Hallituksessa epävarmuutta EU:n elpymisrahaston merkityksestä – keskusta ei ollut vielä valmis hyväksymään yhteistä kantaa

Elpymisvälinettä viime viikolla kommentoinut eurooppaministeri Tytti Tuppurainen kertoi, että ehdotettu kokoluokka on suurin piirtein sellainen kuin Suomi oletti. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Hallituksen sisällä on periaatteellista epävarmuutta Euroopan unionin 750 miljardin euron elvytysrahastosta ja siitä, kuinka merkittävän uuden askeleen EU on sen myötä ottamassa. Hallitus ei sen takia onnistunut ottamaan yhteistä kantaa tekeillä olevaan elvytyspakettiin keskiviikkona EU-ministerivaliokunnan kokouksessa.

STT:n tietojen mukaan yhteinen kanta jäi muodostamatta erityisesti keskustan varovaisuuden takia. Periaatteellinen epävarmuus heijastui kysymykseen siitä, mikä on lainojen ja suorien tukien osuus paketissa. Suomi on jo aiemmin ajanut lainapohjaisuutta.

EU-komissio esitti viime viikolla mittavaa, 750 miljardin euron elpymisvälinettä, jolla ohjattaisiin rahaa EU-maiden tueksi. Tästä 500 miljardia jaettaisiin jäsenmaille tukina ja 250 miljardia lainoina. Ehdotuksessa merkittävää on, että summa rahoitettaisiin yhteisellä, komission rahoitusmarkkinoilta ottamalla lainalla.

Elpymisvälineestä neuvotellaan samassa yhteydessä EU:n seitsenvuotisen budjetin kanssa, koska elvytysrahaa kanavoidaan jäsenmaille sen kautta.

Valtioneuvoston kanslian tiedotteen mukaan asian käsittelyä jatketaan myöhemmin.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kertoo, että EU-ministerivaliokunta oli koolla kaksi tuntia, minkä jälkeen hallituspuolueiden johtoviisikko käsitteli vielä asiaa. Hallituksen kanta on hänen mukaansa tarkoitus antaa eduskunnalle ensi tilassa.

– Tämä on niin iso kokonaisuus, että tähän täytyy perehtyä huolella. Eri poliittisia, taloudellisia ja juridisia ulottuvuuksia on paljon ja niiden punninta vaatii aikaa ja harkintaa.

– Teemme kovasti töitä, jotta kanta pystytään muodostamaan, Tuppurainen sanoi STT:lle.

Eduskunta ja muut EU-maat odottavat

Jo keskiviikkona elpymisrahastoa käsitellään EU-maiden suurlähettiläiden kokouksessa. Suomen suurlähettiläs edustaa Tuppuraisen mukaan huhtikuisten ennakkokantojen perusteella.

Hallituksen kantaa odotetaan myös eduskunnassa.

Suurella valiokunnalla on ensi tiistaina ylimääräinen kokous, jolloin se ottaa kantaa elpymispakettiin. Perustuslain mukaan Suomen kannan EU-asioihin muodostaa suuri valiokunta.

Suuren valiokunnan puheenjohtajan Satu Hassin (vihr.) mukaan tässä vaiheessa olennaisinta ehkä on se, näyttääkö eduskunta vihreää valoa neuvotteluiden jatkamiselle vai ei.

– En pysty vielä ennakoimaan, miten paljon ja näin nopeasti kyetään asettamaan varsinaisia neuvottelutavoitteita ja reunaehtoja, hän sanoo.

Hassi ei lähde ennakoimaan Suomen kantaa, mutta hänen oma mielipiteensä on, että elvytyspakettia tarvitaan ja komission ehdotuksessa on elementtejä, joita hän kannattaa.

Hassi arvioi, että jos päätös elvytyspaketista EU:ssa syntyy, luvassa on paljon vääntöä.

– Kinkkisimpiin kysymyksiin kuuluu, että mikä tässä paketissa on avustuksen osuus ja mikä lainan osuus.

Toinen iso kysymys on, tehdäänkö päätös uusista tulonlähteistä, jotka menisivät suoraan EU:n budjettiin eikä kansallisten jäsenmaksujen kautta.

– Pidän järkevänä, että suoraan EU:n budjettiin meneviä tulonlähteitä lisätään. Toisaalta historiallisesti sellaisen päätöksen aikaansaaminen EU:ssa on ollut todella vaikeaa, sillä se edellyttää jäsenmaiden yksimielisyyttä, Hassi sanoo.

Suomen kantaa tarvitaan tiistaina EU:n talousministerien kokouksessa

Ennen tiistain kokoustaan suuren valiokunnan on tarkoitus saada lausunnot ainakin valtionvarainvaliokunnalta, talousvaliokunnalta ja todennäköisesti myös perustuslakivaliokunnalta.

Suurella valiokunnalla on oma asiantuntijakuuleminen perjantaina.

Suuren valiokunnan on otettava elpymispakettiin kantaa jo tiistaina, sillä tiistain illaksi on suunniteltu EU:n talousministerien etäkokous, jossa käydään yleisluontoista keskustelua ja Suomella pitää olla yleistason kanta.

Suomea edustaa kokouksessa valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.), joka tarvitsee eduskunnalta mandaatin.

EU:n mittava elpymispaketti on herättänyt paljon keskustelua, minkä takia se tuodaan todennäköisesti tavalla tai toisella keskusteltavaksi myös eduskunnan suureen saliin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Juuri nyt: Törkeä raiskaus Riihimäellä olikin keksitty juttu – poliisi ei enää etsi tekijää eikä autoa: "Ilmoittaja kertoi tapahtumien todellisen kulun"
 2. Näköislehdessä tänään: Pelko ei estä hyppyä laskuvarjolla – "Se kuuluu ihmisluontoon"
 3. Koronapandemia lisäsi nuorten yhteydenottoja etsivään nuorisotyöhön Hausjärvellä – Kesätyöt ja niiden puute mietityttivät nuoria
 4. Olympiavoittaja kisaa Suomen mestaruudesta
 5. Rajoitusten purkaminen ei näy hyvinkääläisen upseerioppilaan palveluksessa – "Itse toivoo, että pääsisi edes viikonlopuksi kotiin kuuden viikon aikana."
 6. Sinilevähavainnot runsastuneet viikon aikana – sisävesien pintalämpötila hieman tavallista viileämpi
 7. Espanjan terveysministeri ei päästäisi jalkapallofaneja katsomoon syyskuussakaan
 8. Petosrikosten määrä kasvussa – poliisi erityisen huolissaan eläkeikäisten joutumisesta nettipetosten uhreiksi
 9. EKP piti keskeiset korkonsa ennallaan
 10. Näitä kalaherkkuja ja juustoja ei saa tarjota isovanhemmille tai raskaana oleville – voivat aiheuttaa hengenvaarallisen sairauden
 11. EU myöntää Suomeen 65 miljoonaa euroa liikennehankkeisiin – Turun tunnin juna saamassa haetun rahan täysimääräisenä
 12. Elokuvateatterit kaipaavat isoja ensi-iltoja – Hollywoodin tuulenhalkojan asemassa on Tenet, jonka pelätään taas siirtyvän
 13. Ainakin nämä ostokset kannattaisi maksaa luottokortilla – "Usein turvallisempi ja järkevämpi"
 14. Verkkohuijausten määrä räjähti – etenkin yksi ihmisjoukko aiheuttaa huolta poliisille
 15. Hovioikeus myönsi osittaisen jatkokäsittelyluvan Hyvinkään pahoinpitelyjuttuun – molemmat tuomitut valittivat

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nuori tyttö raiskattiin Kokonkadulla Riihimäellä – poliisi täsmensi epäillyn tuntomerkkejä
 2. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset moninkertaistuneen Hus-alueella – ole tarkkana näillä alueilla
 3. Valtakunnansyyttäjä STT:lle: On Päivi Räsäsen kannalta oikeudenmukaista, että poliisi katsoo nauhat ja asia selvitetään kunnolla
 4. Vantaanjoki on yllättävän suosittu kalastuskohde – saaliiksi voi saada haukea, ahventa ja särkeä
 5. Missä on 22-vuotias nainen? Hämeen poliisi pyytää havaintoja kadonneesta – viimeisin havainto Lahdesta viikko sitten
 6. Ainakin nämä ostokset kannattaisi maksaa luottokortilla – "Usein turvallisempi ja järkevämpi"
 7. Ampiaisparvi syöksyi riihimäkeläisnaisen päälle ja pisti useita kertoja – hengenlähtö oli lähellä
 8. Ohjaamo auttaa läpi kesän – paikalla voi asioida myös anonyymisti
 9. Eskon koulun kentällä hikoillaan hyvää oloa – kahvakuulaharjoittelu sopii kaikenkuntoisille
 10. Vakuutuspetosten määrä kasvoi koronan aiheuttamien rahahuolien myötä – näistä merkeistä tarkastajien hälytyskellot alkavat soida
 11. Toni Forssellin kolumni: Hyvinkään urheilupuiston sali on tärkeä, koska se on maksuton
 12. Kaisa Liski avaa lounasravintolan Riihimäelle: "Ruoanlaitto on minulle niin iso rakkaus"
 13. Näköislehdessä tänään: Pelko ei estä hyppyä laskuvarjolla – "Se kuuluu ihmisluontoon"
 14. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 15. Rajoitusten purkaminen ei näy hyvinkääläisen upseerioppilaan palveluksessa – "Itse toivoo, että pääsisi edes viikonlopuksi kotiin kuuden viikon aikana."

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.