Koronakriisi alkaa muuntua poliittiseksi kriisiksi Espanjassa – vähemmistöhallituksen toimia vastaan protestoidaan laajalti

Italia on pahiten koronaviruksesta kärsineitä maita maailmassa. Eilen ihmisiä kuljeskeli kaduilla aurinkoisessa Milanossa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Espanjassa koronavirusrajoitukset ja hallituksen epidemiatoimet ovat alkaneet herättää kapinahenkeä kansalaisissa. Useissa kaupungeissa tavaksi on tullut osoittaa mieltä ilta-aikaan äänekkäästi kattiloita kolistaen ja vapauksia peräänkuuluttaen.

Pääministeri Pedro Sanchezin vähemmistöhallitus on Euroopassa poikkeuksellisessa tilanteessa, sillä sen kannatuksessa koronakriisi ei ole näkynyt. Sen sijaan sen on ollut vaikea saada tukea esittämilleen toimille. Matkustusrajoituksien jatkoa koskenut esitys keräsi nipin napin enemmistön tuen keskiviikkona.

Sanchezin asemaa onkin kuvattu nyrkkeilyksi kahdessa kehässä: toisessa on vastassa viruspandemia, toisessa poliittinen oppositio. Närkästystä ovat lisänneet pääministerin jälkikäteen paljastuneet pienpuolueiden kanssa tehdyt lehmänkaupat, joilla on pyritty varmistamaan tarvittava tuki tärkeissä äänestyksissä.

Äärioikeistolainen Vox-puolue on avoimesti osoittanut tukeaan pääministerin eroa vaativille mielenosoittajille. Se aikoo myös järjestää oman automielenosoituksensa lauantaina, jolloin suurten autosaattueiden on määrä ilmaista mieltä useissa Espanjan kaupungeissa.

Espanja on yksi eteläisen Euroopan maista, joissa koronavirustilanne on ollut poikkeuksellisen paha. Virukseen liittyviä kuolemia on lähes 28 000. Miljoonaa asukasta kohti on kuollut lähes 600 ihmistä.

Italiassa koronavirukseen liittyviä kuolemia saattaa olla jopa 19 000 ilmoitettua enemmän

Italiassa koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia saattaa olla lähes 19 000 enemmän kuin on aiemmin ilmoitettu, arvioi maan keskeinen sosiaaliturvalaitos INPS.

Italia on yksi pahiten koronaviruksesta kärsineistä maista maailmassa. Virallisten lukujen mukaan maassa on ollut koronavirukseen liittyviä kuolemia noin 32 500.

INPS vertaili tilastoitujen kuolemien määrää eri vuosilta. Tämän vuoden maalis-huhtikuussa Italiassa oli tilastoitu lähes 47 000 kuolemaa enemmän kuin yleensä samalla aikavälillä viiden viime vuoden aikana. Kuitenkin vain noin 28 000 kuoleman oli kerrottu liittyvän koronavirukseen.

Laitoksen mukaan on syytä olettaa, että myös muut keskiarvomääristä poikkeavat noin 19 000 kuolemaa liittyvät suurelta osin epidemiaan. Kaikki kuolemat eivät välttämättä selity suoraan koronavirustartunnalla, vaan esimerkiksi sillä, että epidemian aikana ihmiset eivät ole aina saaneet hoitoa muihin sairauksiin. Osa maan sairaaloista ylikuormittui epidemian pahimpina viikkoina.

Selvityksen perusteella "ylimääräisistä" noin 19 000 kuolemasta valtaosa oli tilastoitu maan pohjoisosassa, johon epidemia osui erityisen rajusti.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan noin 60 miljoonan asukkaan Italiassa kuolemien määrä suhteessa väestön kokoon on yksi maailman synkimpiä. Miljoonaa asukasta kohden Italiassa on kuollut virukseen liittyen 537 ihmistä.

Suomessa vastaava suhdeluku oli perjantaiaamuna 55.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ryttylän puistopuutarha hurmaa komeilla puillaan – vaaleanpunaisen talokaunottaren ympärille syntyy jatkuvasti uusia ideoita
 2. Hyvä sää houkuttelee vesille – Hyvinkään kaupungin vuokraveneet ovat olleet tänä kesänä kysyttyjä
 3. Näköislehdessä tänään: Antti Eskelinen on monta kovaa paikkaa kokenut seikkailija – "Tulee mukava fiilis, kun selviää tilanteista"
 4. Täydet pisteet uusitulle Viertolanpuistolle Hyvinkäällä – etenkin ritarilinna keräsi kehuja lapsilta ja aikuisilta
 5. Hyvinkääläismies kuoli ajettuaan alas sillalta
 6. HyMK:n speedwayjoukkue toinen Haapajärvellä – Tero Aarnio oli joukkueen pisterohmu
 7. Bottaksen ja Hamiltonin taistelu käy kuumana Itävallassa
 8. Ennakkosuosikki Elian Web ravasi keulalta Suur-Hollolan voittoon
 9. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 10. CNN: Klubilla Etelä-Carolinassa ammuttu – useita ihmisiä viety sairaalaan
 11. Mies ajoi autolla päin mielenosoittajia Seattlessa – yksi ihminen kuoli ja toinen loukkaantui vakavasti
 12. Hallitus pohtii, voisiko Alkosta olla ratkaisuksi pienpanimoiden ahdinkoon – valikoimaa lisää hyllyille ja kotiinkuljetusta?
 13. Daniel Ståhlilta on kisavire hukassa – valmentaja harmittelee tekniikkaongelmia, kun kiekko lentää harjoituksissa yli 70 metriin
 14. Zidane pitää Real Madridin ruodussa: "Emme ole vielä voittaneet mitään"
 15. Kotimaan matkailubuumissa vuokra-autot viedään käsistä – "Edulliset autot ovat käytännössä loppu"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hyvinkääläismies kuoli ajettuaan alas sillalta
 2. Ammoniakkivuoto Valion tehtaalla Janakkalassa – vaaratilanne on ohi
 3. Täydet pisteet uusitulle Viertolanpuistolle Hyvinkäällä – etenkin ritarilinna keräsi kehuja lapsilta ja aikuisilta
 4. Törkeän raiskauksen ja hyväksikäytön uhri 13-vuotias Hyvinkäällä – käräjillä välituomio ja mielentilatutkimus
 5. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias
 6. Näköislehdessä tänään: Antti Eskelinen on monta kovaa paikkaa kokenut seikkailija – "Tulee mukava fiilis, kun selviää tilanteista"
 7. Suur-Hollolassa katseet kääntyvät Elian Webiin – "En vaihtaisi hevosta muiden finalistien kanssa"
 8. Hyvinkään ja Riihimäen Bio Rexit aukeavat perjantaina – poppareissa on kansi päällä ja katsomossa täytetään vain joka toinen penkki
 9. Vanhankirkon sillasta tehtiin urakkapäätös – paalutustyöt alkavat jo heinäkuussa
 10. Kanye West pyrkii Yhdysvaltain presidentiksi
 11. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 12. Tehtaansuolle uusi esteetön polku – syksyllä terveysmetsäpolulla pääsee pyörätuolillakin kulkemaan rengasreitin
 13. Seinäjoen Prisman Kultatähti-koruliikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, kertoo yrittäjä – kaikki kultasormukset ja kultaketjut varastettiin, saaliin arvo yli 300 000 euroa
 14. Ylinopeutta ajanut mies jäi poliisin haaviin 2 800 nuuskapurkkia autossaan – kahta parikymppistä joensuulaista epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta
 15. Konttikirppis palaa Atomin parkkipaikalle parin vuoden tauon jälkeen – "Paikalle mahtuu ainakin 30-40 myyjää"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.