Trump uhkaili kutsuvansa armeijan laittamaan mellakat kuriin – rinnasti mellakoitsijat terroristeihin

Presidentti Donald Trump sanoi myös tuovansa tuhansia raskaasti aseistettuja sotilaita pääkaupunki Washingtoniin. AFP / LEHTIKUVA

STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo kutsuvansa armeijan apuun Yhdysvaltain mellakoiden laannuttamiseksi, jos muu ei auta. Trump sanoi Valkoisen talon puutarhassa pitämässään tv-puheessa, että jos osavaltiot tai kaupungit eivät ryhdy riittäviin toimiin, hän lähettää asevoimat paikalle.

Trump sanoi myös tuovansa tuhansia raskaasti aseistettuja sotilaita pääkaupunki Washingtoniin. Washington ei kuulu mihinkään osavaltioon, joten presidentillä on suorempi valta järjestyksen ylläpitoon siellä. Muualla Yhdysvalloissa järjestyksenpito on pääasiassa osavaltioiden vastuulla.

Presidentti ei yleensä voi käyttää armeijaa maan sisäisen järjestyksen ylläpitämiseen, mutta Washington Postin mukaan vuodelta 1807 peräisin oleva kapinalaki sallii presidentin käyttää hätätapauksessa liittovaltion joukkoja levottomuuksien kukistamiseen. Viimeksi lakia sovellettiin vuonna 1992 Los Angelesin mellakoiden yhteydessä. Trump uhkasi puheessaan ottaa lain käyttöön myös nyt.

– Jos kaupunki tai osavaltio ei ryhdy tarvittaviin toimiin puolustaakseen asukkaidensa henkeä ja omaisuutta, lähetän sinne Yhdysvaltain asevoimat ja ratkaisen ongelman nopeasti heidän puolestaan, Trump sanoi.

Muun muassa New Yorkin ja Illinoisin kuvernöörit ilmoittivat CNN:n mukaan tuoreeltaan, etteivät halua liittovaltion joukkoja osavaltioihinsa.

Yhdysvaltoja kuohuttaneet mielenosoitukset ja mellakat saivat alkunsa George Floydin viikko sitten tapahtuneesta kuolemasta. Rauhanomaisina alkaneet protestit ovat paikoin yltyneet väkivaltaisiksi mellakoiksi, ja monissa kaupungeissa on ryöstelty kauppoja ja sytytetty rakennuksia ja autoja palamaan. Mellakoiden yhteydessä on kuollut useampi ihminen.

Monet osavaltiot ovat kutsuneet kansalliskaartin poliisin apuun hallitsemaan tilannetta, ja kymmenissä kaupungeissa on asetettu ulkonaliikkumiskieltoja.

"Lain ja järjestyksen presidentti"

Tv-puhe oli Trumpin ensimmäinen mellakoihin liittyen. Presidenteiltä on perinteisesti odotettu sisäisen kuohunnan aikana sovittelevaa ja kansalaisia yhteen tuovaa viestiä, mutta Trump on presidenttikausiensa kriisien aikana valinnut yleensä erilaisen tyylin.

Trump kyllä mainitsi myös Minneapolisissa pidätystilanteessa surmatun Floydin puheessaan.

– George Floydin brutaali kuolema kuvottaa ja järkyttää kaikkia amerikkalaisia. Hallintoni on täysin sitoutunut siihen, että oikeus toteutuu. Hän ei kuollut turhaan. Mutta emme voi antaa rauhanomaisten mielenosoittajien oikeutettujen vaatimusten jäädä vihaisten väkijoukkojen hukuttamaksi.

Trump kutsui itseään lain ja järjestyksen presidentiksi. Hän sanoi olevansa rauhanomaisten mielenosoittajien liittolainen, mutta kutsui mellakoitsijoiden toimia terroriteoiksi. Hän kutsui Washingtonin edellisyön mellakoita häpeällisiksi.

– Lähetän tuhansia ja tuhansia raskaasti aseistettuja sotilaita, asevoimien edustajia ja poliiseja lopettamaan mellakoinnin, ryöstelyn, vandalismin, pahoinpitelyt ja omaisuuden tuhoamisen.

Trump sanoi, että viime päivinä Yhdysvallat on kärsinyt ammattianarkistien, tuhopolttajien, rikollisten ja äärivasemmistolaisen Antifa-järjestön kourissa.

Poliisi käytti kyynelkaasua Valkoisen talon edustalla

Samalla kun presidentti puhui, Valkoisen talon edustalla osoitettiin mieltä. Poliisi käytti mielenosoituksen hajottamiseen kumiluoteja ja kyynelkaasua, ja äänet kantautuivat myös tv-lähetykseen Trumpin puheesta.

Mielenosoitus hajotettiin ilmeisesti siksi, että Trump pääsi kävelemään lähellä Valkoista taloa sijaitsevan kirkon luo. Kirkko kärsi tuhoja viikonloppuna sytytetyssä tulipalossa.

Presidentti seisoi kirkon edessä Raamattu kädessään ja sanoi, että Yhdysvallat on maailman hienoin maa.

Washingtonin episkopaalisen hiippakunnan piispa kertoi CNN:lle, ettei kirkko hyväksy Trumpin toimintaa ja kirkon käyttämistä julkisuustemppuna. Piispa Mariann Edgar Budden mukaan Trumpin viesti oli kirkon arvojen vastainen.

– Presidentti käytti juuri Raamattua, juutalais-kristillisen perinteen pyhintä kirjoitusta, sekä yhtä hiippakuntani kirkoista ilman lupaa taustana viestilleen, joka on täysin Jeesuksen opetusten ja kirkkojemme arvojen vastainen. Ja niin tehdäkseen hän antoi mellakkapoliisille luvan tyhjentää kirkon edusta, Budde hämmästeli.

Biden hämmästeli Trumpin toimintaa

Demokraattien todennäköinen presidenttiehdokas Joe Biden kritisoi Trumpin toimintaa.

– Hän käyttää Yhdysvaltain asevoimia amerikkalaisia vastaan. Hän käytti kyynelkaasua ja kumiluoteja rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan. Valokuvan takia, Biden tviittasi .

Biden esiintyi maanantaina julkisella paikalla ensimmäistä kertaa pandemian aikana, kun hän osallistui kotikaupungissaan Wilmingtonissa Delawaressa sijaitsevassa kirkossa pidettyyn kokoukseen afroamerikkalaisten poliitikkojen ja uskonnollisten johtajien kanssa.

Entinen varapresidentti lupasi tehdä kovasti töitä mustien eteen, jos hänet valitaan presidentiksi. Bidenin mukaan taloutta elvytettäessä on korjattava myös yhteiskunnan rakenteellista rasismia.

Myöhemmin päivällä Biden osallistui virtuaalikokoukseen, jossa hän puhui jälleen rasismista.

– Täällä on systemaattista rasismia, valkoisen ylivallan ajattelua, se on todellista. Me kaikki näemme sen, mutta afroamerikkalaiset näkevät sen selvemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lopen perusturvajohtaja Kaisa Lepola valittiin kovaan virkaan THL:ssä – ottaa vastuulleen viisi vaativan tason lastensuojeluyksikköä
 2. Thaimaalaistytön pitkä piina päättyi Riihimäellä – oleskelulupa tuli!
 3. "Isä kysyi, haluaisinko perustaa verkkokaupan" – nuoret perustivat itselleen yrityksen kesätyöksi
 4. Juuri nyt: Törkeä raiskaus Riihimäellä olikin keksitty juttu – poliisi ei enää etsi tekijää eikä autoa: "Ilmoittaja kertoi tapahtumien todellisen kulun"
 5. Näköislehdessä tänään: Pelko ei estä hyppyä laskuvarjolla – "Se kuuluu ihmisluontoon"
 6. Huuhkajien syksyn kotipelien yllä kysymysmerkkejä – Palloliitto odottaa linjausta Uefalta, saako otteluihin ottaa yleisöä
 7. Kilpailukomissaari aikoo Apple-tappiosta huolimatta jatkaa työtä suuryhtiöiden verottamiseksi
 8. Suomalaiset varailevat pakettimatkoja melko huolettomina – Kuka maksaa, jos koronavirus yllättää?
 9. Britannian hallitus syyttää venäläisten toimijoiden yrittäneen häiritä viime vuoden parlamenttivaaleja
 10. Nyt se tapahtuu! Helleraja paukahtaa viimein – nauti, sillä ensi viikolla se on myöhäistä
 11. Sinilevähavainnot runsastuneet viikon aikana – sisävesien pintalämpötila hieman tavallista viileämpi
 12. Espanjan terveysministeri ei päästäisi jalkapallofaneja katsomoon syyskuussakaan
 13. Petosrikosten määrä kasvussa – poliisi erityisen huolissaan eläkeikäisten joutumisesta nettipetosten uhreiksi
 14. EKP piti keskeiset korkonsa ennallaan
 15. Näitä kalaherkkuja ja juustoja ei saa tarjota isovanhemmille tai raskaana oleville – voivat aiheuttaa hengenvaarallisen sairauden

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nuori tyttö raiskattiin Kokonkadulla Riihimäellä – poliisi täsmensi epäillyn tuntomerkkejä
 2. Juuri nyt: Törkeä raiskaus Riihimäellä olikin keksitty juttu – poliisi ei enää etsi tekijää eikä autoa: "Ilmoittaja kertoi tapahtumien todellisen kulun"
 3. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset moninkertaistuneen Hus-alueella – ole tarkkana näillä alueilla
 4. Ainakin nämä ostokset kannattaisi maksaa luottokortilla – "Usein turvallisempi ja järkevämpi"
 5. Valtakunnansyyttäjä STT:lle: On Päivi Räsäsen kannalta oikeudenmukaista, että poliisi katsoo nauhat ja asia selvitetään kunnolla
 6. Vantaanjoki on yllättävän suosittu kalastuskohde – saaliiksi voi saada haukea, ahventa ja särkeä
 7. Missä on 22-vuotias nainen? Hämeen poliisi pyytää havaintoja kadonneesta – viimeisin havainto Lahdesta viikko sitten
 8. Ohjaamo auttaa läpi kesän – paikalla voi asioida myös anonyymisti
 9. Eskon koulun kentällä hikoillaan hyvää oloa – kahvakuulaharjoittelu sopii kaikenkuntoisille
 10. Ampiaisparvi syöksyi riihimäkeläisnaisen päälle ja pisti useita kertoja – hengenlähtö oli lähellä
 11. Vakuutuspetosten määrä kasvoi koronan aiheuttamien rahahuolien myötä – näistä merkeistä tarkastajien hälytyskellot alkavat soida
 12. Toni Forssellin kolumni: Hyvinkään urheilupuiston sali on tärkeä, koska se on maksuton
 13. Näköislehdessä tänään: Pelko ei estä hyppyä laskuvarjolla – "Se kuuluu ihmisluontoon"
 14. Rajoitusten purkaminen ei näy hyvinkääläisen upseerioppilaan palveluksessa – "Itse toivoo, että pääsisi edes viikonlopuksi kotiin kuuden viikon aikana."
 15. Mopoilija paineli lähes sataa Riihimäen Hämeenkadulla poliisi perässä – partioautot torppasivat kuskin Uudella Karhintiellä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.