Afganistan sanoo vapauttavansa parituhatta talebanvankia hyväntahdon eleenä, talebanien julistama kolmen päivän tulitauko alkoi

Taistelut ovat jatkuneet Afganistanissa viime viikkoina. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani ilmoitti sunnuntaina, että parituhatta talebanvankia vapautetaan hyväntahdon eleenä talebanien ehdottamalle kolmen päivän tulitauolle.

Presidentin mukaan maan hallinto on myös valmis rauhanneuvotteluihin talebanien kanssa.

Ääriliike Talebanin ilmoittama tulitauko alkoi sunnuntaina, ja sen on määrä kestää id al-fitrin ajan. Id al-fitr on muslimien tärkein juhla, jota vietetään pyhän kuukauden ramadanin päätteeksi.

Tulitauko on herättänyt toiveita väkivallan vähentymisestä maassa. Yhdysvaltain edustaja tahojen välisissä rauhanneuvotteluissa näki tulitauon tärkeänä tilaisuutena, jota ei tulisi hukata.

Rauhanneuvottelut lykkääntyneet

Helmikuussa Yhdysvaltojen ja Talebanin allekirjoittamassa sopimuksessa edellytettiin Afganistanin hallintoa vapauttamaan jopa 5 000 talebanvankia. Talebanien on puolestaan määrä vapauttaa tuhatkunta Afganistanin turvallisuusjoukkojen jäsentä.

Ennen sunnuntaita Afganistanin hallinto on vapauttanut noin tuhat talebanvankia ja kapinalliset puolestaan noin 300 Afganistanin turvallisuusjoukkojen jäsentä.

Kapinalliset sanoivat olevansa sitoutuneita vankien vapauttamiseen, mutta muistuttivat Afganistanin hallintoa siitä, että Talebanin ja Yhdysvaltain solmimassa sopimuksessa puhutaan 5 000 talebanvangin vapauttamisesta.

– (Vankien) vapauttamisprosessi täytyy saada valmiiksi, jotta esteet afganistanilaisten välisten neuvottelujen aloittamiseksi voitaisiin raivata pois, sanoi Talebanin tiedottaja Suhail Shaheen Twitterissä.

Kymmeniätuhansia siviilejä kuollut

Yhdysvaltain ja Talebanin helmikuussa allekirjoittamassa sopimuksessa sovittiin myös, että Yhdysvallat vetää Afganistanista joukkonsa, jotka ovat olleet maassa vuodesta 2001. Tuolloin Yhdysvallat liittolaisineen hyökkäsi Afganistaniin syyskuun tuhoisien terrori-iskujen jälkeen. Yhdysvaltojen mukaan Taleban piilotteli iskujen suunnittelusta vastuussa ollutta Osama bin Ladenia.

Vaikka Taleban on lopettanut hyökkäykset kansainvälisiä joukkoja vastaan, se on kohdistanut hyökkäyksiä Afganistanin turvallisuusjoukkoihin.

Vajaan kahden vuosikymmenen aikana konfliktissa on kuollut kymmeniätuhansia siviilejä. Moninkertainen määrä ihmisiä on haavoittunut ja joutunut lähtemään kodeistaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Hyriasta lähtee todistus 221 valmistuneelle – Tässä nimet
 2. Isänsä taposta epäilty parikymppinen mies vangittiin Jyväskylässä – epäillään myös tapon yrityksestä
 3. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 4. Hyvinkään Liikenne ajaa paikallislinjat ainakin lähivuosina – kaupunki päätti jatkaa sopimusta nykyisillä ehdoilla
 5. Mies hakattiin halolla Salossa – iskut päähän ja ympäri kehoa veivät sairaalaan tutkittavaksi
 6. Päihtyneen nuoren matka katkesi
 7. Riihimäen sivistysjohtajan virkaan 24 hakijaa – mukana myös paikallisia nimiä
 8. Lopen lukio menestyi parhaiten lukiovertailussa – Hyvinkään yhteiskoulun lukio jäi kauimmas kärjestä
 9. Jeesaa kaveria -keräys alkaa Willan Red Carpet -aulassa ensi viikolla – sinne voi viedä ruokaa, pesutarpeita tai uusia kesävaatteita
 10. Poliisi epäilee pojan surmanneen isänsä Jyväskylässä – uhri oli keski-ikäinen mies
 11. Ravintolat avaavat oviaan 1.6. alkaen – "Tässä tilanteessa on toivottava, että ihmiset kokevat ulkona syömisen omanlaisena lomakohteena"
 12. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 13. Hangonväylän kuolonkolarin rikostutkinta loppusuoralla – "Tapahtumien kulku viittaa siihen, että henkilöauton kuljettaja on ajanut tahallaan vastaantulevien kaistalle"
 14. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 15. Näköislehdessä tänään: Eläkejohtaja: Talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.