Puolan presidentinvaalit eivät ehkä olekaan läpihuutojuttu – presidentti Dudan kannatus sukelsi

Dudan voitto näytti vielä toukokuun alussa varmalta. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Puolan presidentin Andrzej Dudan valinta jatkokaudelle ei olekaan välttämättä niin itsestään selvää kuin miltä vielä muutama viikko sitten näytti.

Dudan kannatus on uusimmissa gallupeissa pudonnut alle 40 prosentin, kun hänen suosionsa oli vielä toukokuun alussa yli 50 prosentin. Tällä viikolla julkaistuissa kahdessa riippumattomassa kannatusmittauksessa Dudaa kannatti 35 ja 39 prosenttia vastaajista.

Vaalien ratkeaminen suoraan ensimmäisellä kierroksella alkaa näyttää epätodennäköiseltä. Yli 50 prosentin ääniosuus merkitsisi sitä, ettei toista kierrosta tarvita.

Pääoppositiopuolue kansalaisfoorumin ehdokkaan Rafal Trzaskowskin kannatus puolestaan on noussut uusimmissa kyselyissä 18–21 prosenttiin. Sitoutumattoman keskustalaisen ehdokkaan Szymon Holownian kannatus oli 15–19 prosentissa.

Kansalaisfoorumi vaihtoi Varsovan pormestarin Trzaskowskin ehdokkaakseen viime viikolla. Siihen asti ehdokkaana ollut Malgorzata Kidawa-Blonska luopui ehdokkuudestaan. Hänen kannatuksensa oli toukokuun alussa alle 10 prosentissa.

Vaalien siirtämisestä väännettiin

Presidentinvaalit oli tarkoitus järjestää 10. toukokuuta, mutta niitä jouduttiin siirtämään koronaviruksen takia. Vaalien lykkäämisestä syntyi maassa poliittinen soppa.

Duda ponnisti presidentiksi Puolassa valtaa pitävän Laki ja Oikeus -puolueen (PiS) riveistä, ja konservatiivinen valtapuolue olisi halunnut pitää vaalit koronakriisin keskelläkin postiäänestyksenä.

Opposition hallitsema senaatti ei kuitenkaan tähän suostunut, ja myös EU kritisoi suunnitelmaa. Postiäänestykseen tarvittavia lipukkeita ei olisi ehditty toimittaa kaikille äänestäjille ajoissa.

Hallitus ja oppositio eivät onnistuneet sopimaan sen paremmin vaalien lykkäämisestä kuin perumisestakaan perustuslain vaatimalla tavalla. Lopulta vaalipäivä tuli ja meni ilman äänestyksiä, ja Puolan vaaliviranomaiset mitätöivät vaalit jälkeenpäin.

Uutta vaalipäivää ei ole vahvistettu, mutta sekä PiS:n että opposition edustajien mukaan vaalit saatetaan pitää 28. kesäkuuta. Dudan virkakausi päättyy 6. elokuuta.

Koronakriisin arveltiin hyödyttäneen istuvan presidentin Dudan kannatusta kevään aikana. Kuten monessa muussa maassa, Puolassakin hallitus on saanut rutkasti näkyvyyttä kriisin hoidon ansiosta. Kriisin edetessä ja pandemian talousvaikutusten tullessa ilmi tilanne voi kuitenkin kääntyä päälaelleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Hyriasta lähtee todistus 221 valmistuneelle – Tässä nimet
 2. Isänsä taposta epäilty parikymppinen mies vangittiin Jyväskylässä – epäillään myös tapon yrityksestä
 3. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 4. Hyvinkään Liikenne ajaa paikallislinjat ainakin lähivuosina – kaupunki päätti jatkaa sopimusta nykyisillä ehdoilla
 5. Mies hakattiin halolla Salossa – iskut päähän ja ympäri kehoa veivät sairaalaan tutkittavaksi
 6. Riihimäen sivistysjohtajan virkaan 24 hakijaa – mukana myös paikallisia nimiä
 7. Poliisi epäilee pojan surmanneen isänsä Jyväskylässä – uhri oli keski-ikäinen mies
 8. Jeesaa kaveria -keräys alkaa Willan Red Carpet -aulassa ensi viikolla – sinne voi viedä ruokaa, pesutarpeita tai uusia kesävaatteita
 9. Lopen lukio menestyi parhaiten lukiovertailussa – Hyvinkään yhteiskoulun lukio jäi kauimmas kärjestä
 10. Päihtyneen nuoren matka katkesi
 11. Ravintolat avaavat oviaan 1.6. alkaen – "Tässä tilanteessa on toivottava, että ihmiset kokevat ulkona syömisen omanlaisena lomakohteena"
 12. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 13. Hangonväylän kuolonkolarin rikostutkinta loppusuoralla – "Tapahtumien kulku viittaa siihen, että henkilöauton kuljettaja on ajanut tahallaan vastaantulevien kaistalle"
 14. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 15. Näköislehdessä tänään: Eläkejohtaja: Talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.