Poikkeusaikana hiljentyneet päivystykset palaamassa normaaliin – harrastusten väheneminen vähensi tapaturmia, mutta sairauskohtaukset eivät hävinneet mihinkään

Päivystyksen hiljenemisen koronaepidemian aikana on arveltu johtuvan muun muassa siitä, ettei terveydenhuoltoa ole haluttu kuormittaa lievemmillä loukkaantumisilla eikä vastaanotolle tultu tartunnan pelossa. HANNA MATIKAINEN / LEHTIKUVA

STT

Poikkeusolot ovat hiljentäneet sairaaloiden päivystykset epidemian alkupuolella, ja potilasmäärät ovat vähentyneet merkittävästi, kerrotaan yliopistollisten sairaaloiden päivystyksistä. Ensiavun ja päivystysten ylilääkärit arvelevat tapaturmien määrän vähentyneen etenkin ihmisten vähäisen liikkumisen ja harrastamisen takia.

– Tapaturmat painottuivat kotiin. Kukaan ei lähtenyt trampoliinipuistoon tai skeittiparkkiin. Tavalliset kaatumiset, raaja- ja päävammat vähenivät selvästi, kertoo Peijaksen sairaalan päivystyksen osastonylilääkäri Jani Mononen.

Peijaksen päivystyksen käyntimäärät laskivat Monosen mukaan hiljaisimpana aikana jopa puoleen. Vakavasti apua tarvitsevat saapuivat kuitenkin vastaanotolle epidemiasta huolimatta. Tavallisimmat ja vakavimmat päivystyskäyntien syyt, kuten sairauskohtaukset, iäkkäiden ihmisten kaatumiset, lonkkamurtumat ja sydäninfarktit eivät hävinneet poikkausaikanakaan.

Lapin keskussairaalasta arvioidaan, että monet ovat saattaneet seurata oireidensa kehittymistä normaalia pidempään ennen yhteydenottoa päivystykseen. Ylilääkäri Aino Loimun mukaan vakavammin sairastuneet potilaat ovat korostuneet kevään aikana.

Ylilääkärit arvelevat päivystyksen hiljenemisen johtuvan myös siitä, ettei terveydenhuollon kapasiteettia haluttu kuormittaa lievemmillä loukkaantumisilla eikä vastaanotolle tultu tartunnan pelossa. Oysin ensihoidon vastuulääkäri Matti Martikainen kertoo päivystyksen olevan turvallinen, sillä koronapotilaille on oma vastaanottonsa.

– Enää sellaista pelkoa tulla päivystykseen ei ole, kertoo myös Tyksin ensiavun ylilääkäri Sami Mustajoki alkukesän tilanteesta.

Päivystykset vilkastuvat kesän myötä

Rajoitusten purkamisen odotetaan palauttavan päivystyskäynnit normaalin kesän määriin. Ravintoloiden aukeaminen ja harrastuksiin palaaminen saavat suomalaiset liikkeelle, mikä nostaa loukkaantumisten ja päivystyskäyntien määrää. Ravintoloiden sulkeutuminen näkyi myös päivystyksissä viikonloppuiltojen rauhoittumisena.

– Ravintoloiden hiljentyminen on osittain vaikuttanut vammojen vähenemiseen. Kun kosteita ravintolailtoja ei ole ollut, päivystyksessä käynti väheni, Jani Mononen arvioi.

Myös Matti Martikainen Oysista kertoo päivystyksen vilkastumisesta toukokuun lopulla. Hänen mukaansa alkoholin käyttöön liittyvät päivystyskäynnit ovat lisääntyneet viimeisen viikon aikana.

Kesältä uupuvat isot massatapahtumat, mutta ne eivät normaalinakaan kesänä ruuhkauta päivystyksiä niin paljon kuin voisi kuvitella, kertoo ylilääkäri Tero Martikainen Kysistä. Hän uskoo päivystysten vilkastuvan ilman peruttuja tapahtumiakin, sillä viime kuukausien rauhallisuus tuskin jatkuu rajoitusten hellittäessä.

– Isot massatapahtumat näkyvät jonkin verran myös päivystyksessä, mutta monissa tapahtumissa on usein omaa ensiapuhenkilöstöä.

Loukkaantumiset liikenneonnettomuuksissa ovat Tilastokeskuksen mukaan vähentyneet tänä keväänä, mutta tämä on huomattavissa vain paikoittain päivystyksissä. Tero Martikaisen mukaan hälytysmäärissä on ollut laskua vain aavistuksen verran. Hänen mukaansa ensihoidon luvut lähestyvät jo normaalia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Näköislehdessä tänään: Se ei ollut HIV, eikä se ollut borrelioosi, sen aiheutti paarma – Antti Kuparinen joutui kokemaan pureman rajut seuraukset
 2. Riihimäen Marttojen Pesutuvassa on kahviteltu kesäisin jo 20 vuotta – "Se on kyllä ihana paikka", kehuu puheenjohtaja kaupunginmuseon vehreää pihapiiriä
 3. Kallioinen sivusi jälleen finaalin SE:tä – "Hyvät päivät oli"
 4. Kira Boesenista tulee Riihimäen Nuorisoteatterin uusi rehtori – Sanna Saarelan seuraaja aloittaa syyskuun alussa
 5. Sykärin vettä ja kasveja tutkitaan loppukesästä
 6. Koronaeristyksissä oleva kuningatar Elisabet tekee minkä voi kuningasperheen maineen pelastamiseksi
 7. Koronakevät: Nallehaaste innosti aikuisetkin leikkimään – "Suoran toiminnan kollektiivinen kannanotto"
 8. Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 9. Hongkong aikoo soveltaa uutta turvallisuuslakia ankarasti, sanoo hallintojohtaja
 10. Aarne Salonen rakensi karusellin tivoliin – 92-vuotias tyhjentelee nyt varastojaan
 11. Yön uutiskooste: Syyttäjä vaatii United Brotherhood -käräjillä kovempia rangaistuksia rikollisryhmään kuulumisen takia
 12. Samsung ennakoi odotettua parempaa käyttökatetta kuluneelle neljännekselle
 13. USU-gallup: Liki puolet suomalaisista siirtäisi autoilun verotusta enemmän käyttöön perustuvaksi
 14. USU-gallup: Puolet kiristäisi ajamisen verotusta – etenkin miehet haluavat uuden auton nykyistä halvemmalla
 15. Kunta käyttää rahat, kuntalaiset päättävät – Lopella kaivataan nyt ehdotuksia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 2. Kira Boesenista tulee Riihimäen Nuorisoteatterin uusi rehtori – Sanna Saarelan seuraaja aloittaa syyskuun alussa
 3. Näköislehdessä tänään: Jukka Ylitalon autokokoelman arvo jo satojatuhansia – "Ensisijaisesti ostan näitä kiinnostuksen takia"
 4. Vanhankirkonsillan rakentaminen alkaa – kritisoijat pelkäävät kustannusten nousevan 5,4 miljoonasta
 5. Jehovan todistajien valtakunnansalin tuhopoltto ei ratkea käräjillä, sillä syytetty on kuollut
 6. Riihimäen varuskunta avaa lauantaina porttinsa
 7. IS: Televisiokuuluttaja Arja Tuomarila on kuollut 78-vuotiaana
 8. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias
 9. Maailman tunnetuimpiin elokuvasäveltäjiin kuuluva Ennio Morricone on kuollut – "Yksi suurimmista kautta aikojen"
 10. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 11. Viihde: Lulun baari aukeaa elokuussa, Ella ja kaverit ovat jo ovella – "On kiva päästä hetkeksi teatteriin ja unohtaa kaikki"
 12. Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 13. Virolaisyritykset ostavat yhä enemmän suomalaisyrityksiä ja niiden brändejä – tytäryhtiöiden perustamisia silti enemmän
 14. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 15. Hyvinkääläismies kuoli ajettuaan alas sillalta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.