Suomella paljon petrattavaa kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamisessa

Parannettavaa riittää ympäristö- ja ilmastoasioiden saralla. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Suomi on yksi maailman parhaiten YK:n kestävän kehityksen tavoitteita toteuttaneista maista, mutta silläkin on vielä paljon parantamisen varaa, käy ilmi Suomen Agenda2030 -maaraportista.

Viime vuonna julkistetussa vertailussa Suomi oli kolmanneksi paras kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttaja Tanskan ja Ruotsin jälkeen.

Maaraportin mukaan Suomi on saavuttanut tai on lähellä saavuttaa monia kestävän kehityksen tavoitteista, jotka liittyvät köyhyyden vähentämiseen, terveyteen, koulutukseen, veteen ja energiaan, eriarvoisuuden vähentämiseen ja oikeusvaltioon.

Parannettavaa riittää sen sijaan ympäristö- ja ilmastoasioiden saralla.

– Meidän tuotanto- ja kulutustapamme eivät ole kestäviä eikä meidän ilmastonmuutoksen vastainen työmme ole riittävää. Me emme ole myöskään pystyneet pysäyttämään luonnon monimuotoisuuden hupenemista, kertoo johtava asiantuntija Marja Innanen valtioneuvoston kansliasta.

YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda2030 on ohjannut YK:n jäsenmaita kestävän kehityksen polulle vuodesta 2016 lähtien. Toimintaohjelmassa on 17 ylätavoitetta ja yhteensä 169 alatavoitetta, joiden toteutumista nyt julkistetussa Suomen maaraportissa tarkastellaan.

Tasa-arvossakin parannettavaa

Ympäristöasioiden ohella Suomella riittää parannettavaa myös esimerkiksi tasa-arvoasioiden saralla.

– Suomi ei ole mikään tasa-arvon mallimaa, vaikka se sellaisena joskus esitetäänkin. Meillä on esimerkiksi valtavan korkeat luvut naisiin kohdistuvassa perheväkivallassa. Naisten palkkatasa-arvo ei myöskään toteudu Suomessa, sanoo johtaja Rilli Lappalainen Suomen kehitysjärjestöjen kattojärjestöstä Fingosta.

Suomen kolmas heikko kohta on globaalissa vastuunkannossa eli käytännössä kehitysyhteistyömäärärahoissa.

– Me olemme jatkuvasti kaukana YK:n tavoitteesta eli 0,7 prosentista bruttokansantulosta. Muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomi on tässä suhteessa peräkammarin poika, Lappalainen muotoilee.

Korona katkaisee hyvän kehityksen

Innasta ja Lappalaista huolestuttaa koronapandemian vaikutus kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen. Ennen koronaa edettiin hyvin muun muassa globaalissa köyhyyden vastaisessa kamppailussa.

Lappalainen viittaa Oxfam-kansalaisjärjestön äskettäin julkaisemaan selvitykseen, jonka mukaan koronavirus uhkaa suistaa puoli miljardia ihmistä köyhyyteen, jos kehitysmaita ei auteta selviämään pandemiasta. Oxfamin mukaan köyhyyden vähentämisessä voidaan koronapandemian myötä mennä jopa 30 vuotta taaksepäin.

Innasen mukaan kestävän kehityksen tavoitteita parhaiten toteuttaneiden maiden vertailun sijasta huomion pitäisi kiinnittyä listan häntäpäähän ja siellä olevien maiden auttamiseen.

– Kehittyneiden länsimaiden pitää nyt tuntea globaali vastuu. Ketään ei saa jättää kehityksestä jälkeen, Innanen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Remonttitalon omistaja poistui 1,5 tunniksi ja siinä ajassa tuli oli ottanut vallan Tupalantiellä – savusukeltajat saivat pelastettua kalliit ajopelit
 2. Omakotitalo palaa Tupalantiellä Hyvinkäällä – useita pelastuslaitoksen yksiköitä paikalla, sammutustyöt ovat käynnissä
 3. Palavassa talossa ei ollut asukkaita Hyvinkään Tupalantiellä – liekkien keskellä ollut kaasupullo saatiin ajoissa ulos
 4. Poliisilla kiivas takaa-ajo halki kaupungin Riihimäellä – moottoripyöräilijä kaatui ja yritti juosta karkuun, löytyi lopulta kotoaan
 5. Mopoilija paineli lähes sataa Riihimäen Hämeenkadulla poliisi perässä – partioautot torppasivat kuskin Uudella Karhintiellä
 6. Nämä yritykset Hyvinkäällä saivat 100 000 euroa Business Finlandilta – listalla ainakin Ventoniemi, Muuttohaukat ja Hyvinkään Hyvä Kunto
 7. Näköislehdessä tänään: Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin jengipomo aloitti yhteistyön poliisin kanssa
 8. Talous: Lakan Betoni myy Forssan tehtaansa ja rakentaa täyden valikoiman hubin Lopelle – "Tästä on merkittävää logistista etua asiakkaillemme"
 9. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: "Yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen"
 10. Hyvinkään Oma Panimo järjestää oman festivaalin elokuussa – tarjolla pienpanimo-olutta, ruokaa ja musiikkia
 11. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 12. Tiekunnalle karvas tappio – Palopurolla toivotaan nyt kaupunkia apuun Hamburgintien kurimukseen
 13. Jyväskylässä päiväkodin lapset ja henkilökunta karanteeniin koronavirustartunnan takia
 14. 30 vuotta sitten: Maaseudun junaseisakkeita uhkasivat ankarat karsintatoimet – keskioluen saaminen sotilaskoteihin jakoi mielipiteitä
 15. Näköislehdessä tänään: ”Tiedän kyllä, että Jeesus sovittaa synnit. Mutta mielelläni ajattelisin, että Jumala on ne säveltänyt” – Juice Leskisen lausahduksista syntyi kirja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.