Uniperin kiistanalainen hiilivoimala pyörähti mielenosoitusten saattelemana käyntiin Saksassa

Ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit heijastivat mielenilmauksensa viestiä Datteln 4 -hiilivoimalan rakenteisiin lauantaina. DPA/LEHTIKUVA / LEHTIKUVA

STT

Saksalaisen energiajätti Uniperin uusi hiilivoimala käynnistettiin lauantaina Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa. Avajaisia säestivät mielenosoitukset, joilla ympäristöaktivistit paheksuivat Datteln 4 -hiilivoimalan käyttöönottoa.

Paikallisen yleisradioyhtiö WDR :n mukaan laitoksella oli paikalla noin 500 mielenosoittajaa. Edellisenä yönä mielenosoittajat olivat heijastaneet iskulauseita voimalarakennuksen seinään.

Uniper, josta Fortum varmisti maaliskuussa osake-enemmistön, puolusti päätöstä ja sanoo Dattelnin uuden voimalan olevan yksi maailman uudenaikaisimmista ja tehokkaimmista hiilivoimaloista, jonka tuotannon avulla vanhempia laitoksia voidaan sulkea.

Voimalan käynnistämistä paheksui Twitterissä muun muassa ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg.

– Tämä on häpeällinen päivä Euroopalle, kun uusi hiilivoimala avataan. Olemme ilmoittautuneet johtamaan tietä ilmastokatastrofin välttämiseksi ja silti annamme maailmalle tällaisen esimerkin? Todellakin, kuinka te kehtaatte, Thunberg paheksui.

Voimalaa vastaan osoitti mieltään myös joukko entisiä työntekijöitä suljetusta ruskohiilikaivoksesta, kertoi muun muassa Welt . Perinteinen saksalainen ruskohiili ei kelpaa Datteln 4:n käytöön, vaan laitos käy korkealaatuisemmalla hiilellä, jota tuodaan ulkomailta.

Kymmenen vuoden viivästys

Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark puolusti Uniperin hanketta ja tviittasi , että Fortumin mielestä oikea tapa vähentää päästöjä on tiukentaa päästöoikeuksien vähennystahtia. Dattelnin käyttöönotto ei lisää päästöjä, hän korosti.

– Päästöoikeuksien tarjonta pienenee vuosi vuodelta ja laitoksia menee kiinni tehottomimmasta päästä alkaen. Näin päästöt vähenevät oikeasti, eivätkä vain siirry paikasta toiseen, Lundmark perusteli.

Datteln 4 käynnistyy lähes kymmenen vuotta alkuperäisestä aikataulusta myöhässä. Ongelmia ilmeni sekä suunnittelussa, lupaprosessissa että tekniikassa.

Saksan hallitus myönsi Dattelnin laitokselle käynnistysluvan alkuvuonna. Saksa pitää silti edelleen kiinni tavoitteestaan sulkea kaikki hiilivoimalat vuoteen 2038 mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Missä on 22-vuotias Serine Turan? Hämeen poliisi pyytää havaintoja kadonneesta – viimeisin havainto Lahdesta viikko sitten
 2. Lopella kolmen auton ketjukolari – kaksi loukkaantui lievästi
 3. Kumi kärysi ja poppikoneet paukkuivat satojen autojen cruisingissa Riihimäellä lauantaiyönä – IS: Hätäkeskus sai useita soittoja häiriköistä
 4. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 5. Sadevesikaivot tulvivat Oitissa ja Riihimäellä – kahvila Ilona soitti hätäkeskukseen ja sai palomiehet apuun
 6. Mopoilija paineli lähes sataa Riihimäen Hämeenkadulla poliisi perässä – partioautot torppasivat kuskin Uudella Karhintiellä
 7. Huumepikatesti varmisti, ettei tien päällä oltu pää kirkkaana – kaksi kuskia jäi kiinni ratin takaa viikonloppuna
 8. Lopella kaksi loukkaantui ja kymmenen vietiin sairaalaan ketjukolarista
 9. Poliisilla kiivas takaa-ajo halki kaupungin Riihimäellä – moottoripyöräilijä kaatui ja yritti juosta karkuun, löytyi lopulta kotoaan
 10. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 11. Juliakin avaa elokuvasalinsa perjantaina Hyvinkäällä – salissa istutaan vähintään metrin päässä vierustoverista
 12. Riihimäen kotipihakilpailu on jälleen käynnissä – tänä vuonna mukana myös Ekopiha-kilpailusarja
 13. Jyväskylässä senioritalosta evakuoitu kiittelee pelastajia ja auttajia – "Auttajia on ollut paljon, ja se on tosi ihanaa"
 14. Viihde: Sponsorialan tulokas Red Carpet Brand Alliances palkkasi kolme uutta työntekijää ja haku jatkuu – Antti Luusuaniemi on nyt yhtiön luova johtaja
 15. Tällä tiellä sattuu peurakolari useammin kuin kerran viikossa – Lopelle alkaa nousta uutta riista-aitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.