"Saappaat jalassa seison keskellä vettä omalla pihalla", kertoo Rovaniemen tulvavesien saartamaksi jäänyt Markku Lemmetty

Matti Keskipoikelan kotirannassa oleva rakennus on jäänyt veden alle tulvivan Kemijoen varressa. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Ounasjoen ja Takapudas-joen välissä kulkee kapea maakaistale, jolla sijaitsee Markku Lemmetyn ja tämän puolison vapaa-ajan asunto. Nyt taloon täytyy kulkea kumisaappaat jalassa, sillä vesi on noussut portaille saakka.

– Kun jokien pinnat saavuttivat toisensa, jouduimme tavallaan saarroksiin. Pari päivää sitten vesiraja saavutti talon seinän, Lemmetty kertoo.

– Saappaat jalassa nytkin seison keskellä vettä omalla pihalla.

Vaikka kevättulvat koettelevat kapeaa niemekettä vuosittain, ei vesi ole aiemmin noussut Lemmetyn mukaan yhtä korkealle. Vesi on sunnuntaista alkaen ollut laskemaan päin, mutta Lemmetty ei usko, että tilanne olisi vielä kokonaan ohi.

– Suurimmat ongelmat aiheutuvat lumen sulamisesta ja mahdollisista sateista, Lemmetty sanoo ja toteaa, että lämpötilamittari näytti vielä maanantai-iltana kahdeksan jälkeen yli 20:tä astetta.

– Meillä on koivut upeasti hiirenkorvalla tällä hetkellä. Ennen kuin tästä selvitään, kyllä koivuvastoilla ehditään saunoa, Lemmetty jatkaa.

Pelastuslaitoksen arvion mukaan tulvavedet pysyvät Rovaniemellä korkealla koko tämän viikon.

Korkeiden törmien suojassa

Lapissa Kemijoen tulvatilanne on hieman helpottanut viikonlopun jälkeen, kertoo Rovaniemen Saarenkylässä asuva Matti Keskipoikela.

– Tällä kertaa se (tulvavesi) on lähtenyt laskuun. Kymmenisen senttiä oli viime yön aikana laskenut, Keskipoikela sanoo.

Hän kertoo tulvaveden käyneen korkeimmillaan sunnuntai-iltana, hieman toistakymmentä senttiä maanantaita ylempänä.

Keskipoikelan ja hänen vaimonsa omakotitalo sijaitsee vain noin 15 metrin päässä tulvivasta Kemijoesta. Talon suojaamiseen tulvavedeltä ei ole kuitenkaan tarvinnut ryhtyä.

– Ei se meillä täällä isommasti ole vaivannut, kun täällä on törmät niin korkeat. Ei se ole asuinrakennuksiin mitenkään vaikuttamassa.

Sen sijaan rannassa oleva puuliiteri on jäänyt tulvan armoille ja on melkein kokonaan veden peittämä. Veden alle on jäänyt myös jokirantaan vievä kävelysilta.

Keskipoikela arvioi, ettei tulvasta koidu huolta heidän talolleen. Tulva on kuitenkin tehnyt tuhojaan muualla kaupungin alueella, Lapin pelastuslaitos kertoi maanantai-iltana. Vesi on muun muassa katkaissut useita tieyhteyksiä ja kastellut mökkejä.

Suurtulvat toteutumassa tämän viikon aikana

Tulvajohtoryhmää johtavan Lapin pelastuslaitoksen mukaan tulvista näyttäisi tulevan poikkeuksellisen isot lähes koko Lapin alueella. Tulvahuiput ajoittuvat enimmäkseen tälle viikolle.

– Tälle viikolle on ennustettu tuntuvasti lämpimämpää säätä sekä sateita, jotka voivat vielä kasvattaa virtaamia entisestään, pelastuslaitos toteaa tiedotteessa.

Ounasjoen vedenkorkeuden ennustetaan nousevan vahinkorajalle alkuviikon aikana. Inarissa tulvat ovat helpottamassa, mutta vedenkorkeus pysyttelee vielä seuraavien päivien ajan vahinkorajan yläpuolella.

Tornionjoella tulvahuipun uskotaan ajoittuvan tämän viikon loppupuolelle tai ensi viikon alkuun. Veden arvioidaan nousevan vielä reilun metrin nykyistä korkeammalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Remonttitalon omistaja poistui 1,5 tunniksi ja siinä ajassa tuli oli ottanut vallan Tupalantiellä – savusukeltajat saivat pelastettua kalliit ajopelit
 2. Omakotitalo palaa Tupalantiellä Hyvinkäällä – useita pelastuslaitoksen yksiköitä paikalla, sammutustyöt ovat käynnissä
 3. Palavassa talossa ei ollut asukkaita Hyvinkään Tupalantiellä – liekkien keskellä ollut kaasupullo saatiin ajoissa ulos
 4. Poliisilla kiivas takaa-ajo halki kaupungin Riihimäellä – moottoripyöräilijä kaatui ja yritti juosta karkuun, löytyi lopulta kotoaan
 5. Mopoilija paineli lähes sataa Riihimäen Hämeenkadulla poliisi perässä – partioautot torppasivat kuskin Uudella Karhintiellä
 6. Nämä yritykset Hyvinkäällä saivat 100 000 euroa Business Finlandilta – listalla ainakin Ventoniemi, Muuttohaukat ja Hyvinkään Hyvä Kunto
 7. Näköislehdessä tänään: Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin jengipomo aloitti yhteistyön poliisin kanssa
 8. Talous: Lakan Betoni myy Forssan tehtaansa ja rakentaa täyden valikoiman hubin Lopelle – "Tästä on merkittävää logistista etua asiakkaillemme"
 9. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: "Yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen"
 10. Hyvinkään Oma Panimo järjestää oman festivaalin elokuussa – tarjolla pienpanimo-olutta, ruokaa ja musiikkia
 11. Suomessa todettu 12 uutta koronavirustartuntaa
 12. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 13. Tiekunnalle karvas tappio – Palopurolla toivotaan nyt kaupunkia apuun Hamburgintien kurimukseen
 14. Jyväskylässä päiväkodin lapset ja henkilökunta karanteeniin koronavirustartunnan takia
 15. 30 vuotta sitten: Maaseudun junaseisakkeita uhkasivat ankarat karsintatoimet – keskioluen saaminen sotilaskoteihin jakoi mielipiteitä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.