Euroopassa avataan rajoja koronan jäljiltä

Italian viranomaiset pelkäävät, että maan synkkä koronahistoria pelottaa turistit pois. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Saksan hallitus kumoaa maailmanlaajuisen matkustusvaroituksensa 31 Euroopan maan osalta tämän kuun puolivälissä, kertoo ulkoministeri Heiko Maas. EU-jäsenmaiden lisäksi varoituksen purku koskee Britanniaa, Norjaa, Islantia, Liechtensteinia ja Sveitsiä.

Maas korosti samalla, ettei varoituksen purkua pidä tulkita matkustussuositukseksi. Esimerkiksi matkaa Britanniaan kehotetaan yhä välttämään niin kauan kuin maassa on voimassa vaatimus 14 päivän karanteenista.

Varoitusten purku toteutuu Maasin mukaan sillä edellytyksellä, että koronaepidemiatilanne kehittyy suotuisasti.

Varoitukset korvataan jokaista maata koskevilla matkustussuosituksilla, joita annetaan sillä edellytyksellä, että maan rajat ovat auki eikä siellä ole enää voimassa laajamittaisia koronarajoituksia.

Maasin mukaan Saksa pitää tarkasti silmällä tartuntatilastoja: mikäli jonkin maan tartuntojen määrä nousee 50:een 100 000:ta asukasta kohti, varoitus voidaan ottaa uudelleen käyttöön.

Itävalta poistaa huomisesta alkaen rajatarkastukset Italiaa lukuun ottamatta kaikilta maarajoiltaan, koska koronaviruspandemia on laantunut, sanoo ulkoministeri Alexander Schallenberg.

Myös Belgia avaa rajojaan

Belgian pääministeri Sophie Wilmes ilmoitti keskiviikkona, että maa avaa rajansa 15. kesäkuuta EU-maista, Britanniasta sekä Schengen-maista tuleville matkustajille. Lisäksi Belgia alkaa avata muutenkin yhteiskuntaa, sillä kolmen kuukauden jälkeen baarit ja ravintolat saavat avata ovensa 8. kesäkuuta eli ensi maanantaista alkaen.

Lähes 11,6 miljoonan asukkaan Belgiassa on koronavirukseen liittyviä kuolemia 9 522. Miljoonaa asukasta kohti Belgiassa on kuollut 822 ihmistä koronavirukseen. Se on eniten maailmassa, jos lilliputtivaltio San Marinoa ei lasketa mukaan.

Italia avaa rajansa eurooppalaisille

Italia avaa tänään rajansa eurooppalaisille turisteille kolme kuukautta sen jälkeen kun koronaviruspandemian vuoksi voimaan tulleet rajoitukset alkoivat. Italiassa on kuollut koronaviruksen seurauksena yli 33 500 ihmistä.

Kansainväliset lennot palautuvat kolmelle kentälle: Milanoon, Roomaan ja Napoliin. Italian viranomaiset pelkäävät kuitenkin, että maan synkkä koronahistoria pelottaa turistit pois.

Naapurimaista muun muassa Sveitsi ja Itävalta suosittelevat edelleen kansalaistensa välttävän matkustamista Italiaan.

Italian ulkoministeri Luigi Di Maio on varoittanut muita maita kohtelemasta Italiaa "kuin spitaalista". Di Maio sanoi viikonloppuna matkustavansa henkilökohtaisesti Saksaan, Sloveniaan ja Kreikkaan tähdentääkseen, että Italiaan on turvallista tulla lomailemaan.

Calabrian maakunnan kuvernöörillä Jole Santellilla oli viesti tulijoille.

– Tulkaa Calabriaan. Täällä on vain yksi riski: se, että lihotte, Santelli sanaili.

Turismin osuus Italian bruttokansatuotteesta on liki 13 prosenttia. Turistit olisivat elintärkeitä, sillä Italian talous on koronaviruspandemian vuoksi painunut pahimpaan taantumaan sitten toisen maailmansodan.

----

Lähteenä myös: Spiegel

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Remonttitalon omistaja poistui 1,5 tunniksi ja siinä ajassa tuli oli ottanut vallan Tupalantiellä – savusukeltajat saivat pelastettua kalliit ajopelit
 2. Omakotitalo palaa Tupalantiellä Hyvinkäällä – useita pelastuslaitoksen yksiköitä paikalla, sammutustyöt ovat käynnissä
 3. Palavassa talossa ei ollut asukkaita Hyvinkään Tupalantiellä – liekkien keskellä ollut kaasupullo saatiin ajoissa ulos
 4. Poliisilla kiivas takaa-ajo halki kaupungin Riihimäellä – moottoripyöräilijä kaatui ja yritti juosta karkuun, löytyi lopulta kotoaan
 5. Mopoilija paineli lähes sataa Riihimäen Hämeenkadulla poliisi perässä – partioautot torppasivat kuskin Uudella Karhintiellä
 6. Nämä yritykset Hyvinkäällä saivat 100 000 euroa Business Finlandilta – listalla ainakin Ventoniemi, Muuttohaukat ja Hyvinkään Hyvä Kunto
 7. Näköislehdessä tänään: Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin jengipomo aloitti yhteistyön poliisin kanssa
 8. Talous: Lakan Betoni myy Forssan tehtaansa ja rakentaa täyden valikoiman hubin Lopelle – "Tästä on merkittävää logistista etua asiakkaillemme"
 9. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: "Yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen"
 10. Hyvinkään Oma Panimo järjestää oman festivaalin elokuussa – tarjolla pienpanimo-olutta, ruokaa ja musiikkia
 11. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 12. Suomessa todettu 12 uutta koronavirustartuntaa
 13. Tiekunnalle karvas tappio – Palopurolla toivotaan nyt kaupunkia apuun Hamburgintien kurimukseen
 14. Jyväskylässä päiväkodin lapset ja henkilökunta karanteeniin koronavirustartunnan takia
 15. 30 vuotta sitten: Maaseudun junaseisakkeita uhkasivat ankarat karsintatoimet – keskioluen saaminen sotilaskoteihin jakoi mielipiteitä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.