Suomalaistutkijan mukaan USA:n levottomuudet ovat jotain vakavampaa kuin aiemmat rotumellakat

Mielenosoittajia kokoontui George Floydin kuoleman muistopaikalle Minneapolisissa. AFP / LEHTIKUVA

STT

Yhdysvallat on kokenut laajoja rotumellakoita aiemminkin, mutta nyt tilanne on monella tavalla erilainen ja myös vakavampi, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Rakenteellisen rasismin ohella tilanteeseen vaikuttavat nyt kansaa voimakkaasti jakaneet koronarajoitukset sekä epidemian myötä räjähdysmäisesti lisääntynyt työttömyys.

Lisäksi vallassa on kansakuntaa vahvasti jakava presidentti, ja uudet presidentinvaalit ovat pian tulossa.

– Kaikki tämä yhdessä on tekemässä tästä melkoisen kesän, moni asia on mahdollista. Levottomuus ei vain vähemmistöjen parissa vaan myös Yhdysvaltain väestön muissa osissa voi olla käsin kosketeltavaa, Aaltola ennustaa.

Vähemmistöjen osalta poliisiväkivalta on ollut Yhdysvalloissa perinteinen ukkosenjohdatin, mutta nykyisessä tilanteessa poliittista epäoikeudenmukaisuutta koetaan paljon laajemmin muun muassa työttömyyden takia.

– Nuoret miehet ja näköalattomuus ei ole koskaan hyvä yhdistelmä, Aaltola tiivistää.

"Trump haluaisi näyttää vahvalta"

Levottomuuksien nopea leviäminen Minneapolisista ympäri liittovaltiota ja myös suurempiin kaupunkeihin puhuu Aaltolan mukaan selvää kieltä siitä, että mellakoinnille oli jo valmiiksi "kysyntää". Näin ei tapahtunut aiemmissa, esimerkiksi vuoden 1992 levottomuuksissa Los Angelesissa.

Aaltolan mukaan Yhdysvalloissa on myös opittu ääripäiden kiihottamisen taito.

– Eli provosoidaan vastapuolta tekemään jotain sellaista, joka näyttää tv-kuvissa niin huonolta, että se lisää omaa kannatusta.

Protesteissa Valkoisen talon liepeillä Washingtonissa on myös suoraan haastettu presidentti Donald Trumpia, joka on uhannut marssittaa armeijan kaduille palauttamaan järjestystä.

– Trump epäonnistui koronan hoidossa ja näytti heikolta. Nyt hän mielellään näyttäisi vahvalta, Aaltola sanoo.

Toisin kuin Trump on halunnut, Yhdysvallat ei myöskään näytä maailmalla suurelta vaan koko ajan pienemmältä. Se saattaa aiheuttaa Trumpissa refleksinomaisen halun pullistella voimatoimilla, mikä voi johtaa tilanteen pahenemiseen.

Armeijaa ei ole käytetty Yhdysvalloissa järjestyksen palauttamiseen sitten 1960-luvun, ja Aaltolan mukaan yleinen käsitys on, että se vain provosoi ja pahentaa tilannetta. Seurauksena saattaa olla väkivallan siirtyminen aiempien vuosikymmenten tapaan muualle, kuten salamurhiin.

Talous ja työllisyys eivät hillitse

Jarruna tilanteen pahenemiselle toimii Aaltolan mukaan se, että suurin osa amerikkalaisista haluaa yhä jatkaa normaalia elämää. Heidän mielestään rauhanomaiseen rinnakkaiseloon olisi kyettävä, vaikka asioista ollaan eri mieltä. Siksi monissa osavaltioissa on pyritty pitämään mielenosoitukset rauhanomaisina.

Voimakkaasti kansakuntaa jakaneen Trumpin kaudella ei ole tähän mennessä nähty laajoja levottomuuksia, mihin on osaltaan vaikuttanut voimakas talouskasvu ja alhainen työttömyys.

– Nyt nämä kaksi elementtiä ovat poissa, Aaltola sanoo.

Hänen mukaansa Euroopassa voi olla vaikea ymmärtää Yhdysvaltoja, koska kyseessä on monella tapaa kovempi yhteiskunta, jossa myös poliisin toimintatavat ovat kovempia. Levottomuuksien osalta lähin vastinpari voisi Aaltolan mukaan ehkä olla Ranska, missä koettiin pitkään jatkuneet keltaliivien protestit.

Täysin ei kuitenkaan kannata tuudittautua siihen, että ongelmat pysyvät valtameren takana.

– Kyllä amerikkalaiset mellakat saattavat levitä myös Eurooppaan, sanasto on ollut aika samanlaista monissa Euroopan osissa, Aaltola varoittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Missä on 22-vuotias Serine Turan? Hämeen poliisi pyytää havaintoja kadonneesta – viimeisin havainto Lahdesta viikko sitten
 2. Lopella kolmen auton ketjukolari – kaksi loukkaantui lievästi
 3. Kumi kärysi ja poppikoneet paukkuivat satojen autojen cruisingissa Riihimäellä lauantaiyönä – IS: Hätäkeskus sai useita soittoja häiriköistä
 4. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 5. Sadevesikaivot tulvivat Oitissa ja Riihimäellä – kahvila Ilona soitti hätäkeskukseen ja sai palomiehet apuun
 6. Mopoilija paineli lähes sataa Riihimäen Hämeenkadulla poliisi perässä – partioautot torppasivat kuskin Uudella Karhintiellä
 7. Huumepikatesti varmisti, ettei tien päällä oltu pää kirkkaana – kaksi kuskia jäi kiinni ratin takaa viikonloppuna
 8. Lopella kaksi loukkaantui ja kymmenen vietiin sairaalaan ketjukolarista
 9. Poliisilla kiivas takaa-ajo halki kaupungin Riihimäellä – moottoripyöräilijä kaatui ja yritti juosta karkuun, löytyi lopulta kotoaan
 10. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 11. Juliakin avaa elokuvasalinsa perjantaina Hyvinkäällä – salissa istutaan vähintään metrin päässä vierustoverista
 12. Riihimäen kotipihakilpailu on jälleen käynnissä – tänä vuonna mukana myös Ekopiha-kilpailusarja
 13. Jyväskylässä senioritalosta evakuoitu kiittelee pelastajia ja auttajia – "Auttajia on ollut paljon, ja se on tosi ihanaa"
 14. Tällä tiellä sattuu peurakolari useammin kuin kerran viikossa – Lopelle alkaa nousta uutta riista-aitaa
 15. Viihde: Sponsorialan tulokas Red Carpet Brand Alliances palkkasi kolme uutta työntekijää ja haku jatkuu – Antti Luusuaniemi on nyt yhtiön luova johtaja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.