Trump jakoi hetkellisesti videon, jossa esitettiin valkoista ylivaltaa peräänkuuluttavia kommentteja

Presidentti Donald Trumpia on pitkään syytetty rasismikeskusteluun liittyvien jännitteiden lietsomisesta. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump jakoi sunnuntaina videon, jossa esitettiin valkoista ylivaltaa peräänkuuluttavia kommentteja.

Videolla Trumpin kampanjamerkinnöillä varustettua golfkärryä ajavan miehen nähdään lausuvan toistuvasti sanat "white power" ja nostavan nyrkkiään ilmaan. Kyseinen ilmaus on yhdistetty valkoista ylivaltaa kannattaviin ryhmiin. Ilmausta ovat käyttäneet muun muassa uusnatsit ja Ku Klux Klan.

Videolla Trumpia vastustavat mielenosoittajat ja Trumpin kannattajat ottivat yhteen Floridassa. Se on nähtävästi kuvattu Villages-eläkeläisyhteisössä, jonka asukkaita Trump kiitti tuesta jakamansa videon yhteydessä Twitterissä. Samalla hän julisti radikaalin vasemmiston kaatuvan syksyllä.

Video oli poistettu Trumpin tililtä muutamaa tuntia myöhemmin.

Pian videon poistamisen jälkeen Valkoinen talo julkaisi tiedotteen, jonka mukaan presidentti ei ollut kuullut "white power"-ilmausta ennen kuin jakoi videon Twitterissä.

Valkoisen talon edustaja Judd Deere kertoi Trumpin olevan Villages-eläkeläisyhteisön suuri fani. Deeren kertoi, ettei Trump ollut kuullut kyseistä videolla annettua lausuntoa, mutta oli sen sijaan Deeren mukaan nähnyt valtavaa innostusta hänen lukuisilta tukijoiltaan.

Biden rinnasti Trumpin tviitin Charlottesville-kommentteihin

Trumpia on pitkään syytetty rasismikeskusteluun liittyvien jännitteiden lietsomisesta.

Pahamaineisimpiin esimerkkeihin lukeutuvat kommentit, joita Trump esitti Charlottesvillessä vuonna 2017 kuolemiin johtaneiden väkivaltaisuuksien yhteydessä. Charlottesvillen väkivaltaisuudet käynnistyivät, kun uusnatsit ottivat yhteen vastamielenosoittajien kanssa. Trumpin mukaan kummallakin puolella oli "erittäin hienoja ihmisiä".

Trumpin puheet ovat joutuneet suurennuslasin alle myös nykyisen mustien oikeuksia ajavan liikehdinnän yhteydessä. Mustan miehen, George Floydin kuolema pidätystilanteessa toukokuun lopulla Minneapolisissa käynnisti laajat rasisminvastaiset mielenosoitukset, jotka laajenivat myös Yhdysvaltain rajojen ulkopuolelle.

Yhdysvaltain ex-varapresidentti ja demokraattipuolueen todennäköisin presidenttiehdokas Joe Biden kommentoi videoselkkausta Twitterissä pari tuntia sen jälkeen, kun Trump oli jakanut videon.

– Tänään presidentti jakoi videon, jossa ihmiset huutavat "white power" ja sanoi heidän olevan "hienoja". Aivan niin kuin hän teki Charlottesvillenkin jälkeen, Biden kirjoitti.

– Käymme taistelua kansakunnan sielusta – ja presidentti on valinnut puolensa. Älkääkä erehtykö: kyse on taistelusta, jonka me voitamme, hän jatkoi.

Trumpin liittolaisia grillattiin videosta aamutelevisiossa

Demokraattisen puolueen kansallinen komitea DNC sanoi erillisessä lausunnossa, että maa tarvitsee presidentin, joka parantaa kansakunnan haavat ja yhdistää kansan, eikä kansankiihottajaa, joka yrittää jakaa yhdysvaltalaisia pelon ja kiihkoilun kautta.

Trumpin liittolaisia prässättiin sunnuntaina television aamun puheohjelmissa.

Republikaanipuolueen ainoa musta senaattori, Tim Scott sanoi koko videon olevan loukkaava, kun häntä haastateltiin CNN:n State of the Union -ohjelmassa. Hänen mielestään videota ei pysty puolustamaan ja se tulisi poistaa.

Trumpin terveysministeri Alex Azar kertoi CNN:lle, ettei hän ollut nähnyt videota tai Trumpin tviittiä. Hän kuitenkin vakuutti, ettei Trump tai hänen hallintonsa, tai Azar itse tekisi mitään, mikä tukisi syrjintää tai valkoista ylivaltaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyvinkääläismies kuoli ajettuaan alas sillalta
 2. Ammoniakkivuoto aiheutti vaaratilanteen Turengissa
 3. Näköislehdessä tänään: Viimein tuli aika sooloilla – Tommi Salmela haluaa näyttää, että rokkari voi olla muutakin kuin mihin pinta viittaa
 4. RiPS jatkoi kautta tasapelilinjalla – Seppälä: "Emme pystyneet hyödyntämään sitä, että TuPS väsyi ja kentälle alkoi tulla tilaa"
 5. Versowoodin henkilökunta taltutti palonalun Riihimäellä
 6. Kataloniassa eristettiin 200 000 ihmistä koronaviruksen takia – tartuntojen määrä maailmanlaajuisesti ylitti uuden rajapyykin
 7. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 8. Venäjä ei maksanut sakkoa, joka oli ehtona "neutraalien" venäläisurheilijoiden poikkeusmenettelylle, kertoo Kansainvälinen yleisurheiluliitto – jatkotoimista päätetään heinäkuun lopulla
 9. Oulussa SPR:n Kontti-myymälästä löytyi käsikranaatti myyntiin tuotujen tavaroiden joukosta – SPR löytyneestä kranaatista: "Lahjoitusesine, todennäköisesti vanha sotamuisto"
 10. Entinen ME-maratoonari Wilson Kipsang sai kirvelevän kilpailukiellon testien pakoilusta
 11. Suomessa todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa
 12. Ammoniakkivuoto Valion tehtaalla Janakkalassa – vaaratilanne on ohi
 13. Seinäjoen Prisman Kultatähti-koruliikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, kertoo yrittäjä – kaikki kultasormukset ja kultaketjut varastettiin, saaliin arvo yli 300 000 euroa
 14. EU:n mittavaa henkilöstöurakkaa pyöritetään suomalaisvoimin – johtajan mielestä suomalaisilla on kaksi kompastuskiveä
 15. Korona ei näytä pelottavan ainakaan kaikkia suomalaismatkailijoita, pakettimatkojen varaaminen etelään käynnistynyt varsin vilkkaasti – "Tuntuu olevan patoutunutta matkustustarvetta"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ammoniakkivuoto Valion tehtaalla Janakkalassa – vaaratilanne on ohi
 2. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias
 3. Hyvinkääläismies kuoli ajettuaan alas sillalta
 4. Törkeän raiskauksen ja hyväksikäytön uhri 13-vuotias Hyvinkäällä – käräjillä välituomio ja mielentilatutkimus
 5. Vanhankirkon sillasta tehtiin urakkapäätös – paalutustyöt alkavat jo heinäkuussa
 6. IS: Valmentajalle yli kolme vuotta vankeutta alaikäisen pelaajan törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä
 7. Korona haukkasi jopa puolet liikevaihdosta – Yritysten tunnelmat Riihimäellä ja Hyvinkäällä vaihtelevat toimialasta riippuen
 8. Versowoodin henkilökunta taltutti palonalun Riihimäellä
 9. Seiska: Pääministeri Sanna Marinin isä on kuollut
 10. Näköislehdessä tänään: Viimein tuli aika sooloilla – Tommi Salmela haluaa näyttää, että rokkari voi olla muutakin kuin mihin pinta viittaa
 11. Kaksi miestä tuomittiin elinkautisiin Lohjan Virkkalan kidutusmaisesta murhasta, kolmannen murhasyyte kaatui – oikeuden mukaan henkirikos oli "jopa ylitörkeä"
 12. Riihimäki sai uuden tv-tähden: 11-vuotias Elsa Mämmelä valikoitui 200 hakijan joukosta Ex-onnelliset -sarjaan
 13. Riihimäen kaupungintalolle laadittava uusi kaava ennen myyntiä
 14. Henkilöauto ja kuorma-auto kolaroivat Hyvinkäällä – liikenne Porvoonväylällä poikki useita tunteja
 15. Hyvinkään ja Riihimäen Bio Rexit aukeavat perjantaina – poppareissa on kansi päällä ja katsomossa täytetään vain joka toinen penkki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.