Syyttäjän mukaan Bad Unionin tuore jäsen ei ole voinut järjestää yli 150 000 ekstaasitabletin maahantuontia – kahta täysjäsentä syytetään nyt huumeiden järjestelystä ja miehen käskyttämisestä

Syytteessä on kaksi United Brotherhoodin lahtelaista täysjäsentä. Syyttäjän mukaan he järjestivät huumeiden salakuljetuksen kuriirin avulla Suomeen ja käskivät ryhmässä alemmassa asemassa olleen miehen vastaanottamaan huumeet ja säilyttämään niitä. HANDOUT / LEHTIKUVA

STT

Lahdessa sijaitsevalle Merrasjärven uimarannalle saapui viime vuoden helmikuussa yli 150 000 ekstaasitablettia. Syyttäjä katsoo, ettei tällainen huume-erä voinut olla rikollisjärjestöön vasta liittyneen ihmisen järjestämä. Syyttäjän mukaan huumelaatikot vastaanottanut kolmekymppinen mies oli vasta vähän ennen toimitusta tullut mukaan United Brotherhoodin alaiseen Bad Union -ryhmään.

– (Hänet) on muutamaa päivää ennen liitetty Lahden United Brotherhoodin viestiryhmään. (Hän) ei ole missään nimessä pystynyt junailemaan (huume-erää), syyttäjä Anna-Riikka Ruuth sanoi tiistaina käräjäoikeudessa.

Syytteessä huumeiden maahantuonnin järjestämisestä on kaksi ainakin tapahtuma-aikaan täysjäsenenä ollutta miestä, joista toinen oli syyttäjän mukaan korkeammassa asemassa.

Syyttäjän mukaan molemmat miehistä vierailivat huume-erää odotettaessa ryhmän Helsingin-osaston kerhotilalla Tuusulassa. Ensimmäisessä tapaamisessa kyse oli syyttäjän mukaan ennakkomaksusta. Huume-erästä oli syyttäjän mukaan menossa 10 000–20 000 tablettia helsinkiläisjäsenille, ja erästä maksettiin tapaamisessa 20 000–30 000 euroa.

Maksusta keskusteltiin osittain paperilapuilla, jotka keskustelun jälkeen poltettiin, syyttäjä sanoo. Ruuthin näkemyksen mukaan lappujen käyttäminen tilakuuntelun pelossa oli ollut käytössä jo aiemmin, mutta polttaminen otettiin käyttöön sen jälkeen, kun lappuja päätyi kesällä 2018 poliisin haltuun.

Syyttäjän mukaan todisteena olevalla videolla näkyy, kuinka rahakuori päätyy helsinkiläisjäseneltä toiselle lahtelaiselle. Kaikki syytetyt, kaksi helsinkiläis- ja kaksi lahtelaisjäsentä, kiistävät ekstaasiin liittyvät syytteet törkeistä huumausainerikoksista.

Syyttäjä: Käynti kerhotilalla kesti vain 10 minuuttia

Huumeet eivät koskaan päätyneet levitykseen asti. Bad Unionin jäsenenä olleen miehen haettua ne uimarannan parkkipaikalta asuntoonsa poliisi otti hänet kiinni ja takavarikoi huumeet. 31-vuotias mies tuomittiin tämän vuoden helmikuussa kahdeksan ja puolen vuoden vankeuteen. Itä-Suomen hovioikeuden tuomio on lainvoimainen

Muutama päivä huumeiden takavarikosta toinen lahtelaismiehistä matkusti Tuusulaan. Syyttäjän mukaan mies meni kertomaan helsinkiläisille, että ekstaasia ei olekaan tulossa. Mies viipyi kerhotilalla vain kymmenen minuuttia, mikä syyttäjän mukaan tukee sitä, että matkan tarkoitus oli ainoastaan ilmoittaa huumekeikan epäonnistumisesta.

Syyttäjän mukaan tapaus on tyypillinen esimerkki siitä, että Bad Unionin jäsenet ovat United Brotherhoodin toiminnassa kaikkein alimmassa asemassa. Heille annetaan kaikkein riskialtteimmat tehtävät, kuten huumeiden säilyttäminen, syyttäjä sanoi.

– Laitetaan alimmalla tasolla oleva jäsen hoitamaan sitä, etteivät ylempänä olevat jäsenet joudu vastuuseen. Tai ainakin niin luultiin, syyttäjä Ruuth sanoi.

"Ehkä päästään villakoiran ytimeen, ehkä ei"

Lahtelaisten sekä helsinkiläisten oikeusavustajat kritisoivat syyttäjien todistelua tulkinnasta ja konkretian puutteesta. Oikeussaliksi muutetussa Vantaan vankilan liikuntasalissa katsottiin esimerkiksi video, jossa syyttäjän mukaan rahakuori vaihtaa omistajaa. Avustajat katsovat, ettei huonolaatuiselta videolta voida erottaa, mitä tilanteessa tapahtuu.

Media seurasi oikeudenkäyntiä videon välityksellä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudesta, mihin todistevideo ei näkynyt.

Toisen helsinkiläissyytetyn oikeusavustaja kiisti syyttäjän näkemyksen siitä, että syytetty siirtää videolla rahakuorta talouspaperilla.

– Äärimmäisen vaikea tehdä johtopäätöksiä, mitä siellä tapahtuu, sanoi oikeusavustaja Taina Niemi.

Niemen mukaan syytetty käsitteli talouspaperia nenän niistämisen takia, sillä tämä oli flunssassa.

Toisen lahtelaisjäsenen asianajaja sanoi, että syytteitä vastaan on vaikea puolustautua, sillä syyttäjä ei esitä, miten ja milloin väitetty maahantuonnin järjestely on tapahtunut

– On kyllä väite, mutta ei sellaisia tosiseikkoja, että voitaisiin esittää vastanäyttöä, asianajaja Tuomas Turunen sanoi.

– Ehkä päästään villakoiran ytimeen, ehkä ei.

Samoin perustein syyttäjän todistelua on riitauttanut myös United Brotherhoodin johtaja, jonka niskassa ovat raskaimmat syytteet kokonaisuudessa. Kesäkuun alussa erään huumesyytteen käsittelyssä kuultiin tilakuuntelussa tallennettua nauhaa, jolla syyttäjän mukaan kuuluu keskustelu viiden kilon amfetamiinierästä. United Brotherhoodin johtajan Tero Holopaisen oikeusavustajan Ilkka Ukkosen mukaan nauhalla äänekkään musiikin läpi kuului muuta. Holopainen kiistää syytteet jutussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyvinkääläismies kuoli ajettuaan alas sillalta
 2. Ammoniakkivuoto aiheutti vaaratilanteen Turengissa
 3. Näköislehdessä tänään: Viimein tuli aika sooloilla – Tommi Salmela haluaa näyttää, että rokkari voi olla muutakin kuin mihin pinta viittaa
 4. RiPS jatkoi kautta tasapelilinjalla – Seppälä: "Emme pystyneet hyödyntämään sitä, että TuPS väsyi ja kentälle alkoi tulla tilaa"
 5. Versowoodin henkilökunta taltutti palonalun Riihimäellä
 6. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 7. Venäjä ei maksanut sakkoa, joka oli ehtona "neutraalien" venäläisurheilijoiden poikkeusmenettelylle, kertoo Kansainvälinen yleisurheiluliitto – jatkotoimista päätetään heinäkuun lopulla
 8. Oulussa SPR:n Kontti-myymälästä löytyi käsikranaatti myyntiin tuotujen tavaroiden joukosta – SPR löytyneestä kranaatista: "Lahjoitusesine, todennäköisesti vanha sotamuisto"
 9. Entinen ME-maratoonari Wilson Kipsang sai kirvelevän kilpailukiellon testien pakoilusta
 10. Suomessa todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa
 11. Ammoniakkivuoto Valion tehtaalla Janakkalassa – vaaratilanne on ohi
 12. Seinäjoen Prisman Kultatähti-koruliikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, kertoo yrittäjä – kaikki kultasormukset ja kultaketjut varastettiin, saaliin arvo yli 300 000 euroa
 13. EU:n mittavaa henkilöstöurakkaa pyöritetään suomalaisvoimin – johtajan mielestä suomalaisilla on kaksi kompastuskiveä
 14. Korona ei näytä pelottavan ainakaan kaikkia suomalaismatkailijoita, pakettimatkojen varaaminen etelään käynnistynyt varsin vilkkaasti – "Tuntuu olevan patoutunutta matkustustarvetta"
 15. Äänikirjoista haettiin vastapainoa poikkeusajan huolille – koronakeväänä suosittiin rentouttavia teoksia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias
 2. Ammoniakkivuoto Valion tehtaalla Janakkalassa – vaaratilanne on ohi
 3. Vanhankirkon sillasta tehtiin urakkapäätös – paalutustyöt alkavat jo heinäkuussa
 4. Törkeän raiskauksen ja hyväksikäytön uhri 13-vuotias Hyvinkäällä – käräjillä välituomio ja mielentilatutkimus
 5. IS: Valmentajalle yli kolme vuotta vankeutta alaikäisen pelaajan törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä
 6. Korona haukkasi jopa puolet liikevaihdosta – Yritysten tunnelmat Riihimäellä ja Hyvinkäällä vaihtelevat toimialasta riippuen
 7. Seiska: Pääministeri Sanna Marinin isä on kuollut
 8. Versowoodin henkilökunta taltutti palonalun Riihimäellä
 9. Riihimäki sai uuden tv-tähden: 11-vuotias Elsa Mämmelä valikoitui 200 hakijan joukosta Ex-onnelliset -sarjaan
 10. Kaksi miestä tuomittiin elinkautisiin Lohjan Virkkalan kidutusmaisesta murhasta, kolmannen murhasyyte kaatui – oikeuden mukaan henkirikos oli "jopa ylitörkeä"
 11. Näköislehdessä tänään: Viimein tuli aika sooloilla – Tommi Salmela haluaa näyttää, että rokkari voi olla muutakin kuin mihin pinta viittaa
 12. Nainen yritti näpistää kengät Riihimäellä – jo kymmenes vastaavanlainen rikos vuoden sisään
 13. Henkilöauto ja kuorma-auto kolaroivat Hyvinkäällä – liikenne Porvoonväylällä poikki useita tunteja
 14. Riihimäen kaupungintalolle laadittava uusi kaava ennen myyntiä
 15. Hyvinkään ja Riihimäen Bio Rexit aukeavat perjantaina – poppareissa on kansi päällä ja katsomossa täytetään vain joka toinen penkki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.