkailijoita, pakettimatkojen varaaminen etelään käynnistynyt varsin vilkkaasti – "Tuntuu olevan patoutunutta matkustustarvetta"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ammoniakkivuoto Valion tehtaalla Janakkalassa – vaaratilanne on ohi
 2. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias
 3. Hyvinkääläismies kuoli ajettuaan alas sillalta
 4. Törkeän raiskauksen ja hyväksikäytön uhri 13-vuotias Hyvinkäällä – käräjillä välituomio ja mielentilatutkimus
 5. Vanhankirkon sillasta tehtiin urakkapäätös – paalutustyöt alkavat jo heinäkuussa
 6. IS: Valmentajalle yli kolme vuotta vankeutta alaikäisen pelaajan törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä
 7. Korona haukkasi jopa puolet liikevaihdosta – Yritysten tunnelmat Riihimäellä ja Hyvinkäällä vaihtelevat toimialasta riippuen
 8. Versowoodin henkilökunta taltutti palonalun Riihimäellä
 9. Seiska: Pääministeri Sanna Marinin isä on kuollut
 10. Näköislehdessä tänään: Viimein tuli aika sooloilla – Tommi Salmela haluaa näyttää, että rokkari voi olla muutakin kuin mihin pinta viittaa
 11. Kaksi miestä tuomittiin elinkautisiin Lohjan Virkkalan kidutusmaisesta murhasta, kolmannen murhasyyte kaatui – oikeuden mukaan henkirikos oli "jopa ylitörkeä"
 12. Riihimäki sai uuden tv-tähden: 11-vuotias Elsa Mämmelä valikoitui 200 hakijan joukosta Ex-onnelliset -sarjaan
 13. Riihimäen kaupungintalolle laadittava uusi kaava ennen myyntiä
 14. Henkilöauto ja kuorma-auto kolaroivat Hyvinkäällä – liikenne Porvoonväylällä poikki useita tunteja
 15. Hyvinkään ja Riihimäen Bio Rexit aukeavat perjantaina – poppareissa on kansi päällä ja katsomossa täytetään vain joka toinen penkki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.