Ruotsidemokraattien johtaja vaatii Tegnellin eroa – "koronastrategia epäonnistunut täysin"

Ruotsin koronavirusstrategia ja karmeat tartunta- sekä kuolinluvut ovat henkilöityneet valtionepidemilogi Tegnelliin. AFP / LEHTIKUVA

STT

Ruotsissa on noussut näkyvästi esiin ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin vaatimus valtionepidemiologi Anders Tegnellin erosta. Åkesson esitti vaatimuksensa alun perin Dagens Nyheterin debattiartikkelissa ja jatkaa arvostelua lehden haastattelussa .

Åkesson ryöpyttää Ruotsin valitsemaa koronastrategiaa täydellisen epäonnistuneeksi. Hänen mukaansa Tegnell on epäonnistumisten symboli.

Tegnellin rooli on ollut keskeinen Ruotsissa ja kansainvälisesti maan koronastrategian esittelijänä.

Osansa Åkessonin arvostelusta saavat Ruotsin hallitus ja kansanterveysviranomainen. Åkesson vaatii hallitusta ottamaan suuremman vastuun sen sijaan, että se piilottelee varjoissa maan kansanterveysviranomaisen takana.

Åkesson myöntää Dagens Nyheterin haastattelussa myös, että Tegnellillä ja kansanterveysviranomaisella on suuri luottamus kansan keskuudessa, mikä heijastuu myös puolueisiin, myös hänen omaansa. Hän ei uskokaan, että Tegnellin erovaatimukselle löytyisi tukea.

Sosiaaliministeri: Strategiaa korjataan tarvittaessa

Sosiaaliministeri Lena Hallengren puolustaa uutistoimisto TT:lle antamassaan kirjallisessa lausunnossa hallituksen koronatoimia. Paljon on tehty, kuten vähennetty matkustusta ja kielletty suuret tapahtumat.

Hallitus on Hallengrenin mukaan tehnyt päätöksensä kulloisenkin hetken tiedon valossa ja aikoo toimia niin vastakin.

– Emme aio antaa arvostelun pelon lamata päätöksentekoa tässä kriisissä ja tarvittaessa korjaamme strategiaamme, sosiaalidemokraatteihin kuuluva Hallengren kommentoi.

Ruotsissa oli eiliseen mennessä todettu lähes 43 900 koronatartuntaa, kertoi yleisradioyhtiö SVT uutisissaan. Virukseen liittyviä kuolemia oli rekisteröity 4 656, mikä on Worldometer -sivuston mukaan 461 kuolemaa miljoonaa asukasta kohti.

Ruotsin monista muista maista poikkeava koronastrategia on saanut myös kansainvälistä huomiota.

"Åkesson ei palkkaa virkamiehiä"

Ruotsin kansanterveysviranomaisen pääjohtaja Johan Carlson lyttää vaatimuksen Tegnellin erosta. Carlson tähdentää uutistoimisto TT:lle, että Jimmie Åkessonilla ei ole mitään tekemistä asiassa. Virkamiehiä ei palkkaa Åkesson tai hallitus.

Carlson kokee, että kansanterveysviranomainen on otettu lyömäaseeksi poliittisessa kiistelyssä, mikä Carlsonista on erittäin epäasiallista.

Åkesson nosti esiin erityisesti hoitolaitoksissa olevien ikäihmisten korkeat kuolinluvut. Niistä Carlsonin mukaan tuskin voidaan syyttää tartuntasuojausta, saati Tegnelliä.

– Vastuussa olevat viranomaiset ovat vuosien ajan osoittaneet niitä ilmeisiä puutteita, joita vanhustenhuollossa on, Carlson sanoo TT:lle.

________

Jutun otsikkoa korjattu klo 10.53: Tegnellin eroa vaatii ruotsidemokraattien puheenjohtaja, ei puolue.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Missä on 22-vuotias nainen? Hämeen poliisi pyytää havaintoja kadonneesta – viimeisin havainto Lahdesta viikko sitten
 2. Lopella kolmen auton ketjukolari – kaksi loukkaantui lievästi
 3. Kumi kärysi ja poppikoneet paukkuivat satojen autojen cruisingissa Riihimäellä lauantaiyönä – IS: Hätäkeskus sai useita soittoja häiriköistä
 4. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 5. Sadevesikaivot tulvivat Oitissa ja Riihimäellä – kahvila Ilona soitti hätäkeskukseen ja sai palomiehet apuun
 6. Mopoilija paineli lähes sataa Riihimäen Hämeenkadulla poliisi perässä – partioautot torppasivat kuskin Uudella Karhintiellä
 7. Huumepikatesti varmisti, ettei tien päällä oltu pää kirkkaana – kaksi kuskia jäi kiinni ratin takaa viikonloppuna
 8. Lopella kaksi loukkaantui ja kymmenen vietiin sairaalaan ketjukolarista
 9. Poliisilla kiivas takaa-ajo halki kaupungin Riihimäellä – moottoripyöräilijä kaatui ja yritti juosta karkuun, löytyi lopulta kotoaan
 10. Juliakin avaa elokuvasalinsa perjantaina Hyvinkäällä – salissa istutaan vähintään metrin päässä vierustoverista
 11. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 12. Riihimäen kotipihakilpailu on jälleen käynnissä – tänä vuonna mukana myös Ekopiha-kilpailusarja
 13. Viihde: Sponsorialan tulokas Red Carpet Brand Alliances palkkasi kolme uutta työntekijää ja haku jatkuu – Antti Luusuaniemi on nyt yhtiön luova johtaja
 14. Tällä tiellä sattuu peurakolari useammin kuin kerran viikossa – Lopelle alkaa nousta uutta riista-aitaa
 15. Jyväskylässä senioritalosta evakuoitu kiittelee pelastajia ja auttajia – "Auttajia on ollut paljon, ja se on tosi ihanaa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.