Postille sadantuhannen euron rapsut tietosuojalain rikkomisesta – puutteita muuttoilmoitusta tehneiden informoinnissa

Suurimman summan sai maksettavakseen Posti. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Posti sai tällä viikolla huomattavan sanktion, kun tietosuojavaltuutetun toimisto määräsi sille sadantuhannen euron seuraamusmaksun tietosuojarikkomuksesta.

Mojova seuraamusmaksu johtuu siitä, ettei Posti kertonut muuttoilmoituksen tehneille asiakkailleen heidän oikeudestaan muun muassa estää tietojen luovuttaminen ilmoituksen yhteydessä.

Tietosuojavaltuutettu oli Postiin yhteydessä asiasta jo vuonna 2017, jolloin Posti lupasi selvittää mahdollisuuksiaan parantaa henkilötietojen käsittelyn läpinäkyvyyttä. Muutos toimintaan tuli kuitenkin vasta tammikuussa 2020, kun toimisto oli ottanut uudestaan yhteyttä Postiin.

Rikkomus on tietosuojavaltuutetun toimiston mukaan koskenut 161 000 asiasta pelkästään viime vuoden aikana.

Posti tiedotti perjantaina pitävänsä päätöstä kohtuuttomana. Se korostaa toimineensa lain mukaisesti ja huomauttaa, että alle prosentti muuttajista kieltää tietojen luovuttamisen.

Posti kertoo valittavansa maksusta hallinto-oikeuteen, mutta sanoo tekevänsä korjauksia viranomaisen ohjeiden mukaisesti.

Tiedotteessaan Posti ilmoittaa kertovansa asiakkaan oikeuksista palveluehdoissa, verkkosivuillaan ja tietosuojaselosteessa. Seuraamuskollegio kuitenkin katsoi, että oikeuksista olisi pitänyt vielä erikseen kertoa muuttoilmoituksen tekemisen yhteydessä.

Oikeudesta on mainittu erikseen niissä tapauksissa, joissa asiakas on tilannut muuttoilmoituksen yhteydessä lisäpalveluita. Tätä Posti perustelee sillä, että tällöin muuttajalle on syntynyt asiakassuhde Postiin.

Muut sanktiot pieniä

Tietosuojavaltuutetusta ja kahdesta apulaistietosuojavaltuutetusta koostuva seuraamuskollegio määräsi seuraamusmaksuja nyt ensimmäistä kertaa. Sanktioita sai Postin lisäksi kaksi muuta yritystä.

Muut seuraamusmaksut ovat huomattavasti Postin summaa pienempiä. Kymen Vesi sai 16 000 euron maksun, koska se oli jättänyt tekemättä sijaintitietojen käsittelyn vaikutustenarvioinnin.

Vaikutusarviointi olisi EU:n tietosuoja-asetuksen mukaan pitänyt tehdä, sillä yhtiö käytti ajoneuvojensa sijaintitietoja muun muassa työajanseurantaan.

Kolmannessa tapauksessa yritys keräsi työntekijöiden ja työnhakijoiden tietoja tarpeettomasti. Yritys oli kysynyt tietoja esimerkiksi uskonnollisesta vakaumuksesta, terveydentilasta, perhesuhteista ja mahdollisesta raskaudesta.

Työnantaja saa tietosuojalain mukaan kerätä vain työsuhteen kannalta tarpeellisia tietoja.

12 500 euron seuraamusmaksun saaneen yrityksen nimeä ei kerrottu julkisuuteen. Tietosuojavaltuutetun toimisto kertoo seuraamusmaksun saaneen yrityksen nimen tiedotteessa vain, kun se arvioi asian yleisesti merkittäväksi.

Päätökset eivät ole vielä lainvoimaisia. STT ei perjantaina tavoittanut tietosuojavaltuutettua tai apulaisvaltuutettuja kommentoimaan sanktioita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lopen kesätorien lyhennetty kausi polkaistiin käyntiin – torikoordinaattorina toimii 20-vuotias Venla Hatakka: "Kyllä ensimmäinen tapahtuma jännittää"
 2. Hyvinkään Tahkon korkeatasoinen työskentely kantoi kotivoittoon – Juha Korhonen rikkoi 1500 tehopisteen rajapyykin
 3. Paikalliset varautuvat syksyyn kasvomaskein – Hyllyt tyhjenevät myös Riihimäen ja Hyvinkään hypermarketeissa
 4. Riihimäellä kiihkeää keskustelua etanoista – torju, vähennä ja muuta olosuhteita, neuvoi Leena Luoto
 5. Osuuskauppa Hämeenmaa teki viime vuoden alkupuoliskoa paremman tuloksen  – markettimyynti kasvoi kahdeksan prosenttia
 6. Hradecky nollasi Rangersin pelkällä katseella, Leverkusen jatkaa europokaalin tavoittelua
 7. Juvalla jälleen kiteeläisjuhlat
 8. Honka jatkaa tappioitta miesten jalkapalloliigassa ja TPS pisteittä kotikentällään
 9. FC Lahti tuhosi HJK:n haaveet jalkapalloliigan kärkipaikasta
 10. Viikonloppu vierähtää aurinkoisessa säässä
 11. Yleisön pääsy Kansojen liigan peleihin jäi auki Uefan kokouksessa – Palloliiton pääsihteeri: "Joudumme vielä odottelemaan pari viikkoa"
 12. Elokuvat: Anu Kuivalainen ajatteli tehdä dokumenttielokuvan ikäihmisten seksuaalisuudesta, mutta päätyikin kuvaamaan rakkauden moninaisuutta – "Rakkauden todellisuudessa läheisyyden merkitys korostuu"
 13. Lukashenko sanoo Valko-Venäjän pidättäneen USA:n kansalaisia
 14. Riihimäen Verkkopalloseura järjestää viikonloppuna kansallisen tason tennisturnauksen
 15. HyPSin naiset voittoon Lindströmin pikaosumalla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
 2. Henkilöauto suistui tieltä Janakkalassa – poliisi tavoitti viinapullo kädessä paikalta poistuneen kuljettajan huoltoaseman pihalta
 3. Hyvinkään hammashoitolan henkilökuntaa altistunut koronavirukselle – vastaanottoaikoja joudutaan perumaan
 4. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet
 5. Iivo Niskanen: ”Fluorikielto suosii kestäviä hiihtäjiä”
 6. Moottoripyörä väisti autoa ja ajoi ulos tieltä Hausjärvellä – Molempia kuljettajia epäillään rikoksesta
 7. STM:n Varhila: Kasvomaskisuositus tulee, jos koronatilanne huononee
 8. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 9. Kanta-Hämeessä kolme uutta koronatartuntaa viikossa – Tartuntalukujen kasvu ollut vähäistä
 10. Osuuskauppa Hämeenmaa teki viime vuoden alkupuoliskoa paremman tuloksen  – markettimyynti kasvoi kahdeksan prosenttia
 11. Sydämeni lauluja lauletaan Hyvinkäällä sunnuntaina – pääsolistina nähdään Mikko Alatalo
 12. Näköislehdessä tänään: Anu Kuivalainen teki dokumenttielokuvan vanhenevien ihmisten moninaisesta rakkaudesta – "Lähtökohta tämän elokuvan aiheeseen oli alun perin seksuaalinen. Kun sitten aloin tehdä elokuvaa ja aloin jutella näiden ihmisten kanssa huomasin, että se on aika kapea lähtökohta"
 13. Ministeri Pekonen: "Kannustan työpaikkoja jo nyt siirtymään etätyöskentelyyn niiltä osin kuin mahdollista"
 14. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 15. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.