Saimaan verkkokalastusrajoitukset päättyvät – luonnonsuojeluliitto vetoaa, ettei verkkoja vielä laskettaisi vesille

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan verkot aiheuttavat kuuttien lisäksi myös aikuisten norppien kuolemia sekä kesällä että talvella. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

STT

Saimaannorpan kuuttien suojaksi asetetut verkkokalastusrajoitukset Saimaalla päättyvät tänään.

Suomen luonnonsuojeluliitto vetoaa kalastajiin, jotta nämä jättäisivät verkot laskematta vesille myös rajoitusten päätyttyä. Liiton mukaan viime vuonna viisi kuuttia kuoli verkkoihin heti heinäkuun alussa.

Liitto muistuttaa, että löysänieluiset katiskat ovat kiellettyjä keskeisillä elinalueilla vuoden ympäri. Katiskan nielu ei saa levitä yli 15 senttimetriä.

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan verkot aiheuttavat myös aikuisten norppien kuolemia sekä kesällä että talvella.

Huonon pesimätalven jälkeen kuutteja on todennäköisesti Saimaalla viime vuosia vähemmän, liitto kertoo tiedotteessaan. Lisäksi monen kuutin epäillään aloittaneen elämänsä tavallista heiveröisempänä.

Sairaasta norpasta ilmoitettava Metsähallitukselle

Sairaita tai vammautuneita norppia havaitsevat yleensä luonnossa liikkuvat ihmiset. Luonnonvaraista norppaa tulisi katsella kiikarilla, mieluiten vähintään 100 metrin etäisyydeltä, kertoo Metsähallitus tiedotteessa.

Jos norppa vaikuttaa apaattiselta tai näyttää vammautuneelta, voi sitä lähestyä varovaisesti vähintään 15 minuutin tarkkailun jälkeen. Jos norppa ei reagoi ihmisen läheisyyteen 5–10 metrin etäisyydellä, on jotain todennäköisesti vialla.

Metsähallitus muistuttaa, että norppaan ei saa koskea käsin tai millään välineellä. Jos norppa vaikuttaa tarkkailun perusteella sairaalta tai vammautuneelta, siitä tulee ilmoittaa puhelimitse Metsähallitukselle. Norpasta voi ottaa valokuvan mahdollisuuksien mukaan.

Jäällä lepuuttelevan kuutin kanssa on oltava entistä varovaisempi. On tavallista, että saimaannorppaemo jättää kuutin jäälle tai rantakivelle useaksi tunniksi. Kuutin lähietäisyydelle ei saa mennä.

Saimaannorppa on erittäin uhanalainen

Norppien säilymisen uhkana ovat kalanpyydykset, ilmastonmuutos, rantarakentaminen ja muu ihmisen aiheuttama pesinnän häirintä. Lisäksi norppakannan pieni koko ja hajanaisuus Saimaalla ovat uhkana lajin säilymiselle, kertoo Metsähallitus.

Metsähallituksen mukaan saimaannorppakanta pieneni 1980-luvun alkupuolelle saakka. Norppakannan koko on pikkuhiljaa kasvanut tuolloin aloitettujen suojelutoimien ansiosta. Varsinkin kuuttien eloonjäämismahdollisuudet ovat parantuneet.

Vain Saimaassa elävä norpan alalaji saimaannorppa on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Saimaannorpan kannaksi arvioidaan runsaat 400 yksilöä, kertoo WWF.

Saimaannorppa jäi eristyksiin noin 8 000 vuotta sitten, kun Saimaan ja Itämeren yhteys katkesi jääkauden jälkeen maan kohoamisen myötä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyvinkääläismies kuoli ajettuaan alas sillalta
 2. Ammoniakkivuoto aiheutti vaaratilanteen Turengissa
 3. Näköislehdessä tänään: Viimein tuli aika sooloilla – Tommi Salmela haluaa näyttää, että rokkari voi olla muutakin kuin mihin pinta viittaa
 4. RiPS jatkoi kautta tasapelilinjalla – Seppälä: "Emme pystyneet hyödyntämään sitä, että TuPS väsyi ja kentälle alkoi tulla tilaa"
 5. Versowoodin henkilökunta taltutti palonalun Riihimäellä
 6. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 7. Venäjä ei maksanut sakkoa, joka oli ehtona "neutraalien" venäläisurheilijoiden poikkeusmenettelylle, kertoo Kansainvälinen yleisurheiluliitto – jatkotoimista päätetään heinäkuun lopulla
 8. Oulussa SPR:n Kontti-myymälästä löytyi käsikranaatti myyntiin tuotujen tavaroiden joukosta – SPR löytyneestä kranaatista: "Lahjoitusesine, todennäköisesti vanha sotamuisto"
 9. Entinen ME-maratoonari Wilson Kipsang sai kirvelevän kilpailukiellon testien pakoilusta
 10. Suomessa todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa
 11. Ammoniakkivuoto Valion tehtaalla Janakkalassa – vaaratilanne on ohi
 12. Seinäjoen Prisman Kultatähti-koruliikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, kertoo yrittäjä – kaikki kultasormukset ja kultaketjut varastettiin, saaliin arvo yli 300 000 euroa
 13. EU:n mittavaa henkilöstöurakkaa pyöritetään suomalaisvoimin – johtajan mielestä suomalaisilla on kaksi kompastuskiveä
 14. Korona ei näytä pelottavan ainakaan kaikkia suomalaismatkailijoita, pakettimatkojen varaaminen etelään käynnistynyt varsin vilkkaasti – "Tuntuu olevan patoutunutta matkustustarvetta"
 15. Äänikirjoista haettiin vastapainoa poikkeusajan huolille – koronakeväänä suosittiin rentouttavia teoksia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias
 2. Ammoniakkivuoto Valion tehtaalla Janakkalassa – vaaratilanne on ohi
 3. Vanhankirkon sillasta tehtiin urakkapäätös – paalutustyöt alkavat jo heinäkuussa
 4. Törkeän raiskauksen ja hyväksikäytön uhri 13-vuotias Hyvinkäällä – käräjillä välituomio ja mielentilatutkimus
 5. IS: Valmentajalle yli kolme vuotta vankeutta alaikäisen pelaajan törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä
 6. Korona haukkasi jopa puolet liikevaihdosta – Yritysten tunnelmat Riihimäellä ja Hyvinkäällä vaihtelevat toimialasta riippuen
 7. Seiska: Pääministeri Sanna Marinin isä on kuollut
 8. Versowoodin henkilökunta taltutti palonalun Riihimäellä
 9. Riihimäki sai uuden tv-tähden: 11-vuotias Elsa Mämmelä valikoitui 200 hakijan joukosta Ex-onnelliset -sarjaan
 10. Kaksi miestä tuomittiin elinkautisiin Lohjan Virkkalan kidutusmaisesta murhasta, kolmannen murhasyyte kaatui – oikeuden mukaan henkirikos oli "jopa ylitörkeä"
 11. Näköislehdessä tänään: Viimein tuli aika sooloilla – Tommi Salmela haluaa näyttää, että rokkari voi olla muutakin kuin mihin pinta viittaa
 12. Nainen yritti näpistää kengät Riihimäellä – jo kymmenes vastaavanlainen rikos vuoden sisään
 13. Henkilöauto ja kuorma-auto kolaroivat Hyvinkäällä – liikenne Porvoonväylällä poikki useita tunteja
 14. Riihimäen kaupungintalolle laadittava uusi kaava ennen myyntiä
 15. Hyvinkään ja Riihimäen Bio Rexit aukeavat perjantaina – poppareissa on kansi päällä ja katsomossa täytetään vain joka toinen penkki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.