Helteessä kärvistelevässä Siperiassa rikottiin todennäköisesti lämpöennätys ja ikirouta sulaa – tutkijat pitävät kehityskulkua hyvin huolestuttavana

Venäjä on maailman neljänneksi suurin päästöjen aiheuttaja, mutta siltä ovat puuttuneet konkreettiset ilmastotoimet. Yksi syy tähän on muun muassa se, että maa on hyvin riippuvainen fossiilisten polttoaineiden viennistä. AFP / LEHTIKUVA

STT

Siperialaisessa pikkukylässä Verhojanskissa todistettiin juhannusviikonloppuna historiallinen tapahtuma, kun kaupungissa näytti menneen rikki 38 asteen lämpötilaennätys.

Verhojanskissa on mitattu lämpötiloja jo pitkään, vuodesta 1885 lähtien. Piskuinen paikkakunta on aiemmin päässyt uutisotsikoihin maailman kylmimmän lämpötilan vuoksi, ja nyt se näyttää olevan rikkomassa myös toisen ennätyksen.

Jos viikonlopun lämpöennätys vahvistetaan, kyseessä olisi paitsi mittauspaikan, myös Arktisen alueen korkein lämpötila koskaan mittaushistoriassa.

– Alustavien analyysien mukaan näyttää, että kyseessä on ihan luotettava lukema. Mutta koska kyseessä on poikkeuksellisen korkea lämpötila, Maailman ilmatieteen järjestö tarkistaa vielä lukeman ennen sen vahvistamista, sanoo tutkija Mika Rantanen Ilmatieteen laitokselta.

Vaikka Siperiassa on totuttu isoihin lämpötilaeroihin talven ja kesän välillä, ovat tämän kesän lämpötilat olleet alueelle poikkeuksellisia. Helle on korventanut tundraa jo useita viikkoja, ja lämpöennätykset ovat menneet rikki poikkeuksellisen isolla marginaalilla. Yleensä näin kuumia lämpötiloja on nähty vasta myöhemmin kesällä, mikä tarkoittaa, että loppukesästä lämpötila voi nousta vieläkin korkeammaksi.

– Tämä lukema on neljä astetta korkeampi kuin mittauspaikan kesäkuun aiempi lämpöennätys, ja rikkoo koko kesän absoluuttisen ennätyksen 0,7 asteella. Kun alueella on mitattu lämpötiloja jo näin kauan, on tämä erittäin poikkeuksellinen tapahtuma, Rantanen sanoo.

Ikiroudan sulaminen vaikuttaa laajasti

Siperian helleaallon taustalla on Rantasen mukaan parikin eri syytä. Ensimmäinen on yläilmakehässä talven ajan ollut polaaripyörre, joka sai aikaan länsituulten virtauksen. Länsi-Siperiaan puhalsi tuolloin lämmintä ilmaa eikä kovia pakkasia päässyt syntymään.

Tämän jälkeen Länsi-Siperiassa alkoi vaikuttaa paikoilleen jumiutunut korkeapaine, joka voi pysyä paikoillaan jopa viikkoja. Sama ilmiö näkyy tällä hetkellä eteläisen Suomen yllä.

Lisäksi pitkäaikaisena taustatekijänä nousussa on luonnollisesti ilmastonmuutos. Tällä taas on huolestuttavia seurauksia paikallisesti ja globaalisti niin ihmisille, luonnolle kuin ekosysteemille. Eniten tutkijat ovat olleet huolissaan ikiroudan sulamisesta.

– Jos ikirouta sulaa Siperiassa, se vaikuttaa alueen infrastruktuuriin. Monet rakennukset ja tiet on rakennettu ikiroudan päälle, ja sen sulaminen vahingoittaisi niitä.

Tästä on nähty jo esimerkkejä, kun ikiroudan sulaminen aiheutti valtavan öljyvuodon Siperiassa.

Lämpövoimalan öljysäiliöstä Norilskin länsipuolella valui kesäkuun alussa 15 000 tonnia dieselöljyä Ambarnaja-jokeen ja 6 000 tonnia maaperään.

Venäläisviranomaiset ovat sanoneet, että ikiroudan sulaminen ilmastonmuutoksen seurauksena on luultavasti öljytankin vuotamisen syynä.

Lisäksi lämpöaallot ovat aiheuttaneet poikkeuksellisen voimakkaita metsäpaloja, jotka ovat levinneet laajoille alueille ja huonontaneet ilmanlaatua. Myös merijää on jäänyt Jäämerellä ennätyksellisen alhaiseksi.

– Normaalisti näin alhaisia lukemia mitattaisiin heinä- ja elokuun lopussa, mutta nyt olemme jo viikkoja etuajassa Siperian Jäämerellä, Rantanen sanoo.

"Tavarajuna, jota vaikea pysäyttää sen lähdettyä liikkeelle"

Ennen kaikkea ikiroudan sulaminen kiihdyttää ilmastonmuutosta, mistä tutkijat ovat erityisen huolissaan.

– Kun ikirouta sulaa, siitä vapautuu ilmaan metaania ja hiilidioksidia. Se ei ole hyvä asia ilmastonmuutoksen kannalta.

Kaikkia ikiroudan sulamisen vaikutuksia ei vielä tiedetä.

– Ei tiedetä, tulevatko vapautuneet päästöt hiilidioksidina vai metaanina ilmakehään. Tämä vaikuttaa taas siihen, kauanko ne pysyvät ilmakehässä. Hiilidioksidi pysyy siellä pidempään kuin metaani, Rantanen sanoo.

Rantanen kuvaa ikiroudan sulamista painavaksi tavarajunaksi, jonka pysäyttäminen on vaikeaa sen kerran lähdettyä liikkeelle.

– Vaikka onnistuisimme rajoittamaan hiilidioksidipäästöjä ja hidastamaan lämpenemistä, ei ikiroudan sulaminen loppuisi. Se voi jatkua vielä vuosikymmeniä.

Ilmastonmuutosta vähätellyt Putinkin huolissaan

Myös ilmastonmuutosta aiemmin vähätellyt Venäjän presidentti Vladimir Putin on vaikuttanut olevan huolissaan Siperian tilanteesta.

– Jotkut kaupunkimme napapiirin pohjoispuolella on rakennettu ikiroudan päälle. Jos se alkaa sulaa, voitte kuvitella, millaisia seurauksia sillä on. Tämä on hyvin vakavaa, hän totesi.

Siperiassa kesäkuun alussa sattuneen öljyvahingon jälkeen Putin on määrännyt myös kaikki ikiroudan päälle rakennetut rakennukset tarkastettavaksi.

Vaikka ilmastonmuutoksella voi olla monia vakavia vaikutuksia etenkin Venäjän arktiselle alueelle, maan ilmastopolitiikkaa ei varsinaisesti voi kuvata edistykselliseksi. Venäjä on maailman neljänneksi suurin päästöjen aiheuttaja, mutta siltä ovat puuttuneet konkreettiset ilmastotoimet. Yksi syy tähän on muun muassa se, että maa on hyvin riippuvainen fossiilisten polttoaineiden viennistä.

Venäjällä on kuitenkin noussut viime vuosina yhä enemmän ilmastoimia vaativia ääniä.

Levada- tutkimuslaitoksen joulukuussa tekemän riippumattoman kyselyn mukaan venäläiset pitävät nimenomaan ympäristön saastumista suurimpana ihmiskunnan uhkana. Vuoden alussa maassa julkaistiin ilmastonmuutokseen sopeutumiseen tähtäävä ohjelma, joka tosin uhkien lisäksi korosti myös sitä, miten Venäjä voisi hyötyä ilmastonmuutoksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syksyn metsästyskausi alkoi Hirvijärven Erämiehillä seuran ainoan naisjäsenen johtamana – "Metsästys vaatii luonnon ja eläimen kunnioitusta"
 2. Hyvinkään jätteenkäsittelyalueen kävijämäärissä kasvua, mutta jätemäärässä ei – Puu- ja haravointijätettä tuotiin keväällä runsaasti
 3. Vaarallisten jätteiden keräyspisteen aineet reagoivat toisiinsa Lopella – Ei aiheuttanut välitöntä vaaraa
 4. Hyvinkään Ponteva palkitsi koriskauden parhaat – katso lista palkituista!
 5. " Nyt tarvitaan jo pöhinää" – riihimäkeläisten iloksi Riihimäki-päivänä pidetään Taiteiden yö
 6. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 7. Kamala Harrisista voi tulla Yhdysvaltain historian vaikutusvaltaisin nainen – Bidenin valinta oli yllätyksetön
 8. Dynamo palkitsi ansioituneita – Mikko Petäjää muistettiin kahdesti
 9. Koti: Yli sata vuotta palvellut vesibussi muuttui laivamökiksi viiden vuoden remontilla – "Mikä olisi sen ihanampi harrastus kuin rakentaa unelmaa"
 10. Venäjä kertoi maksaneensa yleisurheilun sakkorästinsä – apua tuli urheiluministeriöltä
 11. Kolme kuoli matkustajajunan suistuttua raiteilta Skotlannissa
 12. SAK:n jättävä Matti Huutola kaipaa tupoja ja konsensusta takaisin – "Suomi ei pärjää kuin sopimalla – selkävoittoja ei kannata hakea"
 13. Isännät vahvoja speedgolfkisassa – Jari Pitkälä kiersi Kytäjän golfkentän alle 50 minuutissa
 14. Sami Vatanen tippui mystisesti pois Carolinan kokoonpanosta, Rask aloittaa Bostonin maalilla
 15. Kiekonheitto on Frantz Krugerille paljon helpompaa kuin ennen, vaikka kaaret ovat lyhentyneet

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kanta-Hämeen yksi uusi koronatartunta saatu ulkomaanmatkalla
 2. Keusoten alueella viime viikolla kaksi uutta koronatartuntaa – Hyvinkäällä tartuntoja nyt yhteensä 71
 3. Etsintäkuulutettu mies ajoi huumeissa Riihimäellä
 4. Hyvinkääläisseuran jalkapallovalmentajalle syyte alaikäisen valmennettavan seksuaalisesta hyväksikäytöstä – mies ei enää valmenna seurassa
 5. Riihimäkeläisille kysely tulevasta palveluverkosta – Ohjausryhmän ehdotuksissa koulujen määrät vaihtelevat
 6. Päijät-Hämeen keskussairaalassa koronatartunta – lähes 30 työntekijää ja useita potilaita karanteeniin
 7. Parkkilupien jako alkanut Riihimäellä – Lupa tulee uusia syyskuun 1. päivään mennessä
 8. Partio antaa oivia eväitä elämään ja mukaan pääsee aikuisenakin: "Partio tarjoaa Suomen parhaimman johtajakoulutuksen"
 9. Koronanäytteiden otto kiihtyy – tartuntoja tavattu seudulla silti hyvin vähän – määrä kasvanee lomien päätyttyä
 10. Maustetytöt saapuvat Riihimäelle esiintymään – koronasta huolimatta syksyn keikkakalenteri on täynnä: ”En jaksa kuitenkaan vielä uskoa, että syksy menee nappiin”
 11. Suomessa todettu 19 uutta koronavirustartuntaa – ei uusia kuolemantapauksia
 12. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 13. KPV vastasi puolustuspeliharjoitteesta nousseeseen somekohuun – Juntunen:"En ole koskaan ollut rasisti"
 14. Naisporukan houkuttelee metsästysreissuille luonto, eränkäynti, hyvä seura ja haastavuus: "Ei se ole niin, että mennään vain metsälle ja otetaan saalis"
 15. Vaarallisten jätteiden keräyspisteen aineet reagoivat toisiinsa Lopella – Ei aiheuttanut välitöntä vaaraa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.