Kymmenettuhannet kunnioittivat poliisin käsissä kuolleen mustan miehen muistoa Houstonissa

Monet mielenosoittajista ovat noudattaneet tiistain ulkonaliikkumiskieltoja, mutta Washingtonissa Lafayetten puistossa lähellä Valkoista taloa oli vielä iltayhdeksän jälkeen satoja mielenosoittajia, vaikka kielto astui voimaan seitsemältä. / OLIVIER DOULIERY AFP / OLIVIER DOULIERY / LEHTIKUVA

STT

Yhdysvalloissa mustan miehen pidätyskuolemasta alkaneet mielenosoitukset ovat jatkuneet kahdeksatta yötä peräkkäin. Protestit sujuivat pääosin tiistain vastaista yötä rauhallisemmin, mutta silti sadoittain ulkonaliikkumiskieltoja uhmanneita protestoijia pidätettiin ja useissa kaupungeissa mielenosoitukset äityivät ryöstelyksi ja mellakoinniksi.

Mielenosoitukset alkoivat viime viikon alussa, kun musta mies kuoli Minneapolisissa poliisin väkivaltaisessa pidätystilanteessa. George Floydin ruumiinavaus paljasti, että kuoleman syynä oli poliisin aiheuttama tukehtuminen.

Floyd oli kotoisin Houstonista, missä kymmenettuhannet ihmiset kokoontuivat kunnioittamaan tämän muistoa. Floyd on määrä haudata Houstoniin ensi viikolla.

– Tämä päivä kuuluu George Floydin perheelle: haluamme heidän tietävän, että George ei kuollut turhaan, sanoi pormestari Sylvester Turner puhuessaan väkijoukolle.

Floydin kuusivuotiaan tyttären äiti Roxie Washington sanoi tiedotustilaisuudessa, että hän haluaa oikeutta Floydille, koska tämä oli hyvä ihminen.

– En välitä siitä, mitä muut ajattelevat: hän oli hyvä, Washington nyyhki.

St. Louisissa kuoli entinen poliisi

St. Louisissa Missourissa eläköitynyt poliisi on saanut surmansa maanantaina, kun hän yritti estää ryöstelijöitä tunkeutumasta panttilainaamoon. Viranomaisten mukaan ex-poliisikapteeni David Dorn ehti toimia poliisina 38 vuotta, kertoi uutiskanava CNN.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kunnioitti Dornia.

– Syvin kunnioituksemme David Dornin perheelle. Hän oli suurenmoinen poliisikapteeni St.Louisista, jonka halveksittavat ryöstelijät ampuivat viime yönä. Kunnioitamme poliisejamme, ehkä enemmän kuin koskaan ennen. Kiitos, presidentti kirjoitti Twitterissä.

Guardian kertoi tiistai-iltana, että puolustusministeriölähteiden mukaan armeijan laskuvarjodivisioona on siirretty tukikohdastaan Pohjois-Carolinasta Andrewsin lentotukikohtaan Washingtonin laitamille. Tukikohdassa on valmiudessa 700 laskuvarjojoukkojen sotilasta.

Lähteiden mukaan 1 400 sotilasta lisää voidaan mobilisoida tunnin sisällä. Sotilaat ovat aseistettuja, ja heillä on mellakkavarusteet.

Trump uhkasi maanantaina kutsua armeijan panemaan mellakoitsijat kuriin, jos osavaltiot eivät siihen pysty. Presidentti vaikutti hehkuttavan Twitterissä uhkauksensa vaikutusta mellakointiin Washingtonissa.

– Washington DC oli maailman turvallisin paikka viime yönä! presidentti tviittasi .

New Yorkissa edelleen ryöstelyä

New Yorkin pormestari Bill de Blasio aikaisti tiistaina ulkonaliikkumiskiellon jo iltakahdeksaan, kun maanantaina kielto oli alkanut yhdeltätoista, kertoo New York Times .

Ulkonaliikkumiskieltojen tarkoituksena on lieventää jokaöisiä yhteenottoja poliisin ja mellakoitsijoiden välillä sekä vähentää ryöstelyä. Suuressa osassa Manhattania on kielletty myös ei-välttämätön autoliikenne yön aikana.

Ulkonaliikkumiskiellon astuttua voimaan moni pysyi New Yorkissa kaduilla, ja Chelsean alueella Manhattanilla protestoijat ottivat yhteen poliisin kanssa. Manhattanilla ryösteltiin myös kauppoja CNN:n mukaan.

Manhattanin ja Brooklynin yhdistävällä Manhattan Bridge -sillalla sattui illalla jännitteinen tilanne, kun suuri joukko mielenosoittajia jäi sillalle jumiin. Mielenosoittajia oli palaamassa Brooklynista Manhattanille, mutta poliisi oli tukkinut sillan Manhattanin puoleisen pään. Jotkut yrittivät kääntyä ja palata Brooklyniin, mutta poliisi oli tukkinut tien myös siellä.

Lopulta poliisi päästi mielenosoittajat pois sillalta.

Washingtonissa osoitettiin illansuussa mieltä muun muassa Abraham Lincolnin muistomerkillä, jonne kokoontui satoja protestoijia. Mielenosoitus päättyi, kun ulkonaliikkumiskielto astui voimaan seitsemältä.

Lafayetten puistossa lähellä Valkoista taloa oli kuitenkin vielä iltayhdeksän jälkeen satoja mielenosoittajia. Tilanne pysyi pääkaupungissa kuitenkin rauhallisempana kuin muutama aiempana yönä, ja iltakymmenen jälkeen suuri osa mielenosoittajista oli poistumassa paikalta.

Ex-presidentti Bush: Olemme epäonnistuneet

Poliisiväkivalta afroamerikkalaisia kohtaan on ollut herkkä aihe jo pitkään. Moni poliitikko, julkisuuden henkilö ja urheilija ympäri maailman on ottanut viimeisen viikon aikana kantaa Yhdysvalloissa esiintyvään rasistiseen väkivaltaan, ja tiistaina äänensä liitti kuoroon myös Yhdysvaltain entinen presidentti George W. Bush.

– Olemme epäonnistuneet järkyttävällä tavalla, kun monia afroamerikkalaisia, etenkin nuoria afroamerikkalaisia miehiä, ahdistellaan ja uhkaillaan heidän omassa maassaan, Bush sanoi lausunnossaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Tämä tragedia, joka on osa pitkää samanlaisten tragedioiden sarjaa, herättää jo pitkään vastausta kaivanneen kysymyksen: kuinka me lopetamme rakenteellisen rasismin yhteiskunnassamme. Amerikan on aika tarkastella traagisia epäonnistumisiaan.

Bush oli presidenttinä vuosina 2001–2009. Vaikka hän on Trumpin tavoin republikaani, eivät presidenttien välit ole erityisen lämpimät. Bush ei ole kritisoinut Trumpia suoraan, mutta on antanut ex-presidentille tyypillisiä sovittelevia lausuntoja, joihin Trump on usein suhtautunut happamasti.

Bush sanoi lausunnossaan, että on kuunneltava niiden ääntä, jotka kokevat surua ja tuskaa.

– Ne, jotka pyrkivät hiljentämään tuollaiset äänet, eivät ymmärrä Amerikan merkitystä, tai kuinka siitä tulee parempi paikka.

Paavi tuomitsi rasismin ja väkivallan Yhdysvalloissa

Vatikaanissa paavi Franciscus on ottanut kantaa mustan miehen pidätyskuolemaan. Paavi sanoi, ettei kenenkään tule kääntää selkäänsä rasismille.

Paavi tuomitsi myös kuoleman jälkeen syntyneet väkivaltaisuudet ja muistutti, ettei väkivallalla saavuteta mitään, mutta sillä menetetään paljon.

Paavi sanoi rukoilevansa pidätyksen yhteydessä kuolleen George Floydin ja kaikkien niiden puolesta, jotka ovat menettäneet henkensä rasismin seurauksena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Remonttitalon omistaja poistui 1,5 tunniksi ja siinä ajassa tuli oli ottanut vallan Tupalantiellä – savusukeltajat saivat pelastettua kalliit ajopelit
 2. Omakotitalo palaa Tupalantiellä Hyvinkäällä – useita pelastuslaitoksen yksiköitä paikalla, sammutustyöt ovat käynnissä
 3. Palavassa talossa ei ollut asukkaita Hyvinkään Tupalantiellä – liekkien keskellä ollut kaasupullo saatiin ajoissa ulos
 4. Poliisilla kiivas takaa-ajo halki kaupungin Riihimäellä – moottoripyöräilijä kaatui ja yritti juosta karkuun, löytyi lopulta kotoaan
 5. Mopoilija paineli lähes sataa Riihimäen Hämeenkadulla poliisi perässä – partioautot torppasivat kuskin Uudella Karhintiellä
 6. Nämä yritykset Hyvinkäällä saivat 100 000 euroa Business Finlandilta – listalla ainakin Ventoniemi, Muuttohaukat ja Hyvinkään Hyvä Kunto
 7. Näköislehdessä tänään: Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin jengipomo aloitti yhteistyön poliisin kanssa
 8. Talous: Lakan Betoni myy Forssan tehtaansa ja rakentaa täyden valikoiman hubin Lopelle – "Tästä on merkittävää logistista etua asiakkaillemme"
 9. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: "Yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen"
 10. Hyvinkään Oma Panimo järjestää oman festivaalin elokuussa – tarjolla pienpanimo-olutta, ruokaa ja musiikkia
 11. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 12. Tiekunnalle karvas tappio – Palopurolla toivotaan nyt kaupunkia apuun Hamburgintien kurimukseen
 13. Jyväskylässä päiväkodin lapset ja henkilökunta karanteeniin koronavirustartunnan takia
 14. 30 vuotta sitten: Maaseudun junaseisakkeita uhkasivat ankarat karsintatoimet – keskioluen saaminen sotilaskoteihin jakoi mielipiteitä
 15. Näköislehdessä tänään: ”Tiedän kyllä, että Jeesus sovittaa synnit. Mutta mielelläni ajattelisin, että Jumala on ne säveltänyt” – Juice Leskisen lausahduksista syntyi kirja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.