Boris Johnson lupaa Hongkongin jättäville pääsyä Britanniaan

Johnson kirjoittaa Hongkongin suurimmassa lehdessä South China Morning Postissa, ettei Britannia voi jäädä toimettomaksi, jos Kiina rikkoo maiden sopimusta Hongkongin asemasta. AFP / LEHTIKUVA

STT

Britannian pääministeri Boris Johnson lupaa maan ottavan vastaan hongkongilaisia, jos Kiina ottaa kiistellyn turvallisuuslain käyttöön erityishallintoalueella. Johnson kirjoittaa Hongkongin suurimmassa lehdessä South China Morning Postissa, ettei Britannia voi jäädä toimettomaksi, jos Kiina rikkoo maiden sopimusta Hongkongin asemasta.

– Monet Hongkongissa pelkäävät elämäntapansa, jota Kiina on luvannut suojella, olevan uhattuna. Jos Kiina osoittaa pelot oikeutetuiksi, Britannia ei voi hyvällä omallatunnolla vain kohauttaa olkiaan ja mennä pois. Sen sijaan meidän on kunnioitettava sitoumuksiamme ja tarjottava vaihtoehto, Johnson kirjoitti.

Kiinan vastausta ei tarvinnut kauaa odottaa. Ulkoministeriön tiedottajan mukaan Britannian sekaantuminen Hongkongin asioihin kostautuu Britannialle itselleen. Britannian olisi syytä luopua siirtomaa-ajattelustaan ja tunnustaa se tosiasia, että Hongkong on palannut Kiinan hallintaan, tiedottaja lisäsi.

"Historiallinen muutos viisumijärjestelmään"

Noin 350 000 Hongkongin asukkaalla on Britannian merentakaisten alueiden kansalaisuus (British National Overseas, BNO). Lisäksi 2,5 miljoonalla hongkongilaisella on oikeus hakea sitä.

Johnsonin mukaan Britannia on valmis uudistamaan maahanmuuttosääntöjään siten, että BNO-passi oikeuttaisi Britanniassa vähintään 12 kuukauden oleskeluun, joka olisi mahdollista uusia. Hongkongista tuleville annettaisiin myös oikeus työntekoon sekä mahdollisuus hakea kansalaisuutta.

– Tämä merkitsisi yhtä historiamme suurimmista muutoksista viisumijärjestelmäämme. Jos muutos on tarpeellinen, Britannia ottaa kernaasti tämän askeleen, Johnson kirjoittaa.

Varautumisesta keskusteltu liittolaisten kanssa

Britannian ulkoministeri Dominic Raab kertoi eilen keskustelleensa hongkongilaisten mahdolliseen joukkopakoon varautumisesta Britannian liittolaisten kanssa. Raabin mukaan hän oli puhunut niin kutsutun Five Eyes -tiedusteluyhteisön kanssa, johon kuuluvat Britannian ohella Yhdysvallat, Kanada, Uusi-Seelanti ja Australia.

Johnson vetosi lehtikirjoituksessaan Kiinaan, etteivät kaavaillut maahanmuuttojärjestelyt olisi tarpeen. Johnsonin mukaan Britannia ei halua millään muotoa olla esteenä Kiinan nousulle.

– Odotamme Kiinan noudattavan kansainvälisiä sopimuksia juuri sen vuoksi, että meidän puolestamme Kiina on tervetullut maailmanyhteisön johtavien jäsenten joukkoon, Johnson muotoilee.

Britannia luovutti Hongkongin hallinnan Kiinalle vuonna 1997. Samalla sovittiin yksi maa, kaksi järjestelmää -periaatteesta, jonka mukaan hongkongilaiset säilyttävät itsehallintonsa ja vapautensa 50 vuoden ajan. Vain ulkosuhteiden ja puolustusasioiden hoito siirtyi Pekingiin.

Verilöylyn vuosipäivä kiristää tunnelmaa

Kiinan johto aikoo kuitenkin nyt ottaa Hongkongissa käyttöön turvallisuuslain, jonka tarkoituksena on sen mukaan torjua kumouksellista ja terroristista toimintaa. Pekingin mukaan laki on tarpeen, koska Hongkong ei saanut omin toimin hallintaan aluetta viime vuonna kuukausikaupalla ravistelleita protesteja.

Britannian ja monien muiden länsimaiden mielestä turvallisuuslaki rikkoo Kiinan Hongkongin aseman suojelemisesta antamia sitoumuksia. Kiina on tuominnut arvostelun sekaantumiseksi Kiinan sisäisiin asioihin.

Johnsonin lehtikirjoitus osui herkkään aikaan, sillä huomenna torstaina on Tiananmenin verilöylyn vuosipäivä. Hongkong on kieltänyt vuoden 1989 tapahtumien muistotilaisuudet, mutta monien uskotaan uhmaavan kieltoa.

Samaan aikaan Hongkongin alueparlamentti käsittelee lakia, joka kieltäisi Kiinan kansallislaulun halventamisen Hongkongissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Isä kysyi, haluaisinko perustaa verkkokaupan" – nuoret perustivat itselleen yrityksen kesätyöksi
 2. Juuri nyt: Törkeä raiskaus Riihimäellä olikin keksitty juttu – poliisi ei enää etsi tekijää eikä autoa: "Ilmoittaja kertoi tapahtumien todellisen kulun"
 3. Näköislehdessä tänään: Pelko ei estä hyppyä laskuvarjolla – "Se kuuluu ihmisluontoon"
 4. Koronapandemia lisäsi nuorten yhteydenottoja etsivään nuorisotyöhön Hausjärvellä – Kesätyöt ja niiden puute mietityttivät nuoria
 5. Olympiavoittaja kisaa Suomen mestaruudesta
 6. Suomalaiset varailevat pakettimatkoja melko huolettomina – Kuka maksaa, jos koronavirus yllättää?
 7. Britannian hallitus syyttää venäläisten toimijoiden yrittäneen häiritä viime vuoden parlamenttivaaleja
 8. Nyt se tapahtuu! Helleraja paukahtaa viimein – nauti, sillä ensi viikolla se on myöhäistä
 9. Sinilevähavainnot runsastuneet viikon aikana – sisävesien pintalämpötila hieman tavallista viileämpi
 10. Espanjan terveysministeri ei päästäisi jalkapallofaneja katsomoon syyskuussakaan
 11. Petosrikosten määrä kasvussa – poliisi erityisen huolissaan eläkeikäisten joutumisesta nettipetosten uhreiksi
 12. EKP piti keskeiset korkonsa ennallaan
 13. Näitä kalaherkkuja ja juustoja ei saa tarjota isovanhemmille tai raskaana oleville – voivat aiheuttaa hengenvaarallisen sairauden
 14. EU myöntää Suomeen 65 miljoonaa euroa liikennehankkeisiin – Turun tunnin juna saamassa haetun rahan täysimääräisenä
 15. Elokuvateatterit kaipaavat isoja ensi-iltoja – Hollywoodin tuulenhalkojan asemassa on Tenet, jonka pelätään taas siirtyvän

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nuori tyttö raiskattiin Kokonkadulla Riihimäellä – poliisi täsmensi epäillyn tuntomerkkejä
 2. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset moninkertaistuneen Hus-alueella – ole tarkkana näillä alueilla
 3. Juuri nyt: Törkeä raiskaus Riihimäellä olikin keksitty juttu – poliisi ei enää etsi tekijää eikä autoa: "Ilmoittaja kertoi tapahtumien todellisen kulun"
 4. Valtakunnansyyttäjä STT:lle: On Päivi Räsäsen kannalta oikeudenmukaista, että poliisi katsoo nauhat ja asia selvitetään kunnolla
 5. Vantaanjoki on yllättävän suosittu kalastuskohde – saaliiksi voi saada haukea, ahventa ja särkeä
 6. Ainakin nämä ostokset kannattaisi maksaa luottokortilla – "Usein turvallisempi ja järkevämpi"
 7. Missä on 22-vuotias nainen? Hämeen poliisi pyytää havaintoja kadonneesta – viimeisin havainto Lahdesta viikko sitten
 8. Ohjaamo auttaa läpi kesän – paikalla voi asioida myös anonyymisti
 9. Ampiaisparvi syöksyi riihimäkeläisnaisen päälle ja pisti useita kertoja – hengenlähtö oli lähellä
 10. Eskon koulun kentällä hikoillaan hyvää oloa – kahvakuulaharjoittelu sopii kaikenkuntoisille
 11. Vakuutuspetosten määrä kasvoi koronan aiheuttamien rahahuolien myötä – näistä merkeistä tarkastajien hälytyskellot alkavat soida
 12. Toni Forssellin kolumni: Hyvinkään urheilupuiston sali on tärkeä, koska se on maksuton
 13. Kaisa Liski avaa lounasravintolan Riihimäelle: "Ruoanlaitto on minulle niin iso rakkaus"
 14. Näköislehdessä tänään: Pelko ei estä hyppyä laskuvarjolla – "Se kuuluu ihmisluontoon"
 15. Rajoitusten purkaminen ei näy hyvinkääläisen upseerioppilaan palveluksessa – "Itse toivoo, että pääsisi edes viikonlopuksi kotiin kuuden viikon aikana."

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.